Citigroup:Πώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο της Κομισιόν-Στους κερδισμένους η Ελλάδα

Θετικά αξιολογεί η Citigroup το σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασε την Τετάρτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Citigroup χαρακτηρίζει το "πακέτο" της Κομισιόν μεγαλύτερο από τις προσδοκίες της αγοράς, που ούτως ή άλλως αντέδρασε θετικά στο άκουσμα της ομιλίας της Προέδρου της Επιτροπής.

Η Ελλάδα, η Κροατία και η Βουλγαρία είναι οι πλέον ωφελημένοι σε όρους ΑΕΠ. Η ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων θα είναι ο κύριος

στόχος, με 451 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια.

Οι υπόλοιπες επιχορηγήσεις ύψους 49 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς το ESFI (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία) και το InvestEU ως πρόβλεψη ζημιών για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Η Citigroup σημειώνει ακόμα πως το πρόγραμμα ανάκαμψης συνεπάγεται σημαντική ανακατανομή πόρων μεταξύ των χωρών, με κράτη υψηλού εισοδήματος (10 κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 64,5% του ΑΕΠ της ΕΕ-27) να λαμβάνουν το 24,5% της κατανομής, ενώ τα 12 κράτη μέλη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του μέσου όρου και χαμηλό χρέος (κυρίως η Ανατολική Ευρώπη και οι χώρες της Βαλτικής που αντιπροσωπεύουν το 10,7% του ΑΕΠ της ΕΕ-27) λαμβάνουν το 25% της κατανομής.

Τα υπόλοιπα 5 μέρη Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος με ΑΕΠ κάτω από το μέσο όρο και υψηλό χρέος, που αντιπροσωπεύουν το 24,8% του ΑΕΠ της ΕΕ-27, λαμβάνουν το 50,6% της κατανομής.

Εξετάζοντας το χάσμα μεταξύ εσόδων και εισφορών, η Ισπανία με 82,2 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ) θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 56,7 δισ. ευρώ (3,2% του ΑΕΠ), την Πολωνία με 36 δισ. ευρώ (6,8% του ΑΕΠ) και την Ελλάδα με 33,4 δισ. ευρώ (17,8% του ΑΕΠ).

Η Citi υπογραμμίζει, πάντως, ότι τα τελικά ποσά θα καθοριστούν στα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ, που θα διαμορφώσουν και την τελική συμφωνία.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα

Η έκδοση ομολόγων είναι ο ένας τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος "Next Generation". Το μεγαλύτερο μέρος τους θα συγκεντρώνεται το 2020-24 και θα πέσει στις χώρες με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων που θα πάνε σε δαπάνες για το περιβάλλον, την ψηφιοποίηση και την οικονομία. Τα χρήματα θα επιστραφούν μετά το 2027 και το αργότερο έως το 2058, από μελλοντικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Επίσης προτείνεται να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι με τους εξής τρόπους:

-Επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών

-Επιβολή φόρων επί των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας

-Μηχανισμό προσαρμογής των ορίων άνθρακα (5 ευρώ) -14 δισ. / έτος) και

-Επιβολή ψηφιακού φορου σε εταιρείες με παγκόσμιο κύκλο εργασιών υψηλότερο από 750 εκατ. ευρώ

CitigroupΚΟΜΙΣΙΟΝΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα