Citi: Πώς εξηγείται το ράλι στις διεθνείς αγορές

16:26 5/6/2020 - Πηγή: Reporter

Σε πέντε λόγους αποδίδει η Citi τη στροφή των επενδυτών στις μετοχές, εν μέσω εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Tα θεμελιώδη για την παγκόσμια οικονομία είναι άκρως απογοητευτικά. Η Citi βλέπει συρρίκνωσή της 3,6% φέτος, ενώ σημειώνει πως ενώ στις αρχές του έτους οι αναλυτές ανέμεναν τα εταιρικά κέρδη (EPS) παγκοσμίως να σημειώσουν αύξηση 10% το 2020, τώρα περιμένουν πτώση 19%. Η ίδια η Citi προειδοποιεί ότι το πραγματικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνο, φτάνοντας σε πτώση 50%.

Αυτή η κατάρρευση

των δεδομένων είχε αρχικά συνοδευθεί και από μαζικές ρευστοποιήσεις. Ο παγκόσμιος δείκτης των μετοχών MSCI World έκανε βουτιά 33% σε μόλις έναν μήνα. Ωστόσο ακολούθησε μία σχεδόν εξίσου εντυπωσιακή ανάκαμψη. Σήμερα ο παγκόσμιος δείκτης απέχει μόλις 9% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου και μόλις 6% από τις αρχές του έτους.

Οι 5 λόγοι που επικαλούνται οι ειδικοί για να εξηγήσουν την κατάσταση είναι οι ακόλουθοι:

1) Η στήριξη των κεντρικών τραπεζών

Η EKT έχει ανεβάσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ η FED στις ΗΠΑ προχωρά σε εξίσου δυναμικές κινήσεις. Οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα δούμε παγκοσμίως προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αξίας 6 τρισ. δολαρίων. Εάν επιβεβαιωθεί το ποσό θα είναι τρεις φορές υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ.

2) Οι μετοχές είναι φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα

Πριν ξεσπάσει ακόμη η πανδημία του νέου κορονοϊού οι επενδυτές είχαν αρχίσει να γυρίζουν την πλάτη τους στις μετοχές, στρεφόμενοι περισσότερο στα ομόλογα. Έτσι μετά και την ραγδαία πτώση του Μαρτίου οι αποτιμήσεις των μετοχών διεθνώς είναι άκρως ελκυστικές.

3) Το short covering

H κάλυψη των θέσεων short θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας που θρέφει το ράλι των μετοχών. Όπως επισημαίνει η Citi αν και δεν έχουμε μεγάλες εισροές κεφαλαίων σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια το τελευταίο διάστημα, έχουμε δει το μεγαλύτερο short covering όλων των εποχών.

4) Λίγες μεγάλες μετοχές κάνουν όλη τη δουλειά

Ο δείκτης MSCI έχει ανακάμψει 38% από το ναδίρ στο οποίο είχε διολισθήσει τον Μάρτιο με την κεφαλαιοποίησή του να έχει ενισχυθεί κατά 13 τρισ. δολάρια. Όπως προαναφέρθηκε, απέχει μόλις 6% από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους. Εάν αφαιρέσουμε τις 50 μεγαλύτερες μετοχές του η εφετινή πτώση θα ήταν κατά 5 μονάδες μεγαλύτερη, δηλαδή 11%.

5) Οι αγορές κοιτάζουν προς το 2021

Έχοντας πάρει απόφαση ότι το 2020 θα είναι ένα ζοφερό έτος για την παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές ενδεχομένως να προχωρούν στις κινήσεις τους στηριζόμενοι στις υψηλές προσδοκίες για την ανάκαμψη της επόμενης χρονιάς.

Citi παγκόσμια οικονομίαμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα