EY: Οι προοπτικές της Ελλάδας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού-διαμετακομιστικού κέντρου
Τη σημασία ανάδειξης της Ελλάδας ως ισχυρού διεθνούς ναυτιλιακού και διαμετακομιστικού κέντρου, κατέδειξε ο κος Γιάννης Πιέρρος, της EY Eλλάδος, στο πλαίσιο του 7th Analyst & Investor Capital Link Shipping Forum, που διοργανώνει η Capital Link, στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2020.
Η
Καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων ναυτιλιακών κέντρων αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, και παρά την τάση για nearshoring, που παρατηρείται εξαιτίας του COVID-19, ο κος Πιέρρος εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε την άνοδο νέων σημαντικών ναυτιλιακών κόμβων μέσα στην επόμενη εικοσαετία, οι οποίοι ενδέχεται να απειλήσουν τα παραδοσιακά παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα, ανάμεσά τους και τον Πειραιά.
Σύμφωνα με τον ομιλητή, τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ελκυστικότητα μιας πόλης ή περιοχής ως παγκόσμιου ναυτιλιακού κέντρου:
η παρουσία σημαντικής δραστηριότητας τοπικής πλοιοκτησίας ή και διαχείρισης πλοίων,ισχυρές χρηματοοικονομικές, νομικές και άλλες εξειδικευμένες επιχειρηματικές υπηρεσίες,η ύπαρξη σημαντικών λιμενικών υποδομών και υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας, καιμια παράδοση ναυτικής τεχνολογίας, που σχετίζεται με την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D), την εκπαίδευση και τη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού.Η Ελλάδα, παρά το αξιοσέβαστο ναυτιλιακό της οικοσύστημα, το οποίο υπολογίζεται σε περισσότερες από 3.500 εταιρείες, δεν έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο στους υπόλοιπους τρεις τομείς. Ο κος Πιέρρος τόνισε ότι, «η ύπαρξη σημαντικών λιμενικών υποδομών και υποδομών logistics, ικανών να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό φορτίων που καταφθάνουν από την Ασία με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη, παράλληλα με την ισχυρή παρουσία της ελληνόκτητου ναυτιλίας και τη γεωγραφική θέση της χώρας, είναι το κλειδί για να μπορέσει η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδόσεις της και να διεκδικήσει μία θέση ανάμεσα στα ισχυρότερα παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα».
Για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο της δυνατότητες του ισχυρού ναυτιλιακού κλάδου της, η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει και να ενισχύσει περαιτέρω τους κλάδους των μεταφορών και των logistics, οι οποίοι μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία. Η γεωγραφική θέση της, παράλληλα με τα περισσότερα από 25 λιμάνια που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, το πιο ανεπτυγμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις πέντε Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που προσδίδουν στην Ελλάδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ως περιφερειακό και διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.
Ενδεικτική των δυνατοτήτων της χώρας είναι η αξιοθαύμαστη πρόοδος που έχει σημειώσει, όσον αφορά τον βαθμό συνδεσιμότητάς της με τα διεθνή ναυτιλιακά δίκτυα. Σύμφωνα με τον δείκτη LSCI (Liner Shipping Connectivity Index), η Ελλάδα, από 69η το 2011, μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της και κατατάσσεται 20η παγκοσμίως για το 2019, ξεπερνώντας τις ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής.
Συγκεκριμένα, ο Πειραιάς σήμερα αποτελεί το πιο σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου και το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη, καταγράφοντας σχεδόν 5,6 εκατ. μονάδες ισοδύναμης μονάδας 20 ποδών (twenty-foot equivalent units – TEUs) και περισσότερους από 16,5 εκατ. επιβάτες, το 2019. Επιπλέον, ο ομιλητής σημείωσε ότι, «η Θεσσαλονίκη μπορεί, εν δυνάμει, να αποτελέσει το δεύτερο success story μετά τον Πειραιά, ως το σημαντικότερο λιμάνι για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας, αρκεί να ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη αύξηση της χωρητικότητάς του και η βελτίωση της διασυνδεσιμότητάς του».
Σύμφωνα με έρευνα της EY το 2019, με συμμετοχή στελεχών επιχειρήσεων που κάνουν εκτεταμένη χρήση των λιμένων και των υποδομών και υπηρεσιών logistics της Ελλάδας, πάνω από το 40% των συμμετεχόντων βαθμολόγησαν ως άριστο το λιμάνι του Πειραιά, όσον αφορά την ποιότητα των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών, τη διαθεσιμότητα / χωρητικότητά του, καθώς και την αποτελεσματικότητα στη συνεργασία. Αντιθέτως, στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να κρίνει χαμηλή ή – στην καλύτερη περίπτωση – απλώς επαρκή, την ποιότητα των υποδομών και λειτουργιών του.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι, σε γενικές γραμμές, οι υποδομές και λειτουργίες logistics και μεταφορών της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, με τα λιμάνια να σημειώνουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, και το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα τελωνεία να μένουν στάσιμα ή να παρουσιάζουν μια ελαφρά επιδείνωση.
Ολοκληρώνοντας, ο κος Πιέρρος ανέφερε ότι, παρότι είναι εμφανές πως η Ελλάδα έχει διανύσει αρκετά μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει τη θέση της ως παγκόσμιο ναυτιλιακό και διαμετακομιστικό κέντρο, υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης. «Η επίτευξη αριστείας στον κλάδο των logistics, θα βελτιώσει τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που με τη σειρά του, μπορεί να συμπαρασύρει προς τα πάνω τους υπόλοιπους δείκτες που είναι απαραίτητοι για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας ως ένα ισχυρό παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο», κατέληξε.
EY ΕλλάδοςΓιάννης Πιέρροςναυτιλιακό κέντροδιαμετακομιστικό κέντροΝΑΥΤΙΛΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Άνθρακας» η κηραλοιφή του Βελόπουλου – Πρόστιμο €30 χιλ. σε 25 κανάλια
- Έρχεται το επίδομα θέρμανσης: Ποιοι το δικαιούνται- Πώς θα επιδοτείται το φυσικό αέριο
- Europa League: Όλα για τη νίκη ο ΠΑΟΚ
- Βιολογικό Χωριό: Η ιστορία πίσω από τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα
- Γιατί το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη φαίνεται να είναι λιγότερο φονικό παρά τα πολλά κρούσματα
- Entersoft: Eξαγόρασε το ERP και το πελατολόγιο της Computer Life
- «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
- Βρούτσης: Ξεκινάει αύριο η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
- IAG: Προβλέπει ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020
- Διευκρινίσεις της MIG για πώληση συμμετοχής στη SingularLogic
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Δερμιτζάκης: Placebo έλαβε ο εθελοντής της AstraZeneca που πέθανε
- ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου στην Υψηλή Τάση
- Γεραπετρίτης: Από τηλέφωνο ή υπολογιστή το 90% των επαφών κράτους-πολίτη
- Η ημέρα του... νεύματος του Ανδρέα
- Μήτογλου:Σε 2-3 εβδομάδες θα είναι 100% έτοιμος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
- EY: Οι προοπτικές της Ελλάδας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού-διαμετακομιστικού κέντρου
- Βρούτσης: Έρχεται θεσμικό πλαίσιο με όρους και κανόνες για τηλεργασία
- Ενισχύει τη συνεργασία της με τη V.Group η Costamare
- Πτωτικό ξεκίνημα και ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Χατζηθεοδοσίου: Αρχή νέας πορείας και όχι λόγος λουκέτου ο πτωχευτικός
![Ελλάδας, -διαμετακομιστικού,elladas, -diametakomistikou](https://images32.inewsgr.com/3905/39055639/EY-oi-prooptikes-tis-elladas-os-pagkosmiou-naftiliakou-diametakomistikou-kentrou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- EY: Οι προοπτικές της Ελλάδας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού-διαμετακομιστικού κέντρου
- ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου στην Υψηλή Τάση
- Ενισχύει τη συνεργασία της με τη V.Group η Costamare
- Η ημέρα του... νεύματος του Ανδρέα
- Μήτογλου:Σε 2-3 εβδομάδες θα είναι 100% έτοιμος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
- Χατζηθεοδοσίου: Αρχή νέας πορείας και όχι λόγος λουκέτου ο πτωχευτικός
- Βρούτσης: Έρχεται θεσμικό πλαίσιο με όρους και κανόνες για τηλεργασία
- Γεραπετρίτης: Από τηλέφωνο ή υπολογιστή το 90% των επαφών κράτους-πολίτη
- Πτωτικό ξεκίνημα και ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Δερμιτζάκης: Placebo έλαβε ο εθελοντής της AstraZeneca που πέθανε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΙΣ: Κανένας δεν είναι απυρόβλητος – Έκκληση για αυστηρή τήρηση μέτρων
- Την παρέμβαση του περιφερειάρχη Κρήτης ζήτησαν οι αγρότες της Ιεράπετρας
- Πώς θα εορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα δημοτικά σχολεία
- Κόμπακτ και για μεγάλο φάσμα εφαρμογών οι νέοι φορτωτές L65 και L85 της Bobcat
- Τα εμβληματικά λιοντάρια της HSBC και το παρασκήνιο των σχέσεων της τράπεζας με την Κίνα
- Όλα τα νέα μέτρα στήριξης μη μισθολογικού κόστους των πληττόμενων επιχειρήσεων
- Εντείνονται οι κορονο…πιέσεις στο Χρηματιστήριο
- ΙΕΛΚΑ: Στα €100 εκατ. το κόστος διαχείρισης της πανδημίας για τα σουπερμάρκετ
- Βουλή: Σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ "Ρυθμίσεις Οφειλών και πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας"
- Τροπολογία για στήριξη εργαζομένων και εργοδοτών σε περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο