Bloomberg: Τι περιμένουν οι αγορές από την Ελλάδα-Το σενάριο «καταστροφής»

Σε ανάλυση για τις εθνικές εκλογές και την οικονομία της Ελλάδας προχωράει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι κάλπες της Κυριακής (25/6) θα κρίνουν το εάν η χώρα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι διεθνείς οίκοι συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα εμφανίζει ανάπτυξη υψηλότερη από

τον μέσο όρο στην Ευρώπη φέτος, ωστόσο έστω και η μικρότερη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να αντιστρέψει τη θετική πορεία.

Το σενάριο καταστροφής

Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία και οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

Έτσι, η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει, καθώς οι αγορές θα «δουν» ότι η ύπαρξη μιας νέας και σταθερής κυβέρνησης δεν είναι τόσο εύκολη όσο αναμενόταν.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Συνεχίζοντας, το Bloomberg σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρά το γεγονός ότι το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτος αριθμός, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω. Παράλληλα, Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται καλύτερα από εκείνα άλλων μελών της ευρωζώνης που ανήκουν ήδη στην ομάδα επενδυτικής βαθμίδας.

Στο μεταξύ, η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή, ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, και ακόμη υψηλότερα το 2023 και τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του κόστους του χρέους.

Επενδυτική βαθμίδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι εταιρείες αξιολόγησης είναι έτοιμες να κατατάξουν την Ελλάδα καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που είχε χαθεί πριν από 13 χρόνια, όταν ξεκίνησαν τα πακέτα διάσωσης της χώρας.

Ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται τώρα να αποτελεί το βασικό εμπόδιο για μια τέτοια απόφαση.

«Οι αγορές, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση που θα διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει», τονίζεται.

Και υπενθυμίζεται ότι η Fitch, η S&P και η DBRS αξιολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s διατηρεί τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την πολυπόθητη αξιολόγηση.

BloombergεκλογέςΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑεπενδυτική βαθμίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα