ESET: Παραμονή αυξητικής τάσης στο e-shop και μετά την πανδημία
Μία από τις πολλές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 είναι ότι έχει περιορίσει σημαντικά την πρόσβασή μας στους φυσικούς χώρους των καταστημάτων. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι νέα έρευνα της ESET καταδεικνύει σημαντική αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών αγορών κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Η έρευνα της ESET διερεύνησε τις απόψεις των καταναλωτών σχετικά με τις ηλεκτρονικές αγορές, καθώς και τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δείχνοντας ότι το 61% των καταναλωτών παγκοσμίως πραγματοποιούν αγορές online πιο συχνά απ’ ό,τι πριν την πανδημία. Αυτή η αύξηση της δημοτικότητας τού ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ιδιαίτερα έντονη στις νεότερες ηλικίες, καθώς το 70% των καταναλωτών ηλικίας 25–34 αναφέρουν ότι πραγματοποιούν πλέον πιο συχνά αγορές στο διαδίκτυο.
Καθώς οι φυσικοί χώροι των καταστημάτων παραμένουν κλειστοί, αυτά τα ευρήματα δεν είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικά. Αντίθετα, αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι η έρευνα της ESET δείχνει ότι η αυξητική τάση στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα παραμείνει και μετά την πανδημία.
Από τους 10.000 καταναλωτές που ρωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, το 40% θεωρεί ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τις αγορές του διαδίκτυο μετά το τέλος της πανδημίας. Αυτό δείχνει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε τις αγορές μας και είναι προφανές ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στις αγοραστικές μας συνήθειες πιθανότατα ήρθε για να μείνει.
Όμως, όσο οι ηλεκτρονικές αγορές εξακολουθούν να αυξάνονται, οι καταναλωτές θα πρέπει να παραμένουν προστατευμένοι από τους κινδύνους που ενέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι, εξαιρετικά συχνά, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν ως δόλωμα τις γνωστές εμπορικές μάρκες για ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing). Εκμεταλλεύονται, δηλαδή, την εμπιστοσύνη που έχουν οι καταναλωτών σε αυτές τις μάρκες, για να τους πείσουν να κάνουν κλικ σε κάποιο κακόβουλο link και να δώσουν - εν αγνοία τους - προσωπικές πληροφορίες, όπως όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης και στοιχεία της τραπεζικής τους κάρτας.
Από την άλλη, οι ίδιες οι εμπορικές εταιρείες συχνά υφίστανται παραβιάσεις δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεις. Και όποτε συμβαίνει αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών-πελατών και να βρεθούν έτσι οι καταναλωτές εκτεθειμένοι σε απειλές εκβιασμού και επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος.
Σε ερώτηση για το εάν μπορούν να διακρίνουν ένα email ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που μιμείται τα emails που λαμβάνουν από τα online καταστήματα από τα οποία ψωνίζουν, πάνω από τα δύο τρίτα των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα της ESET απάντησαν ότι μπορούν. Αλλά, δεδομένης της τεράστιας αύξησης των επιθέσεων μέσω ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που έχουμε δει λόγω της πανδημίας, και με την Google να καταγράφει 2 εκατομμύρια ιστόσελιδες ηλεκτρονικού ψαρέματος το 2020, είναι, εξαιρετικά πιθανό πολλοί από τους καταναλωτές να υποτιμούν την έκταση της συγκεκριμένης απειλής.
Μόλις το 29% των καταναλωτών, που ρωτήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσαν ότι αισθάνονται “πολύ ασφαλείς” όταν πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο, ενώ 16% των καταναλωτών είπε ότι αισθάνονται είτε “όχι ιδιαίτερα ασφαλείς” είτε “καθόλου ασφαλείς”.
Και παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, τα αποτελέσματα της έρευνας της ESET καταδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα για να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η προστασία των καταναλωτών και των δεδομένων τους από κυβερνοεγκληματίες και άλλους κακόβουλους παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας και είναι αποστολή της διεθνούς εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET να μεριμνά για αυτό, χρησιμοποιώντας τεχνολογία λογισμικού ασφαλείας αιχμής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η ESET μπορεί να προστατέψει τους χρήστες κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της εταιρίας.
Esetηλεκτρικό εμπόριοπανδημίαΑΥΞΗΣΗ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το Κοινοβούλιο ζητά δραστικά μέτρα για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων
- Σκυλακάκης: Έρχονται μέτρα στήριξης και τον Απρίλιο
- Ξεφεύγει ο "λογαριασμός" για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Νέο πακέτο την επόμενη εβδομάδα
- Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά
- Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις- Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της πανδημίας
- COVID-19: Προσοχή στους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ
- Τουρκικές «παρενέργειες»
- Μέτρα στήριξης: Τι θα αλλάξει με τα 534 ευρώ-Τι εξετάζεται για τα ενοίκια
- Κολλημένα στη Διώρυγα του Σουέζ 200 πλοία, ξεπερνάει τα 10 δισ. η ζημιά
- Οι τέσσερις πυλώνες που χαρίζουν ζωή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter

- Τελευταία Νέα Reporter
- Τζανάκης: Μετά τις 15/4 θα πέσουν σημαντικά τα κρούσματα
- Ασιατικές αγορές: Η αισιοδοξία επανήλθε στις τάξεις των επενδυτών
- Έρχεται νέο «πακέτο» για την οικονομία
- Νέο ρεκόρ για τις διαδικτυακές πωλήσεις στη Βρετανία
- Μπλίνκεν: Αναγκαία όσο ποτέ η συνεργασία των χωρών της Δύσης
- Σκυλακάκης: Παρατείνονται τα μέτρα «ανακούφισης» εργαζομένων και επιχειρήσεων
- Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74
- ΕΜΠ-Κρουαζιέρα: Προτείνει αλλαγή ρότας για τα έργα υποδομών στον Πειραιά
- ΥΠΟΙΚ: Λύση σε εκκρεμότητες για αστερίσκους για τα «κουρέματα» ενοικίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΟΞ: Tα επώνυμα τοπικά προϊόντα ως εργαλείο marketing προορισμών & ξενοδοχείων
- Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς για την ηλικιακή ομάδα 70 – 74
- Αναδρομικά συντάξεων: Ποιοι θα δουν τις μεγαλύτερς αυξήσεις – Πώς θα δοθούν τα ποσά
- Ο Σωτήρης Κοντιζάς Εύζωνας: Η αποκάλυψη για την αντίδραση των τουριστών
- Ιουλία Τσέτη (Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Τσέτη): Η πανδημία πρέπει να μας αφυπνίσει
- Αναδρομικά συντάξεων: Ποιοι θα δουν αύξηση στον λογαριασμό τους – Πώς θα δοθούν τα ποσά
- Μία ελαφριά και θρεπτική συνταγή από τον Άκη: Σούπα λαχανικών με σολομό
- Καινοτόμος κυτταρική θεραπεία αποκαθιστά 90% την κινητική λειτουργία μετά από εγκεφαλικό επςισόδιο!
- ΠΟΞ: Επανεκκίνηση του καινοτόμου έργου «ΤΟΠΙΚΑ &ΕΠΩΝΥΜΑ»