E-αποδείξεις: Δραστικές μειώσεις για πληττόμενους-«Καμπανάκι» για «διαζευγμένους»

Το Φεβρουάριο, οπότε και θα κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία στη φορολογική διοίκηση από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που έχουν κόψει οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν το «πέναλτι» φόρου, θα καθοριστεί η μείωση στο σχετικό όριο που σήμερα είναι στο 30% του συνολικού εισοδήματος.

Μάλιστα στο τραπέζι είναι μια μείωση που θα φτάνει στο 10% μόνο όμως για τους φορολογούμενους που επλήγησαν από την πανδημία. Ουσιαστικά θα μπορούν οι φορολογούμενοι που αποδεδειγμένα είδαν είτε τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται

είτε οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό Lock down να συγκεντρώνουν μόνο το 10% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές αποδείξεις για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Βασικό στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν ομάδες πληθυσμού που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες και βέβαια λόγω στενότητας και συνθηκών δεν προχώρησαν σε καταναλωτικές δαπάνες. Πάντως όπως αναφέρεται από πηγές του Υπ. Οικονομικών η ρύθμιση θα είναι προσωρινή και θα αφορά μόνο τις δαπάνες του 2020 ενώ για το τρέχον έτος θα ισχύσει κανονικά το 30%.

Να σημειωθεί ότι χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου με θέμα «Κίνδυνος άδικης φορολόγησης λόγω μη κάλυψης του προβλεπόμενου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών» τόνισε ότι δε θα αδικηθεί κανείς φορολογούμενος που λόγω της συγκυρίας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες e- αποδείξεις για το 30% εισοδήματός του ώστε να αποφύγει το «πέναλτι» φόρου.

Με ένα ενδεικτικό σενάριο μείωσης στο 20% του ορίου, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 το 2020 θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις όχι 3.000 ευρώ αλλά 2.000 ευρώ. Για εισόδημα 15.000 ευρώ το απαιτούμενο ποσό πέφτει στα 3.000 ευρώ από 4.500 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ στα 4.000 ευρώ έναντι 6.000 ευρώ και για εισόδημα 40.000 ευρώ το όριο διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος φορολογούμενος έχει έλλειμμα αποδείξεων καλείται επί της διαφοράς να πληρώσει φόρο 22%, δηλαδή αν πρέπει με βάση το δηλωθέν εισόδημα να έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος δαπάνες 2.000 ευρώ και εμφανίσει 1.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλλει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ (1.000 ευρώ X 22%).

Τα «διαζύγια»

Στο μεταξύ εν όψει των δηλώσεων για τα νέα εισοδήματα και ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο μέτωπο για τις e - αποδείξεις ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχτεί για όσους έχουν επιλέξει το «φορολογικό» διαζύγιο. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όσοι ενδιαφέρονται είναι μέχρι τις 28 Φεβρουάριου 2021.

Πάντως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι όσοι επιλέγουν χωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 θα πρέπει να προσέξουν τόσο το θέμα των αποδείξεων όσο και των τεκμηρίων. Στις χωριστές δηλώσεις θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύψει μόνος του τα τεκμήρια, διαφορετικά θα πληρώσει επιπλέον φόρο, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού ηλεκτρονικών αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλο. Επίσης η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώνουν και οι δύο σύζυγοι. Η εφαρμογή χωριστών δηλώσεων δεν ισχύει για όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης, αφού εκ του νόμου τούς έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

ηλεκτρονικές αποδείξειςπληττόμενοιδιαζύγιαυπουργείο Οικονομικών
Keywords
Τυχαία Θέματα