Covid-19: Προκαλεί ανισότητες και «ρήγμα» στη συνοχή της ΕΕ

Καθόλου αισιόδοξα τα συμπεράσματα, για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην μετά Covid εποχή, που περιλαμβάνονται, σε 12σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έτσι, πέρα από την γνωστή διαπίστωση ότι, η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει σοβαρά τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και την οικονομία καθώς και ότι, ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης γίνεται αισθητός σε όλες τις περιοχές της ΕΕ, στο έγγραφο εκφράζεται η έντονη ανησυχία ότι, «οι συνέπειες της πανδημίας Covid 19 θα μπορούσαν

να εμποδίσουν περαιτέρω την κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή της ΕΕ, επιδεινώνοντας τις υφιστάμενες διαιρέσεις μεταξύ των περιφερειών της».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με τον μακροπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπο, οι κίνδυνοι αυξημένων ανισοτήτων και η υπονόμευση της προόδου των προηγούμενων ετών είναι πραγματικοί».

Δυστυχώς, αναφερόμενο το έγγραφο, στο τι μπορεί να γίνει για ν’ αντιμετωπισθούν αυτοί οι κίνδυνοι, περιορίζεται -αναγκαστικά- στο τι συζητείται και τι «προτείνεται» σε επίπεδο ΕΕ.

Αναφέρει δε, συγκεκριμένα, ότι:

-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε μια σειρά προτάσεων για την ανακούφιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στα εδάφη της ΕΕ.

-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε γενικά τις προτάσεις της Επιτροπής, ενεργοποιώντας επείγουσες διαδικασίες για να τις εγκρίνει γρήγορα ώστε οι πολίτες της ΕΕ να μπορούν να επωφεληθούν άμεσα.

-Οι δράσεις στο πλαίσιο διαφόρων κονδυλίων και μέσων πολιτικής της ΕΕ προσανατολίζονται τώρα σε σκοπούς που σχετίζονται με την υγεία και στην αναζωογόνηση της οικονομίας.

Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, η πολιτική συνοχής χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να παρέχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και υποστήριξη ρευστότητας στις πληγείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και εταιρείες.

-Οι τροποποιήσεις του κανονισμού που διέπουν τα ευρωπαϊκά ταμεία διαρθρωτικών και επενδυτικών (ESI) εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο, για να επιτρέψουν την ευέλικτη χρήση των κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κρίση. Εν τω μεταξύ, ένας αριθμός πρόσθετων κανονισμών και μέσων πολιτικής συμπληρώνει τα κονδύλια του ESI για την καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, καθώς είναι συχνά υπεύθυνες για την παροχή μεγάλου μέρους της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υιοθετημένα μέτρα της ΕΕ για να ενισχύσουν τη δράση τους για τον ιό κορονοϊών και να υποστηρίξουν τους οικονομικούς τους τομείς.

Ολόκληρο το 12σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο, στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Ευρωπαϊκή ΕνωσηκορονοιόςCOVID 19ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟέγγραφο
Keywords
Τυχαία Θέματα