Covid-19: Χτύπησε αλύπητα και τις εκλογικές διαδικασίες!

Κάνοντας σήμερα μια επισκόπηση, για τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κοροναϊού στις εκλογικές διαδικασίες σ’ όλο τον κόσμο, εμπιστευτικό-ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεραίνει ότι, «ο κοροναϊός είχε βαρύ αντίκτυπο στις εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο, με πολλές εκλογές να αναβάλλονται λόγω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.»

Σημειώνει, ωστόσο, ότι στην ιδανική περίπτωση, η αναβολή των εκλογών θα πρέπει να περιλαμβάνει μια λογική πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της δημοκρατικής επιταγής, που κατοχυρώνεται

στο διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συντάγματα, για τη διεξαγωγή τακτικών εκλογών και των απαιτήσεων δημόσιας υγείας που περιορίζουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και ελαχιστοποιούν τη στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων.»

Αναφέρεται, λοιπόν, ότι, ενώ ορισμένες χώρες αποφάσισαν να προχωρήσουν στις εκλογές, οι περισσότερες χώρες με προγραμματισμένες εκλογές από τις αρχές Μαρτίου τις ανέβαλαν.

Μεταξύ εκείνων που διεξήγαγαν εκλογές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Νότια Κορέα έχει αναδείχθηκε ως πρότυπο διοργάνωσης μιας πολύ επιτυχημένης εκλογικής διαδικασίας, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία του πληθυσμού της.

Άλλοι, όπως το Μπουρούντι, εφάρμοσαν ένα αρνητικό πρότυπο, αγνοώντας τους κινδύνους για την υγεία που έθεσαν σε κίνδυνο τόσο τον πληθυσμό όσο και τους πολιτικούς.

Η αναβολή των εκλογών ως μέρος της πολιτικής απάντησης στην κρίση απαιτεί ιδανικά μια ευρεία πολιτική συναίνεση, υπογραμμίζεται στο έγγραφο αλλά τονίζεται ότι, η αναδιάταξη έχει αποδειχθεί διχαστική σε πολλές περιπτώσεις.

Αυτοί που είναι στην εξουσία συχνά κατηγορούνται από την αντιπολίτευση και άλλους επικριτές ότι προσπάθησαν να αναδιαμορφώσουν το ημερολόγιο προς όφελός τους, είτε άρση των αποκλεισμών πολύ νωρίς για να επιτρέψουν την επανεκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας (όπως στη Σερβία - η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διεξαγάγετε κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την κρίση) ή παρατείνοντας άσκοπα μεταβατικές καταστάσεις (όπως στη Βολιβία, η οποία έχει προσωρινό πρόεδρο).

Στο έγγραφο διατυπώνεται η άποψη ότι, η κρίση του κοροναϊού παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για εκλογική μεταρρύθμιση.

Η επέκταση των ευκαιριών για πρόωρη και απομακρυσμένη ψηφοφορία έχει θεωρηθεί ως τρόπος μείωσης του κινδύνου. Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή, ιδίως όσον αφορά την απομακρυσμένη διαδικτυακή ψηφοφορία, η οποία συνεπάγεται είτε περιορισμούς του απορρήτου του δικαιώματος ψήφου είτε σοβαρούς και μη διαχειρίσιμους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, καταλήγει το έγγραφο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Covid19Ευρωκοινοβούλιοεκλογικές διαδικασίες
Keywords
Τυχαία Θέματα