BBC: Φόβοι για «πισωγυρίσματα» στον αγώνα για ισότητα των φύλων

15:03 8/3/2025 - Πηγή: Reporter

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3), τρεις γυναίκες υψηλού προφίλ από την Ουαλία εξέφρασαν στο BBC την ανησυχία ότι η ισότητα των γυναικών μπορεί να «πηγαίνει πίσω».

Αναλυτικότερα, έρευνα του 2024 έδειξε ότι το 47% των πολιτών δήλωσε ότι όσον αφορά την παροχή ίσων δικαιωμάτων στις γυναίκες με τους άνδρες «τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά στη Μεγάλη Βρετανία», σύμφωνα με το BBC.

Η Johanna Robinson, σύμβουλος

της ουαλικής κυβέρνησης για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, δήλωσε ότι από αυτούς με τους οποίους μιλάει «ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών πιστεύει ότι η ισότητα των φύλων έχει πάει πολύ μακριά».

Πρόσθεσε ότι, αν και υπήρξε πρόοδος και θετική αλλαγή, αυτή δημιούργησε επίσης θυμό σε ορισμένους άνδρες.

Μια ομάδα Ουαλών γυναικών μίλησε στο BBC Walescast με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία πέφτει στις 8 Μαρτίου.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η ιδέα να γίνει διεθνές γεγονός προήλθε από την Clara Zetkin, κομμουνίστρια ακτιβίστρια και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών. Ωστόσο, παρά την αναγνώριση των επιτυχιών και των αλλαγών, οι Ουαλίδες γυναίκες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η ισότητα υποχωρεί.

Η Johanna έχει μιλήσει στο παρελθόν για τη δική της εμπειρία ως επιζήσασα. «Όταν μιλάω σε νεαρές γυναίκες τρομοκρατούμαι από τις εμπειρίες τους, ότι στην πραγματικότητα δεν είναι πιο ασφαλείς από ό,τι ήμουν εγώ στην ηλικία τους», δήλωσε.

«Ένα από τα πράγματα που για μένα αποδεικνύει πραγματικά αυτό είναι να μιλάω σε νεαρές γυναίκες για τις καθημερινές τους εμπειρίες - όπως η κουλτούρα του γυμναστηρίου, και ότι επιλέγουν ασφαλή σημεία ή ασφαλείς ώρες».

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί υπάρχει θυμός

Τόνισε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, έχει δημιουργήσει θυμό σε ορισμένους άνδρες.

«Κατά κάποιο τρόπο βλέπετε ότι τροφοδοτεί τους άνδρες, ότι οι γυναίκες βελτιώνονται και τώρα αισθάνονται ότι η ισότητα των φύλων έχει πάει πολύ μακριά».

Η Helen Molyneux είναι δικηγόρος και ιδρύτρια του Monumental Welsh Women Project - ενός έργου που αποσκοπεί στην παροχή αγαλμάτων πραγματικών Ουαλών γυναικών στην Ουαλία.

«Ανησυχώ ότι υπάρχει αυτή η απώθηση ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε η ίδια.

«Υπάρχει σχεδόν μια μικρή υστερία γύρω από γεγονότα όπως ότι υπάρχουν περισσότερες γυναίκες γιατροί από ό,τι άνδρες τώρα ή ότι οι γυναίκες κερδίζουν ελαφρώς περισσότερα από τους άνδρες σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες».

Φόβος για «πισωγυρίσματα»

Είπε ότι οι συμπεριφορές σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν σημαίνουν ότι οι γυναίκες εκεί «έχουν τώρα λιγότερα δικαιώματα από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους».

Η Sian James έπαιξε σημαντικό ρόλο στα δίκτυα υποστήριξης γύρω από την απεργία των ανθρακωρύχων το 1984.

Οι γυναίκες διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στη διαμάχη, οργανώνοντας συλλογές τροφίμων, διανομές και έρανο, οργανώνοντας πικετοφορίες και μιλώντας σε συγκεντρώσεις.

Η Sian ήταν μία από τις πολλές γυναίκες που εντάχθηκαν σε ομάδες υποστήριξης στη νότια Ουαλία και δήλωσε ότι οι γυναίκες ήταν «καλύτερες διοργανώτριες».

«Προέρχομαι από μια μακρά γενιά ψιλοκομμένων γυναικών, δεν ντρέπομαι να το πω αυτό. Οι ψιλοκομμένες γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο. Ξαφνικά το '84, οι γυναίκες ήταν πραγματικά στο προσκήνιο, είναι πολύ δυναμωτικό, πολύ απελευθερωτικό».

Ανάγκη περισσότερων αλλαγών

Αλλά ενώ αναγνωρίζει ότι έχουν υπάρξει αλλαγές στην ισότητα των γυναικών, ανησυχεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

«Έχω πραγματικά κουραστεί να μου λένε να σταματήσω να είμαι αφυπνισμένη.

«Δεν είναι έτσι, είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι γι' αυτά όσο περισσότερο μπορώ».

Επίτευξη πλήρους ισότητα το …2158

Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ διαπίστωσε ότι με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου θα χρειαστούν μέχρι το 2158 για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα, δηλαδή περίπου πέντε γενιές από σήμερα.

Και οι τρεις γυναίκες μπορούσαν να αναφέρουν παραδείγματα περιπτώσεων στην καριέρα τους όπου τις έκαναν να αισθάνονται άβολα επειδή ήταν γυναίκες.

Η Sian έγινε βουλευτής των Εργατικών για το Swansea East το 2005 και μίλησε στο BBC Wales για μια αλληλεπίδραση που της συνέβη στο Westminster.

«Φορούσα μια μεγάλη καρφίτσα και κάποιος μου είπε 'α [εσύ] κέρδισες το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των δαμάλεων, έτσι δεν είναι, στην τοπική αγροτική έκθεση'. Ήταν ένας βουλευτής που μου το είπε αυτό».

Η Johanna.«Με παρενόχλησαν στην πρώτη μου δουλειά, όταν έπλενα κατσαρόλες, και στη συνέχεια με παρενόχλησαν και αργότερα στη ζωή μου». Επιπλέον, μίλησε για περιστατικό που δέχτηκε παρενόχληση σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είπε ότι ένας άνδρας που καθόταν πίσω της την άρπαξε επανειλημμένα αφού του είπε να σταματήσει.

Η Helen περιέγραψε μια εποχή που ως νεαρή δικηγόρος την αποκαλούσαν μάγισσα.

«Με κατηγόρησαν ότι οργάνωσα μια συμμορία επειδή κάλεσα τρεις άλλες γυναίκες δικηγόρους για φαγητό», είπε.

Είπε επίσης ότι τρομοκρατήθηκε λέγοντας στην κόρη της για κάποιες από τις εμπειρίες της.

«Ντρέπομαι που λέω ότι έλεγα στην κόρη μου ιστορίες για πράγματα που συνέβησαν και [γελούσα], γιατί εκείνη την εποχή ήταν αυτό που ανεχόταν κανείς αν ήθελε να ενταχθεί και να προχωρήσει».

Και οι τρεις γυναίκες υπογράμμισαν τη σημασία της εκπαίδευσης για να διασφαλιστεί ότι οι άνδρες αποτελούν μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων.

#BBC #Παγκόσμια_Ημέρα_της_Γυναίκας #Ισότητα_των_φύλων #Ουαλία #ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
bbc-fovoi-gia-pisogyrismata-ston-agona-gia-isotita-ton-fylon.htm
Τυχαία Θέματα