Baby Reindeer: Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη για το Netflix

Το Netflix απέτυχε να πείσει το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή για δυσφήμιση, που υπέβαλε η γυναίκα που ενέπνευσε τον χαρακτήρα της stalker στην επιτυχημένη σειρά Baby Reindeer.

Η Fiona Harvey ισχυρίζεται ότι ο γίγαντας του streaming είπε «βάναυσα ψέματα» για εκείνη σε περισσότερους από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ το Netflix δήλωσε πως θα υπερασπιστεί την πλατφόρμα και τον δημιουργό, «υποστηρίζοντας

το δικαίωμα του Richard Gadd να αφηγηθεί την ιστορία του».

Η σειρά που δημιούργησε ο Richard Gadd, διαφημίζεται ως «αληθινή ιστορία», αλλά ορισμένα βασικά γεγονότα, όπως η καταδίκη για παρενόχληση, δεν συνέβησαν στην πραγματική ζωή, κατέληξε ο δικαστής. Στην απόφασή του, γράφει, χαρακτηριστικά, πως «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της παρενόχλησης και της καταδίκης για παρενόχληση σε δικαστήριο». Υπήρχαν και άλλες ουσιαστικές διαφορές μεταξύ αυτού που πραγματικά συνέβη και αυτού που προβλήθηκε στην οθόνη, σημείωσε.

Η κ. Harvey λέει ότι δεν καταδίωξε ποτέ αστυνομικό, δεν επιτέθηκε σεξουαλικά στον Gadd, δεν έσπασε ποτέ μπουκάλι στο κεφάλι του σε παμπ, ούτε χτύπησε τα μάτια του, καθώς και ούτε περίμενε έξω από το σπίτι του για έως και 16 ώρες την ημέρα, όπως παρουσιάζεται στη σειρά.

Το Netflix υποστηρίζει ότι αυτά τα πράγματα είναι «ουσιαστικά αληθινά», καθώς η Harvey έκανε παρόμοια πράγματα στην πραγματική ζωή, αποδεδειγμένα.

Ωστόσο, όπως έγραψε ο δικαστής, «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ακατάλληλου αγγίγματος και της σεξουαλικής επίθεσης, καθώς και μεταξύ του σπρωξίματος και της επίθεσης στα μάτια κάποιου άλλου».

Το θεατρικό έργο του Gadd, που κυκλοφόρησε πρώτο, είχε διαφημιστεί ελαφρώς διαφορετικά, ως «βασισμένο σε αληθινή ιστορία», γεγονός που υποδηλώνει ότι «ορισμένες λεπτομέρειες ήταν πιθανότατα ψευδείς», έγραψε ο δικαστής.

Ένα άρθρο των Sunday Times, τον Ιούνιο, ανέφερε ότι, σύμφωνα με πηγές της τηλεοπτικής βιομηχανίας, ο Gadd «εξέφρασε ανησυχίες» στο Netflix σχετικά με την παρουσίαση του έργου ως «μια αληθινή ιστορία». Το γεγονός ότι η εταιρεία προχώρησε «υποδηλώνει μια απερίσκεπτη αδιαφορία για το αν οι δηλώσεις στη σειρά ήταν ψευδείς», έγραψε ο δικαστής Klausner.

Το Netflix, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι θεατές θα καταλάβαιναν ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στη σειρά δεν είναι «πραγματικοί», καθώς γυρίστηκε με το ύφος ενός δράματος. Ωστόσο, ο δικαστής διαφωνεί, γράφοντας ότι «ενώ οι δηλώσεις έγιναν σε μια σειρά που έχει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά μιας μαύρης κωμωδίας-δράματος, το πρώτο κιόλας επεισόδιο δηλώνει απερίφραστα ότι «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», προσκαλώντας έτσι το κοινό να δεχτεί όσα γίνονται ως γεγονότα».

Το Netflix υποστηρίζει, επίσης, ότι οι ομοιότητες μεταξύ των πραγματικών και των φανταστικών προσώπων ήταν περιορισμένες, επομένως ο μέσος τηλεθεατής δεν θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει την κ. Harvey ως Martha. «Το δικαστήριο διαφωνεί», έγραψε ο δικαστής. «Δεν πρόκειται για την τυπική περίπτωση όπου ο ενάγων τυχαίνει να είναι ένας από τους εκατοντάδες ανθρώπους που ταιριάζουν με τα γενικά χαρακτηριστικά ενός φανταστικού χαρακτήρα. «Αντίθετα, η Martha και η ενάγουσα [κα Harvey] έχουν συγκεκριμένες ομοιότητες που λίγοι άλλοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μοιράζονται».

Ο δικαστής τάχθηκε υπέρ του Netflix σε ορισμένα σημεία της υπόθεσης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κας Harvey για αμέλεια και βαριά αμέλεια, καθώς και το αίτημά της για τιμωρητική αποζημίωση.

Το Baby Reindeer υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες του περασμένου έτους και πρόσφατα κέρδισε έξι βραβεία Emmy.

#Netflix #BABY_REINDEER #αγωγή #δυσφήμιση #δικαστική_διαμάχη #STALKER
Keywords
Αναζητήσεις
baby-reindeer-synechizetai-i-dikastiki-diamachi-gia-to-netflix.htm
Τυχαία Θέματα