5G: Τεχνολογία αιχμής για μια νέα αστική πραγματικότητα

Τα δίκτυα 5G είναι η τεχνολογία αιχμής που η έλευσή της θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή μας και θα φέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες, καθώς βασικές τεχνολογίες που «πατάνε» στο 5G, όπως το Internet Of Things (IoT), το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα big data, μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να «ξεδιπλωθούν» πρωτόγνωρες εμπειρίες συνδεσιμότητας για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα- κοινός τόπος των ομιλητών του Συνεδρίου «5G Conference

Southeastern Europe», του πρώτου συνεδρίου στη χώρα μας σχετικά με τα κινητά δίκτυα 5ης γενιάς που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022, στο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα.

Στο συνέδριο αναδείχθηκε, επιπλέον, ο ρόλος και η σημασία του 5G, ως κρίσιμου, ασφαλούς «εργαλείου» στα χέρια της πολιτείας και δη της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να σχεδιάσουν τις“έξυπνες” πόλεις, σαν μια βιωματική εμπειρία, όπου κάθε πολίτης απολαμβάνει υπηρεσίες, σε ένα άλλο επίπεδο από αυτό που έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, το 5G μπορεί να καλύψει μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων αναγκών και καινοτόμων δυνατοτήτων σε μια «ευφυή» πόλη, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι «έξυπνοι» χώροι στάθμευσης,ο δημόσιος φωτισμός με εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η διαχείριση της κυκλοφορίας, οι«έξυπνες» μεταφορές και τα «έξυπνα» αυτόνομα οχήματα, η αστική κινητικότητα, τα «έξυπνα» δάση(έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς σε δασικές περιοχές), οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η εκπαίδευση (από απόσταση), η έξυπνη υγειονομική περίθαλψη (ιατρική από απόσταση) και η λειτουργία έξυπνων κτιρίων.

Το «Cities Mission»

Να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΕ τρέχει το Πρόγραμμα «Mission 100 – Climate – Neutral & Smart Cities» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“Cities Mission”), όπου 6 ελληνικές πόλεις είναι ανάμεσα στις 100 που επελέγησαν στο για να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις έως το 2030

Η επιλογή έξι ελληνικών πόλεων (Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη) ανάμεσα σε 377 πόλεις από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ που υπέβαλαν αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά της “Cities Mission” για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030, είναι μια σημαντική πρόκληση για τη χώρα μας που επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούνται να παίξουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ακόμα μια φορά.Τη θετική αυτή εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς αρχικά αναμένονταν να επιλεγούν μόνο τρεις ελληνικές πόλεις, σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΕΚΤ στο 2ο Ετήσιο διήμερο (17-18 Μαΐου 2022) συνέδριο «Digital Enterprise Transformation» ενώ αναφέρθηκε επιπλέον στον ενεργό, υποστηρικτικό ρόλο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών για την ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση των πόλεων.

«Ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών, ένας κλάδος με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι αναπόσπαστο μέρος της «πράσινης» μετάβασης των πόλεων», είπε ο Γ. Στεφανόπουλος καθώς τα δίκτυα 5G και ευρύτερα οι ευρυζωνικές υπηρεσίες αποτελούν τις καθοριστικές υποδομές για τη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας των ελληνικών 6 πόλεων που επελέγησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

«Η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα θααξιοποιήσουν προτάσεις ριζοσπαστικής ψηφιακής οργάνωσης και αναδιάρθρωσης με τη βοήθεια των σύγχρονων δικτύων κινητής τηλεφωνίας για να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην κλιματικη ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν καινοτόμες λύσεις και να αξιοποιήσουν έξυπνες εφαρμογές σε όλους τους τομείς της οργάνωσης και λειτουργίας τους», σημείωσε.

Ευνοϊκό αδειοδοτικό πλαίσιο

Με βάση στελέχη του κλάδου, οι κινητές επικοινωνίες είναι ο καταλύτης της ψηφιακής μετάβασης που συντελείται στη χώρα με γοργό ρυθμό.Ωστόσο, στο ευρύτερο περιβάλλον της ψηφιακής και «πράσινης» μετάβασης, σημαντικές παράμετροι όπως η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης τηλεπικοινωνιακών υποδομών, πάγιο αίτημα του κλάδου των κινητών επικοινωνιών θα πρέπει να τύχουν προσοχής. Άλλωστε θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ένταση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς και θα επιτρέψουν την ταχύτερη μετάβαση σε πρωτόγνωρες υπηρεσίες 5G, σε μια νέα ‘αστική πραγματικότητα’,όπως αυτή των «ευφυών» πόλεων.

Να σημειωθεί, ότι εν αναμονή του νέου νόμου, που θα επιτρέπει τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων, όπως ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αθανάσιος Στάβερης, από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την «απελευθέρωση» και βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του 5G.

5GΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑδίκτυα 5G
Keywords
Τυχαία Θέματα