CBDC: 9 στις 10 κεντρικές τράπεζες πειραματίζονται με ψηφιακό νόμισμα

13:35 9/5/2022 - Πηγή: Reporter

Εννέα στις δέκα κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναπτύσσουν ή

δοκιμάζουν ένα CBDC λιανικής ή ένα ψηφιακό νόμισμα σχεδιασμένο για χρήση από τους καταναλωτές παρά ένα CBDC χονδρικής, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την BIS, μια ομάδα-ομπρέλα για τις κεντρικές τράπεζες, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε 81 κεντρικές τράπεζες το φθινόπωρο του 2021. Η έρευνα διερεύνησε το επίπεδο δέσμευσης των τραπεζών στο πρότζεκτ του CBDC, μαζί με τα κίνητρα και τις προθέσεις τους σχετικά με έκδοση CBDC.

Η BIS ανήκει σε 63 κεντρικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% του συνολικού ΑΕΠ παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότερες από τις μισές κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα αναπτύσσουν CBDC ή «εκτελούν συγκεκριμένα πειράματα». Περίπου το 20% αναπτύσσει ή δοκιμάζει ένα CBDC λιανικής, ποσοστό διπλάσιο από τον αριθμό των κεντρικών τραπεζών που εργάζονται για ένα ψηφιακό νόμισμα χονδρικής.

Ισχυρή η προοπτική των CBDC

Σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα CBDC καθώς οι οικονομίες προσπαθούν να ενισχύσουν τις ψηφιακές πληρωμές και την τραπεζική τους υποδομή. Από τη δυνητική βελτίωση της χρηματοοικονομικής ενσωμάτωσης έως την επιτάχυνση των διασυνοριακών μεταφορών, τα CBDC θεωρητικά αφήνουν πολλές υποσχέσεις, αλλά με την Κίνα να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη και τη δοκιμή ενός ψηφιακού γιουάν, ορισμένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βλέπουν επίσης τα CBDC ως «παιχνίδι» για τη νομισματική κυριαρχία.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η BIS έδωσε σήμα στις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν να εργάζονται πάνω στα CBDC. Ήδη 87 χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% της παγκόσμιας οικονομίας το πράττουν.

«Κατά μέσο όρο, σχεδόν έξι στις δέκα κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αυτή η ανάπτυξη επιτάχυνε τις εργασίες τους για τα CBDC», ανέφερε η έκθεση.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες στις Μπαχάμες, την Κίνα και τη Νιγηρία έχουν ήδη εκδώσει ή εφαρμόζουν πιλοτικά ένα CBDC λιανικής, η έρευνα διαπίστωσε ότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες με ποσοστό 68% στο «προβλεπόμενο μέλλον».

Τα... αποδεκτά κρυπτονομίσματα

Εκτός από ερωτήσεις σχετικά με τα CBDC, η έρευνα ρώτησε επίσης τις κεντρικές τράπεζες σχετικά με τα stablecoin (κρυπτονομίσματα που συνδέονται με την αξία άλλων περιουσιακών στοιχείων ή νομισμάτων όπως το αμερικανικό δολάριο) και τα κρυπτονομίσματα γενικά.

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το αν τα stablecoins θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα γίνουν ευρέως αποδεκτά ως μέσο πληρωμής, ανάλογα με τον τύπο του stablecoin», επισημαίνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να πιστεύουν ότι τα stablecoins που υποστηρίζονται από ένα ενιαίο νόμισμα είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχουν ως μέθοδος πληρωμής έναντι άλλων τύπων stablecoin που συνδέονται με εμπορεύματα ή άλλα κρυπτονομίσματα.

νόμισμακρυπτονόμισμακρυπτονομίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα