Alpha Bank: Αποπληθωριστικές πιέσεις και υφεσιακή διαταραχή στην Ελλάδα
Μια από τις συνέπειες της παγκόσμιας ύφεσης που προκάλεσε η πανδημική κρίση, το 2020, ήταν η επανεμφάνιση του αποπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, μετά από τέσσερα έτη, επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, την περασμένη εβδομάδα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) μειώθηκε κατά 2,4%, σε ετήσια βάση, τον Δεκέμβριο 2020, ενώ ο μέσος όρος
Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη το επίπεδο των τιμών -σύμφωνα με το μέσο ΕνΔΤΚ για το 2020- μειώθηκε οριακά, κατά 0,3%, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 1,2% το 2019, σε σύγκριση με το 2018.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Economic Forecast, Autumn, Νοέμβριος 2020), παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που αναμένεται την επόμενη διετία, θα σημειωθεί άνοδος του επιπέδου τιμών. Ειδικά για το 2021, σημειώνεται ότι η αύξηση του επιπέδου τιμών, θα προκύψει -ως ένα βαθμό- από τις επιδράσεις βάσης (base effects). Συγκεκριμένα, ο ΕνΔΤΚ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί, το 2021, κατά 0,9% στην Ελλάδα και κατά 1,1% στην Ευρωζώνη, ενώ, το 2022, αναμένεται να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό και στις δύο περιοχές της τάξης του 1,3%.
Πιο αναλυτικά, ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στην πτώση του επιπέδου τιμών τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ελλάδα, το 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ήταν οι τιμές των προϊόντων ενέργειας, οι οποίες υποχώρησαν, κατά μέσο όρο, κατά 6,8% και 9,8%, αντίστοιχα. Η μειωμένη ζήτηση για προϊόντα ενέργειας στην Ελλάδα αντανακλάται στην πορεία των λιανικών πωλήσεων καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, οι οποίες υποχώρησαν, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, κατά 10,9%, σε ετήσια βάση.
Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι οι αποπληθωριστικές τάσεις που παρατηρήθηκαν, το 2020, στην Ευρωζώνη, οφείλονται, εν μέρει, και στις παρεμβάσεις ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, όπως η μείωση των έμμεσων φόρων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 μήνες), με σκοπό την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και, ως εκ τούτου, την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.
Συμπερασματικά, για την Ευρωζώνη, οι πτωτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στις τιμές, εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης και της ανατίμησης του Ευρώ (μείωση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων για τον Ευρωπαίο καταναλωτή) φαίνεται ότι υπεραντιστάθμισαν, το 2020, τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού κόστους που επικράτησαν, σε συγκεκριμένους κλάδους που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς και λόγω της προσωρινής διαταραχής στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Ένας επιπρόσθετος παράγοντας που οδήγησε στην εντονότερη πτώση του επιπέδου τιμών στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, ήταν η μείωση της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών που συμπίεσε τις τιμές τους. Συγκεκριμένα, ο υποδείκτης του ΕνΔΤΚ που περιλαμβάνει αποκλειστικά τις τιμές των υπηρεσιών υποχώρησε, το 2020, κατά 1,4%, σε ετήσια βάση, έναντι αντίστοιχης πτώσης 1,1% που καταγράφει ο υποδείκτης του ΕνΔΤΚ που περιλαμβάνει αποκλειστικά τις τιμές των αγαθών. Επιπλέον, η πτώση του ΕνΔΤΚ για τις υπηρεσίες ήταν εντονότερη κατά τη χρονική περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου -δηλαδή κατά τους μήνες που παραδοσιακά καταγράφονται οι υψηλότερες επιδόσεις του τουρισμού στη χώρα μας (περί του -3%, σε ετήσια βάση). Αντίστοιχα, ο ΕνΔΤΚ για τα αγαθά κατέγραψε τις μεγαλύτερες ετήσιες πτώσεις του, μεταξύ των μηνών του 2020, τον Απρίλιο (-1,9%) και τον Νοέμβριο (-2,1%), χρονικά διαστήματα κατά τα οποία βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Η πορεία των τιμών αγαθών και υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του 2020, στην Ελλάδα, συμβαδίζει με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τους αντίστοιχους κλάδους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών των κλάδων που παρέχουν υπηρεσίες (περιλαμβάνει Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο, Καταλύματα-Εστίαση, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, Δημόσιο Τομέα κ.λπ.) μειώθηκε, το πρώτο ενδεκάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κατά 15,5%, ενώ ο κύκλος εργασιών των κλάδων που αφορούν στην παραγωγή αγαθών (περιλαμβάνει Γεωργία, Βιομηχανία, Κατασκευές) μειώθηκε με ηπιότερο ρυθμό (-11,1%, σε ετήσια βάση).
Αξιοσημείωτη συμβολή στην πτωτική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή -ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών- είχε η φορολογική μεταχείριση της κατανάλωσης ορισμένων κατηγοριών παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έτους, σημειώθηκαν μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές στα μη αλκοολούχα ποτά, στην εστίαση, στον τουρισμό, στην ψυχαγωγία και στις μεταφορές, προκειμένου να υποστηριχτούν οι εν λόγω κλάδοι που πλήττονται έντονα από την πανδημία. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή με Σταθερούς Φόρους (ΕνΔΤΚ-ΣΦ) υποχώρησε οριακά κατά 0,2%, το 2020, σε σύγκριση με το 2019.
