DBRS: Πρώτες στη μείωση «κόκκινων δανείων» οι ελληνικές τράπεζες

Τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μείωση των «κόκκινων δανείων» κατέγραψαν το 2023 οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), σύμφωνα με την DBRS.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει στην

ανάλυσή της, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στις ευρωπαϊκές τράπεζες παρέμεινε ανθεκτικός το 2023, δείχνοντας πολύ λίγα σημάδια ουσιαστικής επιδείνωσης παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Παρόλα αυτά, κάποιες χώρες κατέγραψαν κάποια επιδείνωση και συγκεκριμένα η Γερμανία.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2023, συνεχίζοντας, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, την πτωτική τάση που παρατηρείται την τελευταία διετία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης NPL για τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε κατά 233 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, στο 5,7% στο τέλος του 2023, μια σημαντική βελτίωση από 8% στο τέλος του 2022.

Παρόλα αυτά, διατηρούν τους υψηλότερους δείκτες «κόκκινων δανείων» μεταξύ του δείγματος που εξετάζει η DBRS.

«Αν και θεωρούμε ότι ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει μεταφερθεί πλήρως στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, το ανθεκτικό οικονομικό περιβάλλον και τα επίπεδα ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτρέπουν την κλιμάκωση των προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε κάποια επιδείνωση του δείκτη NPL σε ορισμένες τράπεζες, ιδίως σε σχέση με ορισμένους τομείς που βρίσκονται υπό πίεση, όπως τα εμπορικά ακίνητα και οι ιδιωτικές πιστώσεις. Επιπλέον, και εμείς αναμένουμε ότι ο ρυθμός μείωσης που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες τράπεζες είναι απίθανο να διατηρηθεί το 2024», επισημαίνει η Μαρία Ρίβας, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου.

Οι δείκτες NPL των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμειναν ανθεκτικοί στο τέλος του 2023

Ο μέσος λόγος NPL για το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών που εξετάζει η DBRS ήταν 2,9% στο τέλος του 2023, ελαφρώς βελτιωμένος από 3,1% στο τέλος του 2022. Ωστόσο, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν το τρίτο τρίμηνο σε ορισμένες χώρες, διευρύνθηκαν περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο. Τράπεζες σε χώρες που παραδοσιακά είχαν τους χαμηλότερους δείκτες NPL στην Ευρώπη, δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και τη Γαλλία, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των δεικτών NPL στο τέλος του 2023 σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, οι τράπεζες σε χώρες με παραδοσιακά υψηλό NPL, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις του δείκτη σε ετήσια βάση στο τέλος του οικονομικού έτους 2023.

«Οι τράπεζες στην Ελλάδα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες NPL το 2023, αν και παραμένουν οι τράπεζες με τον υψηλότερο δείκτη NPL μεταξύ του δείγματος των τραπεζών μας», σημειώνει η DBRS.

Από το σύνολο των τραπεζών του δείγματος, υπήρχαν περισσότερες τράπεζες που ανέφεραν υψηλότερους δείκτες NPL στο τέλος του 2023 από εκείνες που παρουσίασαν βελτιώσεις.

«Αν και η επιδείνωση ήταν πολύ χαμηλή, η άποψή μας είναι ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αισθάνονται κάποια πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού», σημειώνει ο οίκος. Είκοσι έξι τράπεζες του δείγματος ανέφεραν υψηλότερους δείκτες NPL σε σχέση με το οικονομικό έτος 2022, ενώ δεκαοκτώ ανέφεραν χαμηλότερους δείκτες σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, οι συνολικές μειώσεις των NPL των τραπεζών σε μονάδες βάσης ξεπέρασαν την αύξηση σε ετήσια βάση, αν και ένα μεγάλο μέρος της μείωσης το πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα, με συνολική μείωση 932 bps στο τέλος του 2023.

#DBRS #ελληνικές_τράπεζες #κόκκινα_δάνεια #μη_εξυπηρετούμενα_δάνεια #NPL #Alpha_Bank #Eurobank #Εθνική_Τράπεζα #Τράπεζα_Πειραιώς_
Keywords
Τυχαία Θέματα