Covid-19: Αυξάνονται οι έρευνες για διαφορετικά εμβόλια σε κάθε δόση
Πληθαίνουν οι έρευνες για το κατά πόσο ωφελεί τους οργανισμούς ο συνδυασμός δύο διαφορετικών εταιρειών (άλλη στην πρώτη δόση και άλλη στην δεύτερη) στον εμβολιασμό των ατόμων ενάντια στην Covid-19.
Την αρχή είχε κάνει η Βρετανία, όταν τον Ιανουάριο ανακοίνωσε -σοκάροντας αρκετούς ειδικούς ανά τον κόσμο- ότι αν δεν είναι διαθέσιμη η δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο, οι ασθενείς μπορούν να εμβολιασθούν με κάποιο άλλο εμβόλιο. Αυτή η πολιτική, αρχικά, δεν βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι όντως ο συνδυασμός δόσεων από διαφορετικά εμβόλια είναι τόσο ασφαλής
Τον Φεβρουάριο άρχισε, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η πρώτη σχετική δοκιμή Com-Cov, με 830 εθελοντές να κάνουν την πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer/BioNTech και τη δεύτερη με AstraZeneca ή το αντίστροφο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην περίπτωση της βρετανικής κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές της Οξφόρδης συνδυάζουν δύο εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας, το Pfizer/BioNtech που είναι mRNA εμβόλιο (περιέχει μικροσκοπικά σφαιρίδια λιπιδίων που περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες με βάση το μόριο RNA, οι οποίες επιτρέπουν στα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού) και το AstraZeneca (που χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών).
Σύντομα, οι Βρετανοί επιστήμονες θα αρχίσουν να αναλύουν το αίμα των εθελοντών για να δουν πόσο καλά δουλεύει το "πάντρεμα" των διαφορετικών εμβολίων και αν το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων ανταποκρίνεται καλύτερα από ό,τι εάν είχε δεχθεί δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.
Καθώς εγκρίνονται ολοένα περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19, αυξάνονται σταδιακά οι συνδυασμοί διαφορετικών εμβολίων που αρχίζουν να δοκιμάζονται. Μερικοί, ήδη, ξεκίνησαν σε ανθρώπους, ενώ άλλοι προς το παρόν δοκιμάζονται σε ζώα.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να διευκολυνθούν οι εμβολιασμοί, αφού οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα έχουν πια περισσότερες επιλογές στα χέρια τους χάρη στους συνδυασμούς, αλλά επίσης να διαπιστωθεί κατά πόσο κάποιο ζευγάρι διαφορετικών εμβολίων μπορεί να παράσχει καλύτερη ανοσία από ό,τι δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου. Η ιδέα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων δεν γεννήθηκε εν μέσω αυτής της πανδημίας, αλλά έχει δοκιμαστεί κατά καιρούς εδώ και δεκαετίες, π.χ. εναντίον των ιών της γρίπης, του HIV και του Έμπολα. Προς το παρόν, πάντως, όλες αυτές οι έρευνες δεν έχουν πολλά να δείξουν, καθώς έχουν γίνει κυρίως σε ζώα.
Το 2017, οι ερευνητές του ρωσικού Ινστιτούτου Γκαμαλέγια δημιούργησαν ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα, στο οποίο η πρώτη δόση περιείχε έναν αδενοϊό, ενώ η δεύτερη έναν άλλο ιό. Η ίδια προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους επιστήμονες για την ανάπτυξη του αποτελεσματικού εμβολίου "Sputnik-V" κατά της Covid-19, στο οποίο η πρώτη δόση περιέχει τον αδενοϊό του εμβολίου κατά του Έμπολα (Ad5), ενώ η δεύτερη δόση έναν άλλο αδενοϊό (Ad26). Και στους δύο αυτούς αδενοϊούς έχει εισαχθεί ένα γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνεια του κορονοϊού.
Πρόσφατα, το ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya ένωσε τις δυνάμεις του με την AstraZeneca (οι δύο δόσεις του εμβολίου της περιέχουν έναν διαφορετικό αδενοϊό από χιμπατζή, τον ChAdOx1), για να μελετήσουν πόσο καλά "δουλεύουν" τα δύο διαφορετικά εμβόλια, εάν συνδυαστούν. Στις δύο κλινικές δοκιμές -μία στο Αζερμπαϊτζάν που μόλις ξεκίνησε και μία στη Ρωσία που σύντομα θα ξεκινήσει- οι εθελοντές θα λάβουν μία δόση AstraZeneca και μία Sputnik-V.
Ένα άλλο είδος υπό δοκιμή εμβολίων Covid-19 δεν περιέχει γενετικές οδηγίες για τη δημιουργία της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού, αλλά την ίδια την πρωτεΐνη, είτε ολόκληρη είτε ένα μέρος της. Μέχρι στιγμής, συνολικά, 29 τέτοια εμβόλια με βάση την πρωτεΐνη βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, αλλά κανένα δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός ενός τέτοιου εμβολίου (που γεννά πολλά αντισώματα) με ένα εμβόλιο που περιέχει ιικό φορέα όπως οι αδενοϊοί (το οποίο "εκπαιδεύει" καλύτερα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), θα παρείχαν πρόσθετο όφελος από άποψη ανοσίας. Μολονότι αυτός ο συνδυασμός δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία κατά του ιού HIV (AIDS), ελπίζεται ότι κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 θα "δουλέψει" καλύτερα.
Covid19έρευνεςεμβόλιαΔΟΣΕΙΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το «ακορντεόν» στη λειτουργία της αγοράς «σύμμαχος» των σούπερ μάρκετ
- Επαναλειτουργία δικαστηρίων - Ενημέρωση ΔΣΑ για τις νέες ρυθμίσεις
- Βουτιά 30% για τη μετοχή της Deliveroo στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο
- Οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ: Διευρύνεται ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι
- H ήττα της Σοφίας Μπεκατώρου στις εκλογές της ΕΙΟ είναι η απάντηση στο «γιατί οι Σοφίες δε μιλούσαν» – Τώρα δε θα σταματήσουν να μιλάνε
- Ρωσία: Το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για ζώα καταχώρισε η Μόσχα
- Σε περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ
- Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού
- Περισσότεροι επαγγελματίες επιστήμονες θα λάβουν 400 ευρώ- Τροποποίηση ΚΥΑ
- Η DFB έχει τα περισσότερα έσοδα από τις 5 κορυφαίες ομοσπονδίες της Ευρώπης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Το «ακορντεόν» στη λειτουργία της αγοράς «σύμμαχος» των σούπερ μάρκετ
- Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου οι εκταμιεύσεις της Επιστρεπτέας 7
- Σαρηγιάννης: Είναι νωρίς για άνοιγμα του λιανεμπορίου
- NRG: Αναβαθμισμένος ρόλος στην αγορά φυσικού αερίου
- Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω τραπεζικών πιέσεων
- Covid-19: Αυξάνονται οι έρευνες για διαφορετικά εμβόλια σε κάθε δόση
- LIVE η παρουσίαση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης- Μητσοτάκης: Κινητοποιούνται πόροι €57 δισ.
- Τελευταία Νέα Reporter
- Covid-19: Αυξάνονται οι έρευνες για διαφορετικά εμβόλια σε κάθε δόση
- LIVE η παρουσίαση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης- Μητσοτάκης: Κινητοποιούνται πόροι €57 δισ.
- NRG: Αναβαθμισμένος ρόλος στην αγορά φυσικού αερίου
- Σαρηγιάννης: Είναι νωρίς για άνοιγμα του λιανεμπορίου
- Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου οι εκταμιεύσεις της Επιστρεπτέας 7
- Το «ακορντεόν» στη λειτουργία της αγοράς «σύμμαχος» των σούπερ μάρκετ
- Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω τραπεζικών πιέσεων
- Λιανεμπόριο: Άνοιγμα με 13032-Όχι σε click away και click inside
- Γκάγκα για εμβόλιο AstraZeneca: Θεωρώ ότι είναι ασφαλές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Σ. Αραβία παραχωρεί πετρελαϊκά προϊόντα 422 εκατομμυρίων δολαρίων στην Υεμένη
- Deliveroo: Καταρρέει η μετοχή – Πτώση 30% στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο
- Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού
- Motor Oil: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αγορά αιολικών πάρκων 220 MW
- Αλέξης Πατέλης για Σχέδιο Ανάκαμψης: 13 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα με τρία κριτήρια
- Spring Marine Management: Η χαμηλών τόνων ελληνική ναυτιλιακή ισχυροποιεί τον στόλο της
- Κυβερνητικές πηγές: Έρχεται έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων 31 δισ. ευρώ
- Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τις ζωές των πολιτών
- Σύσκεψη Δ.Σ. Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
- Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο – Συνεχίζει ανοδικά η Πειραιώς