Επιπρόσθετα, οι τιμές παραγωγού στον τομέα της βιομηχανίας ακολούθησαν εντονότερη πτωτική τάση το 2020, σε σύγκριση με τις τιμές καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), καθώς υποχώρησαν κατά 7,2%, κατά μέσο όρο, το πρώτο ενδεκάμηνο του 2020, σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι οι τιμές παραγωγού στη μεταποίηση μειώθηκαν, στο ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 10,6%, σε ετήσια βάση.
Τέλος, σύμφωνα με τις μεταβολές του ΕνΔΤΚ ανά κατηγορία προϊόντων, τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν το 2020, σε σύγκριση με το 2019, οι τιμές στις κατηγορίες διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (+1,6%) και ένδυση και υπόδηση (+0,9%). Αντίθετα, οι πιο έντονες μειώσεις, σε ετήσια βάση, σημειώθηκαν, κατά το προηγούμενο έτος, στις μεταφορές (-4,7%) και στη στέγαση (-4,1%) και ακολουθούν οι επικοινωνίες (-1,7%), τα διαρκή αγαθά (-1,5%) και η κατηγορία ξενοδοχεία-εστίαση (-1,2%).
Alpha Bankελληνική οικονομίααποπληθωρισμόςύφεση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Υπογράφτηκε η νέα τριετής ΣΣΕ στα ΕΛΤΑ που περιλαμβάνει τον νέο ΓΚΠ
- Γερμανικός Τύπος: Αλέξης, ο μεγαλύτερος οπαδός της Μέρκελ
- Νέα κατρακύλα για το Bitcoin: Έπεσε κάτω από τις 30.000 δολάρια- Σβήστηκαν 100 δισ. δολάρια
- Φόρμουλα για «μπόνους» ενίσχυσης κλειστών επιχειρήσεων με την Επιστρεπτέα 5
- Φέρνει τα πάνω- κάτω ο Μπάιντεν: Σε καραντίνα όσοι φτάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ- Πού γίνεται υποχρεωτική η μάσκα
- Φράνσις Άρνολντ – Μαρία Ζούμπερ: Οι πρώτες γυναίκες που ηγούνται στο Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών
- Πέτρος Κωστόπουλος: Η οικονομική καταστροφή, η μάχη με την κατάθλιψη και το ταξίδι στο Ντουμπάι (video)
- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ μεταξύ Κάσου και Κρήτης
- HSBC: Πώς η Ελλάδα προηγείται στη μάχη με τον κορονοϊό
- Στο 35,8% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Φόρμουλα για «μπόνους» ενίσχυσης κλειστών επιχειρήσεων με την Επιστρεπτέα 5
- Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Κάσου
- Vimodji: Η «συνταγή» επιτυχίας ελληνικής startup με 1,5 εκατ. χρήστες
- Συστάθηκε η Epsilon SingularLogic: Νέος «παίκτης» στην αγορά λογισμικού
- Alpha Bank: Αποπληθωριστικές πιέσεις και υφεσιακή διαταραχή στην Ελλάδα
- Ασιατικά χρηματιστήρια: Ρευστοποιήσεις στο φίνις της εβδομάδας
- Τα νέα μέτρα Μπάιντεν για τη διαχείριση της πανδημίας
- Κακλαμανάκης: Πάντα μιλούσαμε, τώρα μας ακούτε
![Alpha Bank, Αποπληθωριστικές, Ελλάδα,Alpha Bank, apoplithoristikes, ellada](https://images32.inewsgr.com/4004/40049849/Alpha-Bank-apoplithoristikes-pieseis-kai-yfesiaki-diatarachi-stin-ellada-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Alpha Bank: Αποπληθωριστικές πιέσεις και υφεσιακή διαταραχή στην Ελλάδα
- Συστάθηκε η Epsilon SingularLogic: Νέος «παίκτης» στην αγορά λογισμικού
- Ασιατικά χρηματιστήρια: Ρευστοποιήσεις στο φίνις της εβδομάδας
- Τα νέα μέτρα Μπάιντεν για τη διαχείριση της πανδημίας
- Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Κάσου
- Φόρμουλα για «μπόνους» ενίσχυσης κλειστών επιχειρήσεων με την Επιστρεπτέα 5
- Vimodji: Η «συνταγή» επιτυχίας ελληνικής startup με 1,5 εκατ. χρήστες
- Κακλαμανάκης: Πάντα μιλούσαμε, τώρα μας ακούτε
- «Κούρεμα» ενοικίων και το Μάρτιο στην εστίαση-Ζητούμενο η μείωση φόρων
- Με διψήφιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων έκαναν «ποδαρικό» τα σούπερ μάρκετ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- WATT+VOLT: 50 καταστήματα και συνεχίζουμε δυναμικά
- Η FedEx προχωρά σε 5.500-6.300 απολύσεις, καθώς ολοκληρώνεται η απορρόφηση του δικτύου της TNT
- Ν. Ηλιόπουλος: Στόχος της ΝΔ στην παιδεία είναι η δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια
- «Μετεξεταστέα» η Κίνα στην εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
- Με τη συμμετοχή Βορίδη και Πέτσα συνεδριάζει στις 25 Ιανουαρίου το ΔΣ της ΚΕΔΕ
- Praktiker Hellas και Vitex A.E. ενώνουν τις δυνάμεις τους
- Λιγότεροι κεραυνοί το 2020 στην Ελλάδα σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο
- Παπαθανάσης: Σήμερα θα προτείνουμε να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και οι λαχειοπώλες
- Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές