Adecco Group: H πενταετία που άλλαξε την αγορά εργασίας
Από την απομακρυσμένη εργασία και τη Μεγάλη Παραίτηση μέχρι την άνοδο της Generative AI ( Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης), τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου μεταμόρφωση της αγοράς εργασίας. Οι οργανισμοί και οι ηγεσίες τους έχουν αναγκαστεί να αναπτύξουν την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά τους για να πορευτούν σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Όμιλος Adecco έχει πραγματοποιήσει 82.800 συνεντεύξεις εργαζομένων σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,
Ενόψει της επικείμενης ετήσιας έρευνας Global Workforce of the Future (GWoF) ακολουθεί μία σύνοψη των πιο βασικών συμπερασμάτων από τις προηγούμενες.
2020 – Το μέλλον είναι ευέλικτο
Όπως ήταν αναμενόμενο, το 2020 καθορίστηκε από την πανδημία COVID-19, η οποία επέβαλε διαρκή οργανωτικό μετασχηματισμό. Η ευέλικτη εργασία ήταν η βασική τάση, με το 75% των εργαζομένων να πιστεύει ότι θα ωφελήσει τους ίδιους και το 73% να πιστεύει ότι θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του C-Suite και των εκτελεστικών διευθυντών συμφώνησε. Ωστόσο, νέα πρότυπα εξ αποστάσεως και υβριδικής εργασίας δημιούργησαν επίσης προκλήσεις. Οι μισοί από τους εργαζομένους φοβήθηκαν ότι η εξ αποστάσεως εργασία πλήρους απασχόλησης θα παρεμπόδιζε την ομαδική συνεργασία και το 63% είπε ότι ήταν σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν συναδέλφους πρόσωπο με πρόσωπο.
Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη τότε το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα των εργαζομένων παγκοσμίως πίστευαν ότι ένας συνδυασμός εργασίας στο γραφείο και εξ αποστάσεως εργασίας ήταν το καλύτερο μοντέλο. Τα στελέχη και τα διευθυντικά στελέχη έπρεπε να βρουν τρόπους να παραμείνουν ευέλικτοι, ενώ ταυτόχρονα διερευνούσαν νέους τρόπους αξιολόγησης της παραγωγικότητας πέρα από τις συνολικές ώρες εργασίας.
2021 – Η Μεγάλη Επαναξιολόγηση
Είναι ενδιαφέρον ότι το δεύτερο έτος της πανδημίας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στο χώρο εργασίας από το πρώτο. Οι παρατεταμένες σωματικές και ψυχικές πιέσεις επηρέασαν τους εργαζόμενους, με την εξουθένωση να αποτελεί σημαντική ανησυχία για σχεδόν 4 στους 10 εργαζομένους. Και παραδόξως, σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι ήταν σχεδόν πάντα συνδεδεμένοι, πολλοί ένιωθαν μια αποδιοργάνωση της απομόνωσης.
Η υβριδική εργασία έγινε ο κανόνας, με 8 στους 10 να πιστεύουν ότι ωφελεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες. Πολλοί άνθρωποι ήθελαν επίσης μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα και το 73% είπε ότι οι συμβάσεις πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στο αν ο εργαζόμενος καλύπτει τις ανάγκες του ρόλου σε σχέση παρά στις ώρες εργασίας.
Οι εργαζόμενοι, εν τω μεταξύ, ανταποκρίθηκαν στις δικές τους μεταβαλλόμενες προτεραιότητες αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές τους, επαναξιολογώντας την καριέρα τους. Πράγματι, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους (52%) δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους στην τρέχουσα εταιρεία τους.
2022 – Η Μεγάλη Παραίτηση
Το 2022 ήταν μια χρονιά παραιτήσεων και νέων ξεκινημάτων. Σχεδόν το ένα τρίτο (27%) των εργαζομένων δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν την τρέχουσα εργασία τους εντός 12 μηνών. Ως αποτέλεσμα, και παρά τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, η αγορά εργασίας ξεκίνησε να ορίζεται και να καθοδηγείται όλο και περισσότερο από τους υποψηφίους.
Ο μισθός ήταν το βασικότερο κίνητρο για την αλλαγή εργασίας. Ωστόσο, οι εταιρείες που προσφέρουν ευέλικτες πρακτικές εργασίας και ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων προηγήθηκαν στη διακράτηση ταλέντων. Ενδεικτικά, μόνο οι μισοί εργαζόμενοι πίστευαν ότι η εταιρεία τους επένδυσε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και σχεδόν το ένα τέταρτο ¼ δεν είχε μιλήσει ποτέ για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του μέσα στον οργανισμό που εργάζεται.
2023 – Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η αυτοματοποίηση της εργασίας και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στους εργαζόμενους ήταν κυρίαρχες τάσεις. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (63%) πίστευαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είχε θετικό αντίκτυπο στην εργασία του και μόλις το 7% θεώρησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά απειλή.
Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης ενθάρρυνε τους διευθυντές και τις ομάδες τους να εξετάσουν τις δεξιότητες στο χώρο εργασίας που θα μπορούσαν πιο εύκολα να αντικατασταθούν από την τεχνολογία (όπως η διαχείριση χρόνου και ο στρατηγικός σχεδιασμός), καθώς και τις πιο χαρακτηριστικές ανθρώπινες δεξιότητες - όπως ηγεσία, ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη – που θα παραμείνουν περιζήτητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2024 – Σε αναμονή των αποτελεσμάτων
Η φετινή έκθεση Global Workforce of the Future θα παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για το πώς οι εργοδότες μπορούν να καταγράψουν πρόοδο και να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα έλλειψης δεξιοτήτων. Η έκθεση θα κάνει επίσης έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης της ψυχικής ευημερίας του εργατικού δυναμικού.
#Adecco_Group #αγορά_εργασίας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ταμείο Αποζημιώσεων για Αγρότες “αντισταθμίζει” τη Συμφωνία Mercosur
- Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι
- Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου
- Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου
- Φάρσα οι απειλές για βόμβες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας
- ΕΛ.ΑΣ: Έρευνα για τη διαρροή ονομάτων του «ελληνικού FBI»
- "Στροφή" Σερβίας προς τους BRICS
- ΤτΕ: Πλεόνασμα €1,87 εκατ. στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού στο 9μηνο
- BRICS: Η Τουρκία ετοιμάζεται για μια νέα, πολυπολική πραγματικότητα
- ΟΣΕ: Ο Ρυθμιστής Κυκλοφορίας τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
![Adecco Group,](https://images32.inewsgr.com/5422/54228631/Adecco-Group-H-pentaetia-pou-allaxe-tin-agora-ergasias-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Adecco Group: H πενταετία που άλλαξε την αγορά εργασίας
- «Ανασχηματισμός» και «πρωινός καφές» στο ΠΑΣΟΚ: Ποιοι αναβαθμίζονται
- Μητσοτάκης: Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών παράνομων μεταναστών στην ΕΕ
- Ναυπηγεία Κίνας: Ηγούνται σε νέες παραγγελίες για 14 τύπους πλοίων
- Συμβούλιο Ευρώπης: Υψηλότερος ο αριθμός των δικαστών στην Ελλάδα
- ΕΛΑΣ: Έρευνα για το πώς διέρρευσαν ονόματα του ελληνικού FBI
- Χριστοδουλίδης: Πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό
- Ευρωαγορές: Ήπιες μεταβολές ενόψει νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ
- Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Η Ελλάδα ουραγός στην ΕΕ- Βαρίδι το μέγεθος του κράτους
- Τσιάρας: Διασφαλίζουμε την ομαλή ροή των αγροτικών ενισχύσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από ένα αστρικό ηφαίστειο (βίντεο)
- Ουκρανία: Οι πέντε βασικοί άξονες του «σχεδίου νίκης» του προέδρου Ζελένσκι
- Πάνω από 407.000 επιχειρήσεις συνέδεσαν τις ταμειακές με τα POS – «Πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο», λέει ο Χατζηδάκης
- Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε σε ηλικία 80 ετών το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
- BRICS: Η Τουρκία ετοιμάζεται για μια νέα, πολυπολική πραγματικότητα
- Ελληνική οικονομία: Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί επί τα βελτίω την ανάπτυξη – Στο 2,3% το 2023
- Ρούτε: «Ζελένσκι και η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ρωσία από θέση ισχύος»
- Κλιμακώνεται η ένταση: Η ευθεία απειλή του Ιράν προς το Ισραήλ και οι διπλωματικές κινήσεις κατευνασμού
- Μητσοτάκης στους FT: «Η ΕΕ χρειάζεται ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, όχι εξωτερική ανάθεση»
- Μηχανοδηγοί (ΠΕΠΕ): Η διοίκηση της Hellenic Train, για άλλη μια φορά, επιρρίπτει ευθύνες σε μηχανοδηγούς