Capital Economics: Θα φέρει μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη ο Ντράγκι;

Η φήμη του Μάριο Ντράγκι και η μεγάλη πλειοψηφία που εξασφάλισε η κυβέρνησή του στην Ιταλία, τον φέρνουν σε μία ισχυρή θέση ώστε να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, εκτιμά η Capital Economics.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο τραπεζικός οίκος, θα είναι δύσκολο να επηρεάσει τις εξελίξεις ως προς την επιτάχυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης και του κοινού προϋπολογισμού.

Ο Ντράγκι αναμένεται να εξασφαλίσει τεράστια πλειοψηφία κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στα δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας αυτήν την εβδομάδα,

ωστόσο το γεγονός ότι η θητεία της κυβέρνησής του δύσκολα θα έχει μεγάλη διάρκεια, περιορίζει τη δυναμική του για να ξεπεράσει σε επιρροή το Βερολίνο ή το Παρίσι.

Νομισματική ένωση

Σύμφωνα με την Capital Economics, ο Ντράγκι έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη ολοκλήρωσης της νομισματικής ένωσης και στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Όμως όσο επιτυχημένη και αν είναι η διακυβέρνηση Ντράγκι ως προς την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, η ευρωπαϊκή πρόοδος είναι πρώτα θέμα πολιτικό και μετά οικονομικό.

Ένα στοιχείο που έχει σημασία είναι ότι ο Ντράγκι εισέρχεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή 7 μήνες πριν την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ και παράλληλα έχει τη στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν. Παρ’ όλα αυτά, στο σύντομο – όπως εκτιμάται – πέρασμά του από την πολιτική δύσκολα θα καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε κοινό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί οι πιο συντηρητικές δημοσιονομικά κυβερνήσεις θα υποστηρίξουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, επομένως θα είναι μεγάλη έκπληξη να επιτύχει ευρεία συναίνεση για την αμοιβαιοποίηση των δημοσιονομικών κινδύνων με έναν προϋπολογισμό και ένα υπουργείο Οικονομικών.

Η δυναμική του Ντράγκι

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο ο Ντράγκι να έχει μεγάλη επιρροή στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και θα πρέπει να αναθεωρηθεί πριν από την επαναφορά του το 2022 ή το 2023. Ο τρόπος αναθεώρησης αυτών των κανόνων θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση του Ντράγκι μπορεί να κερδίσει κάποια υποστήριξη για δημιουργικές προτάσεις σχετικά με τη διάδοχη κατάσταση των ορίων χρέους και ελλείμματος 60% και 3% αντίστοιχα.

Ο Ντράγκι θα μπορούσε επίσης να έχει περισσότερη τύχη όσον αφορά την περαιτέρω πρόοδο στην τραπεζική ένωση, δεδομένης της ενίσχυσης των τραπεζών στην περιφέρεια τα τελευταία χρόνια. Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και ο μηχανισμός ενιαίας εξυγίανσης έχουν δημιουργηθεί, αλλά ο τρίτος «πυλώνας» της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης - κοινή εγγύηση καταθέσεων - απουσιάζει.

Η μικρή διάρκεια διακυβέρνησης

Οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι οι τράπεζες στην περιφέρεια πρέπει να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους πριν καταστεί δυνατή η κοινή εγγύηση καταθέσεων. Δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί πολύ από τα υψηλά στην Ιταλία και την Ισπανία, και οι δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών έχουν αυξηθεί, η πρόοδος στην εγγύηση καταθέσεων μπορεί τώρα να είναι δυνατή.

Γενικότερα, καταλήγει η Capital Economics, ο αντίκτυπος που θα έχει ο Ντράγκι για την Ευρωζώνη συνολικά θα είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα συνεχίσουν να είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις, ενώ ο Ντράγκι το πιθανότερο είναι να μείνει στην εξουσία το πολύ έως την άνοιξη του 2023.

Μάριο ΝτράγκιΙταλίαΕΥΡΩΖΩΝΗ EUνομισματική ένωσηΤαμείο ΑνάκαμψηςΑναλυτέςτραπεζική ένωση
Keywords
Τυχαία Θέματα