90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα: Έκθεση γεμάτη μνήμες από άλλη εποχή
Εικόνες από το παρελθόν, συνήθειες και τρόπος ζωής από μια άλλη εποχή, όλα γύρω από ένα έργο που έμελλε να αλλάξει την ελληνική πρωτεύουσα, συστήνονται στον θεατή της έκθεσης «90 χρόνια Φράγμα του Μαραθώνα» που διοργανώνει η ΕΥΔΑΠ.
Η ΕΥΔΑΠ με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα, παρουσιάζει με τρόπο παραστατικό και λεπτομερή την πορεία κατασκευής του έργου, τις προκλήσεις και τα
Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 12 Νοεμβρίου 2019 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες: από την κατασκευή του έργου και τις διαδικασίες που προηγήθηκαν, το εργοτάξιο γύρω από το φράγμα και τον τρόπο αποτύπωσης και μεταφοράς του αρχειακού υλικού στο σήμερα.
Μια περιήγηση στην έκθεση
Πως στήθηκε το τεχνικό έργο, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε, πως διαμορφώθηκε η γύρω περιοχή και πως άλλαξε ο τρόπος ζωής των Αθηναίων; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που τίθενται στην είσοδο της έκθεσης. Οι απαντήσεις βρίσκονται στις φωτογραφίες, στα αντικείμενα, στις ιστορίες και στο σπάνιο και πρωτογενές υλικό της ΕΥΔΑΠ που σώζονται από την περίοδο κατασκευής του έργου.
Αθήνα 1920. Μια πρωτεύουσα που αναπτύσσεται ραγδαία και οδηγείται αναπόφευκτα στον εκσυγχρονισμό. Ταυτόχρονα, γεννιέται και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος υδροδότησής της, με την πρόταση του Μαραθώνα να εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1922.
Τον Δεκέμβριο του 1924 υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ κυβέρνησης, Ulen Co και Τράπεζας Αθηνών. Η σύμβαση περιλαμβάνει πολλά επιμέρους έργα για τις πόλεις των Αθηνών, του Πειραιά και των Περιχώρων.
Ανάμεσα σε αυτά και το εμβληματικό φράγμα μήκους 13,4 χιλιομέτρων. Κατασκευάζεται στην έκβαση των χείμαρρων Χάραδρου και Βαρνάβα. Χρειάστηκαν 4,5 χρόνια για την ολοκλήρωσή του και περισσότεροι από 3.000 ανειδίκευτοι εργάτες, κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες και ντόπιοι αρβανίτες, κάτοικοι των γύρω χωριών. Το φράγμα επενδύεται από κατάλευκο μάρμαρο Πεντέλης, υλικό άφθονο στην περιοχή αλλά και για να αναδειχθεί η σύνδεση με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν.
Όσον αφορά τη λίμνη του Μαραθώνα, είναι τεχνητή και έχει χωρητικότητα 41 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το βάθος της φτάνει στα 50 μέτρα. Εκεί βρίσκεται και ο αγωγός που τροφοδοτεί με νερό την Αθήνα.
Αλλά το έργο της Ulen δεν περιορίζεται εκεί: Δημιουργείται λατομείο, μεταφορική γραμμή υλικών και εργοτάξιο – οικισμός για στέγαση 1.000 εργαζομένων. Αναπτύσσεται μια νέα κοινότητα απόλυτα συνυφασμένη με το φράγμα του Μαραθώνα που διέθετε όλες τις απαραίτητες υποδομές ανάμεσα στις οποίες και μαγειρείο, παντοπωλείο, φαρμακείο και νοσοκομείο. Η Ulen βάζει με αυτό τον τρόπο τα θεμέλια για ένα μοντέλο που θα παίξει αργότερα καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση μεγάλων τεχνικών έργων στη χώρα.
Δίπλα από το φράγμα θα συναντήσει κανείς και το ναό, κατασκευασμένο, επίσης, από μάρμαρο Πεντέλης. Στο θεμέλιο του ναού βρίσκονται οι βάνες που ελέγχουν τη ροή του νερού.
Το φράγμα ολοκληρώθηκε το 1929 αλλά το δίκτυο ύδρευσης και οι υπόλοιπες εργασίες τελείωσαν το 1931. Η πλήρης ύδρευση της πόλης από το φράγμα του Μαραθώνα ξεκίνησε το 1931. Η τελετή παράδοσης του έργου έγινε στις 3 Ιουνίου του 1931 με τον ιδρυτή της Ulen να χαρίζει ένα συμβολικό αντικείμενο στον Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν κρουνό.
Καινοτομία, εκπαίδευση και κουλτούρα είναι τρία από τα βασικά στοιχεία που χαρακτήρισαν την πορεία κατασκευής του έργου. Αμερικάνοι και Έλληνες μηχανικοί κατάφεραν να συνδυάσουν - παρά τις όποιες διαφορές τους - τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Αποτέλεσμα όχι μόνο η κατασκευή ενός άρτιου έργου, αλλά και η μετέπειτα μετάλλαξη των πρακτικών των εγχώριων μηχανικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας.
Έτσι, ξεκίνησε μια νέα εποχή για το σύστημα υδροδότησης της πρωτεύουσας αλλά και για την ελληνική κοινωνία εν γένει, η οποία βρέθηκε μπροστά στις έννοιες της καλαισθησίας και της λειτουργικότητας, για πρώτη φορά μαζί, σε ένα έργο «σταθμό», το Φράγμα του Μαραθώνα.
Περισσότερες πληροφορίες στα social media (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Linkedin) και στο site της εταιρείας www.eydap.gr
ΕΥΔΑΠΦράγμα Μαραθώνα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Σαρωτική» κακοκαιρία σε Αθήνα, Άρτα και Κρήτη – Νέα επιδείνωση σήμερα
- Οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας και το "καμπανάκι" που χτυπά σε όλο τον πλανήτη
- Πτήση τρόμου της Sky Express από Αθήνα για Κεφαλλονιά
- Πώς μπορεί το όνειρο να γίνει επιχείρηση
- Ο Νίκος Δένδιας και η αεροπορική διπλωματία απέναντι στον Ερντογάν
- Τέσσερα ν/σ στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου
- Η Μπιλμπάο γκρέμισε τη Ρεάλ από την κορυφή
- Το μετρό της Θεσσαλονίκης χαμένο στην τρέλα τού... «ό,τι να 'ναι»
- Περιπτώσεις αγροτεμαχίων χωρίς συμβόλαια και αλλάγές στα ποσοστά ιδιοκτησίας
- Κρέμασαν τον Αβραμόπουλο στα μανταλάκια για Novartis και του ζητάνε συγγνώμη…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
![Φράγμα Μαραθώνα, Έκθεση,fragma marathona, ekthesi](https://images32.inewsgr.com/3611/36116842/90-chronia-fragma-marathona-ekthesi-gemati-mnimes-apo-alli-epochi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- 90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα: Έκθεση γεμάτη μνήμες από άλλη εποχή
- Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Δένδια-Χριστοδουλίδη
- Σε απεργίες προχωρούν εργαζόμενοι της Lufthansa
- Κροατία-Exit Poll: Προηγείται ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος
- Ηράκλειο: Προβλήματα σε πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω κακοκαιρίας
- Αποτελεσματικός ο αντικαπνιστικός νόμος-Τι δείχνουν οι έλεγχοι
- ΑΑΔΕ: Περιστατικά φοροδιαφυγής σε πρατήρια υγρών καυσίμων και ελαιοτριβείο
- Πώς αμείβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Ιταλία: Η Huawei θα έχει ρόλο στο δίκτυο 5G
- Πλησιάζει η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σε βάση υποβρυχίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης
- Ποιοι μπορούν ακόμα να πάρουν σύνταξη πριν τα 67 χρόνια
- Το παρασκήνιο πίσω από τη διακρατική συμφωνία του EastMed
- Folli-Follie: Πώς έχτισε τη νέα δίωξη ο οικονομικός εισαγγελέας
- «Σαρωτική» κακοκαιρία σε Αθήνα, Άρτα και Κρήτη – Νέα επιδείνωση σήμερα
- "Καμπανάκι" για τις Ελληνικές εξαγωγές από την ΤτΕ
- Ολόκληρο το νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών που έφερε πρώτο στο φως το Agronews
- Κίνα: Αναπροσαρμογή των δασμών εισαγωγής σε σειρά προϊόντων από την 1η Ιανουαρίου
- ΗΠΑ: Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ζητήθηκε να «παγώσει» μιάμιση ώρα μετά τη συνομιλία Τραμπ - Ζελένσκι
- Πρωινό ξύπνημα με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων