Elevate Greece: Ο απολογισμός (2022) και ο προγραμματισμός (2023)

Τον απολογισμό της για το 2022 και τον προγραμματισμό της για το 2023 παρουσίασε η “Elevate Greece AE” σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 16 Μαΐου 2023, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή - Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας &

Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece AE κ. Μιχάλης Δρίτσας.

Στη συνέχεια, τρεις εκπρόσωποι από startups και spin-off παρουσίασαν εν συντομία τη δική τους διαδρομή στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων και των τεχνοβλαστών και την εμπειρία τους από το Elevate Greece. Πρόκειται για τους κ.κ. Δημήτρη Κώττα (CEO, Lambda Automata, Defense and Space Manufacturing), Φώτη Τέκο (CEO, FoodOxys, Ανάλυση ποιότητας προϊόντων αγροδιατροφής -Τεχνοβλαστός Παν. Θεσσαλίας) και Ανδρέα Πετρόπουλο, CEO Convert Group, Data & Analytics Market Intelligence).

To παρών στην εκδήλωση έδωσαν η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Γιώργος Ζαββός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Elevate Greece AE κ. Έλλη Διακαναστάση και δεκάδες εκπρόσωποι εταιρειών startups και spin-off.

Ακολουθούν οι ομιλίες:

Άδωνις Γεωργιάδης – Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

«Αγαπητέ Υφυπουργέ κύριε Χρίστο Δήμα, έναν πραγματικά πολύ άξιο συνεργάτη που είχα αυτά τα 4 χρόνια στο Υπουργείο,αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα κύριε Θανάση Κυριαζή, Πρόεδρε του ΕΒΕΑ κυρία Εφραίμογλου, Πρόεδρε της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης κύριε Ζαββέ, Πρόεδρε της ΕΑΤΕ κύριε Λαμπρόπουλε, Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε του Elevate Greece κύριε Μιχάλη Δρίτσα, κυρίες και κύριοι.

Είναι μάλλον η τελευταία εκδήλωση του Υπουργείου, καθώς οτιδήποτε γίνεται 4 μέρες προ των εκλογών έχει αναγκαστικά και κάποιο προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά το σημερινό έχει την έννοια της λογοδοσίας.

Το 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την εξαιρετική τιμή να μου εμπιστευθεί μία από τις κρισιμότερες και υψηλότερες θέσεις του κράτους μας, τη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μία Ελλάδα που η οικονομία της τότε ήταν όπως ήταν και το μεγαλύτεροστοίχημα της κυβερνήσεως ήταν η αντιστροφή της πορείας της οικονομίας και των επενδύσεων.

Πήρε την απόφαση να εμπιστευτεί στο Υπουργείο αυτό την τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία παραδοσιακά ανήκε, κυρία Λυμπεροπούλου τώρα σας είδα, στο Υπουργείο Παιδείας.

Όταν η απόφαση αυτή έγινε γνωστή προκάλεσε μεγάλη δημόσια αντίδραση κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, αλλά και από μερίδα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Η βασική ανησυχία η οποία υπήρχε ήταν ότι τι δουλειά έχει ο κόσμος των ερευνητικών κέντρων να φύγει από τη γνώση και να περάσει στην οικονομία.

Τότε, στην πρώτη μου συνέντευξη ως Υπουργός για αυτό το θέμα είχα δηλώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το μέλλον όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας ή της ελληνικής κυβερνήσεως, αλλά της ελληνικής κοινωνίας εν τω συνόλω, είναι η δυνατότητα σύνδεσης της παραγόμενης γνώσης στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα με την αγορά εργασίας.

Πως δηλαδή αυτή η γνώση την οποία αποκτούμε από τους άξιους ερευνητές και επιστήμονες και φοιτητές που έχουμε στην Ελλάδα, θα μπορεί να μετουσιωθεί σε πλούτο, θα μπορεί να μετουσιωθεί σε θέσεις εργασίας, θα μπορεί να μετουσιωθεί σε πρόοδο για τη χώρα.

Αυτό δεν ήταν κάτι καινούριο για εμάς που ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, ούτε καμία ιδιαίτερα καινοφανής ιδέα. Σίγουρα όλοι θα έχετε γνωρίσει και θα έχετε ακούσει το παράδειγμα του Ισραήλ, ίσως του πιο επιτυχημένου κράτους στον τομέα αυτό, στον πλανήτη, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το Ισραήλ μέσα σε λιγότερο από τριάντα χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, άσκησε μία πολύ συγκροτημένη και πολύ στοχευμένη πολιτική κινήτρων προς τους ερευνητές για τη δημιουργία πατεντών και εφαρμοσμένων τεχνικών, που θα μπορούσαν να έχουν εμπορική εφαρμογή και τελικά να φέρνουν πλούτο στη χώρα.

Και μάλιστα θυμάμαι όταν είχα επισκεφθεί το Ισραήλ ως Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση, είχα πάει στο δικό τους Elevate, γιατί η ιδέα αυτή υπάρχει ήδη εκεί πάρα πολλά χρόνια, μου εξήγησαν και τον τρόπο χρηματοδότησής του, όπου ομολογώ είναι πολύ πιο επιθετικός και πολύ πιο γενναίος από τον δικό μας, καθόσον τα χρήματα που δαπανούν είναι πάρα πολλά και έχουν προαποφασίσει στο νόμο τους, προσέξτε, ότι το 90% των χρημάτων θα χάνεται.

Λέει το 90% από αυτές τις εταιρείες τελικά δεν θα καταφέρουν να πετύχουν εμπορική εφαρμογή, αλλά έχουν υπολογίσει ότι το 10% το οποίο θα καταφέρει τελικά να ευδοκιμήσει στις αγορές θα φέρει στο κράτος υπέρ πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία που θα καθιστά το υπόλοιπο που χάθηκε απλώς μία αναγκαία επένδυση για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά.

Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση αυτή η νοοτροπία οφείλω να ομολογήσω, ότι δηλαδή δεχόταν εξ ορισμού ότι πολλές από τις προσπάθειές τους θα αποτύχουν, αλλά αυτό δεν τους έκανε να αποθαρρύνονται από το να το δοκιμάσουν, αλλά τους έκανε περισσότερο αποφασισμένους να δώσουν περισσότερα χρήματα έως ότου βρουν εκείνοι που θα επιτύχουν.

Και βεβαίως μέσα από αυτήν την κοινότητα στο Ισραήλ έχουν γεννηθεί ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κολοσσούς που στην πορεία εξαγοράστηκαν έναντι δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλες μεγαλύτερες οικονομίες και που έχουν προσφέρει πράγματι στο κράτος αυτό απίστευτη τεχνογνωσία και απίστευτο πλούτο.

Θυμάμαι είχαμε πάει πριν από μερικά χρόνια με την Ευγενία σε μία πόλη στην Αμερική, στο Salt Lake City στη Γιούτα, και είχαμε επισκεφθεί το κεντρικό της πανεπιστήμιο, στο κέντρο του πανεπιστημίου, στο κεντρικό campus του πανεπιστημίου υπήρχε ένα πάρα πολύ ωραίο κτίριο, μέσα στο οποίο ήταν μόνο γραφεία ιδιωτικών εταιρειών.

Εκεί έβλεπες γραφεία της Amazon, γραφεία της Microsoft, της Google, της Intel,όλων των μεγάλων ψηφιακών κολοσσών αλλά και από άλλους κλάδους όχι μόνο της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι φοιτητές οι οποίοι ήταν στα γειτονικά γύρω-γύρω campus είχαν μονίμως επαφή με αυτές τις εταιρίες, πολλοί φοιτητές έπιαναν δουλειά στις εταιρείες αυτές παράλληλα με τις σπουδές τους και πάρα πολλά από τα προγράμματα στα ερευνητικά εργαστήρια του πανεπιστημίου χρηματοδοτούνταν απευθείας από τις εταιρίες μέσα στο πανεπιστήμιο.

Οι εταιρείες αυτές έπαιρναν και τα δικαιώματα της δικαιοχρησης της πνευματικής ιδιοκτησίας της παραγόμενης γνώσης μέσα στο πανεπιστήμιο, για τα επόμενα χρόνια, ώστε να έχουν συμφέρον να δαπανούν χρήματα και να επενδύουν χρήματα μέσα στο πανεπιστήμιο.

Όταν το είχα πρωτοδεί αυτό, απέχουμε ακόμα στην Ελλάδα από μια τέτοια εικόνα θέλω να είμαι ειλικρινής, σκεφτόμουν ένα μπουλούκι αριστερών με μολότοφ να μπαίνουν και να σπάνε το κτίριο και να το κάνουν «κολυμπηθρόξυλο», καθόσον θεωρούσαν προφανώς τεράστια ιεροσυλία οι δυνάμεις της ιδιωτικής αγοράς να έχουν πατήσει το πόδι τους μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου που είναι μόνο για καταλήψεις, για πανό, για φασαρίες και για αυτά που ξέρουμε ότι γίνονται συνήθως στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Με πλήγωνε όμως η ιδέα ότι αυτό μπορούσαν να το κάνουν έξω και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στην Ελλάδα. Ένας στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει τα πλεονεκτήματα της πολύ στενής σχέσης της αγοράς με την πανεπιστημιακή γνώση και τους δρόμους που μπορεί αυτό να ανοίξει.

Σε αυτή, λοιπόν, τη λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτό το πρώτο βήμα. Μετέφερε τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τότε σε εμάς, ανέθεσε την αρμοδιότητα σε εμένα και στον Υφυπουργό μου τον Χρίστο τον Δήμα και στην άξια ομάδα την οποία έφτιαξε ο Χρίστος και ξεκινήσαμε τώρα να βρούμε τον τρόπο να δικαιώσουμε αυτό το στοίχημα και αυτή την επιλογή και να δείξουμε ότι πράγματι αυτός ήταν ο σωστός δρόμος και στην ουσία αυτό που κάναμε αυτή την τετραετία είναι τα πρώτα βήματα.

Έχουμε πολύ δρόμο να ακολουθήσουμε για να ανταγωνιστούμε τα μεγάλα κράτη σε αυτό τον τομέα στα ίσα και να αξιοποιήσουμε τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που η Ελλάδα έχει. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε πλέριο ταλέντο. Αυτό δεν είναι εθνικιστικό να το λέμε, είναι μια πραγματικότητα που όλοι οι μεγάλοι επενδυτές που γνώρισαν αυτή την τετραετία και που έκαναν επενδύσεις στην Ελλάδα διαρκώς μου το αναφέρουν και διαρκώς μου το επανεπιβεβαιώνουν.

Μια από τις πρώτες μας δουλειές, λοιπόν, ήταν να ασχοληθούμε λίγο με τον χώρο της καινοτομίας. Με τον χώρο των startup εταιριών και να θεσπίσουμε κίνητρα για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματική οικονομική στήριξη σε αυτές τις εταιρίες. Διότι μην κοροϊδευόμαστε, το να λέμε ότι είμαστε υπερήφανοι για τα νέα παιδιά που παίρνουν πρωτοβουλίες επιχειρηματικές ή ερευνητικές και να τους χτυπάμε φιλικά το χέρι στην πλάτη, σε ένα ακραία ανταγωνιστικό κόσμο δεν λέει και πάρα πολλά πράματα.

Τελικά μια startup εταιρία για να μπορέσει πραγματικά να μεγαλουργήσει πέραν της καλής ιδέας που θα χρειαστεί από τους ιδρυτές της και της πολλής δουλειάς που θα χρειαστεί από τους ιδρυτές της θα χρειαστεί σίγουρα οικονομικούς πόρους. «Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων». Χωρίς τα χρήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι startup εταιρίες γιατί εκτός όλων των άλλων ανταγωνίζονται άλλες startup εταιρίες σε άλλα κράτη του κόσμου που εκεί έχουν πολύ μεγάλη οικονομική στήριξη.

Άρα, όσο ευφυείς, όσο έξυπνοι, όσο εργατικοί, όσο οραματικοί και αν είναι κάποιο, αν δεν έχουν το κράτος πίσω τους να τους δώσει δύναμη δεν θα τα καταφέρουν.

Στις πρώτες μας απόπειρες να σχεδιάσουμε μια τέτοια πολιτική ανακαλύψαμε πολύ γρήγορα το τεράστιο κενό. Γιατί αν πηγαίναμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ζητάγαμε έγκριση για να ψηφίσουμε ένα νόμο για τα φορολογικά κίνητρα που είδατε εδώ, ας πούμε για τις υπεραποσβέσεις ή για τις stockoptions ή για τα χρήματα που θα μπορούσαμε να δίνουμε από το ΕΣΠΑ στις εταιρίες τις startup, η μόνιμη επωδός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήταν ένα όχι, ένα ξερό όχι. Για ποιο λόγο; Διότι μας έβγαζαν κάποιους αυθαίρετους υπολογισμούς τι θα κόστιζε αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έθετε πραγματικά σε τεράστιο κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά και τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας.

Τότε, λοιπόν, αποφασίσαμε να αντιγράψουμε το παράδειγμα άλλων επιτυχημένων κρατών και να δημιουργήσουμε το Elevate Greece, για το οποίο οφείλουμε να δώσουμε δημόσια τα εύσημα στον κύριο Υφυπουργό και στην ομάδα του και στον κύριο Δρίτσα, οι οποίοι δούλεψαν για να το κάνουν πραγματικότητα.

Εμείς όλοι μαζί είχαμε την ιδέα, όμως ο Χρίστος Δήμας με την ομάδα του το έκαναν πραγματικότητα. Μετέφεραν κάτι που ήταν εν δυνάμει και το έκαναν εν ενεργεία, το έκαναν πραγματικότητα.

Τι είναι το Elevate Greece; Είναι η εφαρμογή μίας απλής ιδέας. Πριν αποφασίσουμε τι κίνητρα θα ψηφίσουμε για να στηρίξουμε οικονομικά τις εταιρείες αυτές, πρέπει πρώτα να ορίσουμε ποιες είναι οι εταιρείες αυτές και να καταγράψουμε πόσες τέτοιες εταιρείες έχουμε.

Αυτό ήταν απλώς η σκέψη αλλά απεδείχθη ακραία επαναστατικό, πρώτα από όλα γιατί έβαλε τις ίδιες τις εταιρείες σε ένα σοβαρό μεταξύ τους συναγωνισμό να μπορέσουν να εγγραφούν στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, να μπορέσουν, δηλαδή, να πληρούν τα κριτήρια για να μπουν στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.

Τηνδεν την πήραμε εμείς με πολιτικές αποφάσεις, αλλά χρησιμοποιήσαμε τις βέλτιστες πρακτικές του πώς όρισαν τις startup εταιρείες, δικές τους εταιρείες καινοτομίας, άλλα κράτη πολύ πιο προηγμένα από εμάς.

Πιστεύω ότι πολλές εταιρείες στην προσπάθειά τους να εγγραφούν, πριν καν πάρουν τα πρώτα χρήματα στην πλατφόρμα, στο μητρώο, έγιναν καλύτερες, έγιναν περισσότερο επαγγελματικές διότι κατάλαβαν ότι για να μπορέσουν να είναι μέλη αυτής της κοινότητας πρέπει να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί, να γίνονται καλύτεροι.

Όταν ξεκίνησε, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια και συνδέθηκε στην πορεία με χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε μέσα και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, και ευχαριστώ τον Πρόεδρο που είναι εδώ, αλλά και από το ΕΣΠΑ, και ήδη πολλές εταιρείες έχουν λάβει χρηματοδοτική ενίσχυση από το Elevate Greece, πέραν των φορολογικών κινήτρων που ούτως ή άλλως ψηφίσαμε, εννοώ απευθείας χρήματα που πήγαν στα ταμεία των εταιρειών αυτών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να προχωρήσουν τις ιδέες τους και να τις πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα ποτέ. Έγινε για πρώτη φορά κρατικά σχεδιασμένα ως μία εφαρμοσμένη πολιτική από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Χρίστο Δήμα. Και αυτό πλέον είναι ένα ιστορικό γεγονός.

Με αυτό τον τρόπο και με τα βραβεία, που ήταν επίσης μία ωραία ιδέα που καθιερώσαμε, που είναι μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των εταιρειών.Να πω ότι στα προηγούμενα βραβείαέκανα και εγώ χρήση μίας από τις εταιρείες από αυτές, εκείνης που βραβεύσαμε από την Πάτρα η οποία σου έκανε το τεστ αν έχεις ανεύρυσμα. Έκανα και εγώ το τεστ, ευτυχώς δεν έχω ανεύρυσμα, είμαι υγιέστατος, αλλά θέλω να το γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν έχω και μπορώ να κοιμάμαι πιο ήσυχος τα βράδια. Σας συστήνω να το κάνετε και εσείς. Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέταση αυτή και μπορεί να σώσει πολλές ζωές.

Σήμερα, λοιπόν, τέσσερα χρόνια μετά, με αυτές τις πολιτικές που ασκήσαμε στον τομέα αυτό, έχουμε πετύχει ένα μικρό θαύμα.

Είδατε μια κάρτα προηγουμένως, όπου η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε εισαγωγή καινοτομίας στις επιχειρήσεις. Για φανταστείτε. Όταν πήγαμε στο υπουργείο αυτό πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν τελευταία. Ήμασταν 27η θέση στις 27 χώρες.

Φεύγοντας από το υπουργείο είμαστε πρώτοι στις 27 χώρες. Ανεβήκαμε 27 θέσεις. Αυτό δεν γίνεται ούτε εύκολα, ούτε απλά, ούτε είναι αυτονόητο, ούτε είναι υποχρεωτικό και θέλω να πω, αγαπητέ Χρίστο, και το εξής.

Έχουμε αδικήσει λίγο την προσπάθεια που έχει γίνει στο υπουργείο μας σε αυτόν τον τομέα, διότι μέσα στα μεγάλα που κάναμε συνολικά στο υπουργείο, στο Ελληνικό, στα ναυπηγεία, στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, στα δισεκατομμύρια δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ήταν πράγματα που λόγω όγκου και θορύβου επικοινωνιακού, και δικού μου επικοινωνιακού θορύβου εν μέρει, δεν πήραν πολύ μεγάλο βάρος της δημοσιότητας πάνω τους.

Θεωρώ ότι στο μέλλον ίσως αυτά που έχουν γίνει να αποδειχθούν πολύ σημαντικότερα. Γιατί μέσα από αυτή την κοινότητα των εταιρειών καινοτομίας που έχουν πλέον την θαλπωρή του κράτους θα γεννηθούν στο μέλλον μεγάλες εταιρείες. Θα γεννηθούν νέοι ελληνικοί μονόκεροι. Θα γεννηθούν εταιρείες που θα κάνουνε θραύση στην παγκόσμια αγορά, πολύ μετά αφ’ ότου η δικιά μας θητεία στο υπουργείο θα έχει λήξει αλλά εμείς αυτό θα το βλέπουμε και θα το καμαρώνουμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο και ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι η σημερινή εκδήλωση για μένα είναι πάρα πολύ σημαντική. Ήθελα να είναι η τελευταία σε σχέση με το υπουργείο πριν τις εκλογές. Ήθελα να ισοφαρίσω λίγο αυτό το επικοινωνιακό έλλειμμα που έγινε σε αυτό τον τομέα σε σχέση με το πραγματικό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσωκαι την πρόεδρο του ΕΒΕΑ για την καλή ιδέα να συναντηθούν οι δρόμοι μας με το ΕΒΕΑ, διότι αυτό που έλειπε ήταν το κράτος από την μια με τα ερευνητικά κέντρα που ενώσανε μέσω της μεταρρύθμισης του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέφερα προηγουμένως.

Ποιος θα ήταν ο φυσικός του χώρος για να συνεργαστεί και να πάει, τελικά, αυτή η κοινότητα ένα βήμα παραπέρα πλην του εμπορικού κόσμου της χώρας;Αυτό, δηλαδή, των ανθρώπων που είναι από τη φύση τους δημιουργικοί. Που είναι από την φύση τους νεωτερικοί. Που είναι από την φύση τους να αναλαμβάνουν ρίσκα και να παίρνουν αποφάσεις γρήγορες για να πάνε μπροστά.

Εύχομαι και πιστεύω ότι η σύνδεση του Elevate Greece με το ΕΒΕΑ θα δώσει μεγάλη επιτάχυνση στην εξέλιξη προς τα μπρος του κόμβου των καινοφυών επιχειρήσεων. Και μην ξεχνάμε ότι επικεφαλής του ΕΒΕΑ αυτήν την περίοδο είναι μία γυναίκα, μία έξυπνη γυναίκα, μία ικανή γυναίκα, μία γυναίκα που συνδυάζει την επιχειρηματική δράση, την αγάπη στην ελληνική ιστορία - μοιάζει λίγο με τη δική μου σύζυγο με την Ευγενία.

Η κυρία Εφραίμογλου όπως ξέρετε έχει και τον Ελληνικό Κόσμο, το ωραιότερο διαδραστικό Μουσείο για την παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Ένα τεράστιο πραγματικά έργο. Να πηγαίνετέ να βλέπετε τι κάνουνε στα αλήθεια στον Ελληνικό Κόσμο για να μαθαίνουν τα παιδιά μας την ελληνική ιστορία με τη χρήση των πιο συγχρόνων τεχνολογιών. Ο Ελληνικός Κόσμος είναι από μόνος του μια νεοφυής επιχείρηση καινοτομίας. Την εποχή που ιδρύθηκε σίγουρα. Άρα, όλο αυτό μαζί έρχεται τώρα να δέσει και δημιουργεί μια συγκροτημένη πολιτική η οποία πιστεύω ότι θα πάει τη χώρα μας πάρα πολύ μπροστά.

Στο βίντεο είδατε και μία άλλη κάρτα. Είδατε μόνο τον πρώτο χρόνο, γιατί είχαμε πολύ καλύτερηκαι τα επόμενα χρόνια, την ταχύτητα απορρόφησης Ευρωπαϊκών πόρων για την έρευνα και την τεχνολογία κατά την περίοδο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της δικής μου Υπουργίας και του Χρίστου.

Είμαστε πια πάνω από το διπλάσιο από το ρυθμό που παραλάβαμε. Αν θυμάμαι καλά έχουμε το ξεπεράσει, είμαστε τώρα στη 12η θέση. Πάλι ήμασταν αν όχι τελευταίοι, προτελευταίοι όταν παραλάβαμε το Υπουργείο. Πάλι δηλαδή είχαμε μία μεγάλη άνοδο τουλάχιστον 10,12, 13 θέσεων.

Το οποίο πάλι δεν είναι αυτονόητο να ξέρετε, διότι δεν τρέχουμε μόνο εμείς να απορροφήσουμε. Τρέχουν και οι άλλοι. Εκεί ο δείκτης είναι ευθέως ανταγωνιστικός και άλλοτε καταφέρνουμε να ανεβαίνουμε 10, 13, 14 θέσεις δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε μόνο πιο γρήγορα από το παρελθόν, πηγαίνουμε πιο γρήγορα και σε σχέση με τους άλλους. Το οποίο είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο στοίχημα και όχι κάτι το αυτονόητο ή το δεδομένο.

Θέλω κλείνοντας για να μην σας κουράσω, να συγχαρώ όλες τις εταιρείες και τους υπευθύνους τους που κατάφεραν να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece. Και μόνο η επιτυχία σας να εγγραφείτε είναι μία πρώτη επιτυχία που σας ξεχωρίζει από πολλές άλλες εταιρίες που έκαναν αίτηση και δεν κατάφεραν να εγγραφούν και δεν θέλω αυτοί που δεν κατάφεραν να εγγραφούν να στεναχωρηθούν.Το ότι δεν κατάφεραν να εγγραφούν φέτος σημαίνει ότι έχουν μια πρόκληση να κάνουν κάτι καλύτερα για να μπορέσουν να εγγραφούν του χρόνου.

Και το ότι δεν εγγράφονται όλοι αυτόματα, είναι απολύτως απαραίτητο. Γιατί αν γραφόντουσαν όλοι αυτόματα, χωρίς αξιολόγηση, τότε το Elevate δεν θα είχε αξία.

Αξία έχει μόνο κάτι που για να το επιτύχεις χρειάζεται προηγουμένως να δαπανήσεις κόπο και χρόνο. Αλλιώς είναι ασήμαντο στην πραγματικότητα και αυτή είναι και η βασική διαφορά σε όσα υπόσχεται η αντιπολίτευση που νομίζει ότι όλα πρέπει να είναι δωρεάν, εύκολα, χωρίς κόπο, χωρίς βαθμούς, χωρίς εξετάσεις, χωρίς καμία προσπάθεια αξιολόγησης.

Μία ζωή χωρίς κόπο δεν αποκτάς κανένα πραγματικό αγαθό και καμία πραγματική δεξιότητα γιατί «τα αγαθά κόποις κτώνται». Άρα θέλω να πω και σε αυτούς που δεν κατάφεραν να εγγραφούν ότι θα έχουν το χρόνο να κάνουν μια καινούρια ιδέα και να εγγραφούν στην επόμενη στροφή, εφόσον καταλάβουν τι πήγε λάθος.

Αλλά και να συγχαρώ αυτούς που όχι μόνο κατάφεραν να εγγραφούν στο Elevate Greece, αλλά κατάφεραν ήδη να λάβουν και την πρώτη τους χρηματοδότηση. Έχουμε δώσει σε πολλές εταιρείες χρηματοδοτήσεις έως και 100 χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να τους πω ότι εφόσον ο ελληνικός λαός μας επανεκλέξει την Κυριακή αυτή η πολιτική ασφαλώς θα συνεχιστεί.

Διότι δεν είναι πολιτική του Άδωνι Γεωργιάδη ή του Χρίστου Δήμα, είναι συνολική κυβερνητική πολιτική και φυσικά κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη,ο οποίος όπως ξέρετε ήρθε στα πρώτα βραβεία του Elevate Greece στη ΔΕΘ να δώσει τα βραβεία ο ίδιος, για να δώσει το στίγμα ότι ο Πρωθυπουργός στηρίζει αυτή την προσπάθεια.

Και άρα, με αυτόν τον Πρωθυπουργό αυτή η πολιτική θα έχει σίγουρα συνέχεια, ασχέτως ποιοι θα είναι στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Και φυσικά συνολικά της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας κυβερνήσεως εξαιρετικά φιλοεπενδυτικής και νεωτεριστικής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μία μόνο μικρή αναφορά στην συνεργασία που είχαμε με τον Χρίστο Δήμα. Εγώ με τον Χρίστο είμαστε φίλοι αρκετά χρόνια στη Βουλή, έχουμε υπάρξει πια συνάδελφοι αρκετά χρόνια, έχουμε ζήσει μαζί τα μνημόνια και όλες τις δύσκολες εκείνες εποχές που πέρασε το Ελληνικό Κράτος.

Θέλω να πω ότι δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι ο γιος ενός μεγάλου πολιτικού θα είναι και αυτός καλός πολιτικός. Και το να φέρεις ένα μεγάλο όνομα είναι συν στην αρχή της καριέρας σου, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πολύ πλην στην πορεία, διότι δημιουργεί προσδοκίες που αν δεν μπορέσεις να τις πληρώσεις αυτό σου γυρίζει τελείως μπούμερανγκ.

Και καταλαβαίνω ότι ο Χρίστος μπήκε στην πολιτική, που ο Χρίστος έχει έναν σπουδαίο πατέρα που εγώ ξέρει τον τιμώ τον Σταύρο Δήμα και πόσο τον σέβομαι, αλλά οφείλω να πω ότι ο Χρίστος έχει πολύ δρόμο στην πολιτική και θα ξεπεράσει τον πατέρα του στην πολιτική.

Δούλεψε αυτά τα τέσσερα χρόνια με επαγγελματισμό, ήταν πάντα παρών στο γραφείο του, ήταν εργατικός, είχε καλές ιδέες ο ίδιος και ήταν εξαιρετικά επίμονος στο να τις δει να υλοποιούνται, το οποίο πραγματικά αυτό χρειάζεται στην πολιτική και οφείλω να του πω ένα μεγάλο εύγε ως ο αρμόδιος Υπουργός του για λίγες μέρες ακόμα.

Διότι αν όλα πάνε καλά και κερδίσουμε τις εκλογές την Κυριακή με τα ποσοστά που θέλουμε, σε περίπου δέκα μέρες θα παραδώσουμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσει η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν όψει των δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου. Επαναλαμβάνω, αν όλα πάνε καλά και έτσι το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Θέλω λοιπόν λίγες μέρες πριν χωρίσουν οι δρόμοι μας αυτής της τετραετίας με τον κύριο Δήμα, να σας πω ότι είχαμε μία πολύ ωραία συνεργασία, την οποία πραγματικά την ευχαριστήθηκα αγαπητέ Χρίστο και είμαι πολύ υπερήφανος που υπήρξες άμεσός μου συνεργάτης και είχαμε μαζί να παρουσιάσουμε σήμερα αυτά τα τόσο ωραία αποτελέσματα. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ, καλό βόλι την Κυριακή».

Χρίστος Δήμας- Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία:

«Το Elevate Greece σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την θεαματική πρόοδο που έχει καταγράψει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας τα τελευταία χρόνια. Πριν την δημιουργία του, για μία σειρά ετών υπήρχαν ελλείψεις και ανάγκες που απέτρεπαν την ανάπτυξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Έτσι θέσαμε τα θεμέλια για την υποστήριξη και ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Μέσω του Elevate Greece, η Πολιτεία για πρώτη φορά βοηθάει εμπράκτως τις startups στα πρώτα τους βήματα, με μέτρα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Ενδεικτικά αναφέρω τη θέσπιση στοχευμένων φορολογικών κινήτρων για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors), τη θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) σε εργαζομένους, την παροχή ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας μέσω της έκδοσης πρόσκλησης ΕΣΠΑ ύψους 60 εκατ. ευρώ, καθώς και δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, σεμινάρια και χρηματικά έπαθλα που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές του μητρώου. Στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece 2022 που διεξήχθησαν τον περασμένο Δεκέμβρη, 10 νεοφυείς επιχειρήσεις βραβεύτηκαν και κέρδισαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 208.000 ευρώ, καθώς και υπηρεσίες αντίστοιχης αξίας.

Σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων που επωφελούνται από τα προνόμια του Elevate Greece πλησιάζει τις 750, απασχολώντας περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την βελτιστοποίηση διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Η δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και η θετική επίδραση των πολιτικών για την ανθεκτικότητά τους αναδεικνύεται στον παρόντα απολογισμό. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις του μητρώου. Ήδη οι επενδύσεις από Επενδυτικούς Αγγέλους διπλασιάστηκαν το 2022 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Επίσης αυξάνεται το ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού.

Με αποφασιστικότητα προχωρήσαμε στην μετεξέλιξη της πλατφόρμας που δημιουργήσαμε τον Οκτώβριο του 2020 ως Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων σε Α.Ε. του Δημοσίου, προκειμένου η Πολιτεία να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των νεοφυών επιχειρήσεων.

Στόχος μας είναι η Elevate Greece ΑΕ να συνεχίσει να παρέχει ενημέρωση, δικτύωση, κίνητρα και ευκαιρίες σε επιστήμονες και επιχειρηματίες να καινοτομούν και να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους από την πατρίδα τους με προορισμό την παγκόσμια οικονομία».

Αθανάσιος Κυριαζής- Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόεδρος Elevate Greece AE:

«Η Ανάπτυξη της Καινοτομίας στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, καθώς και η γεφύρωση μεταξύ του ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμου αποτελούν βασική προτεραιότητα για τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Αναδεικνύονται σε βασικούς «πυλώνες» στήριξης της επιχειρηματικότητας, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών μέσα από τη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Την τελευταία τριετία, στη ΓΓΕΚ έγινε μια επιτυχημένη προσπάθεια διευθέτησης και ενίσχυσης των νεοφυών (Startups) εταιριών. Στο πλαίσιο αυτό, στους κόλπους της ΓΓΕΚ υλοποιήθηκε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece”. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη, επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή όλων των νεοφυών επιχειρήσεων και κεντρικό άξονα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, που σηματοδοτεί τη διευρυμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου ανάπτυξης της χώρας, με κατευθυντήριες γραμμές την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Στη διάρκεια της λειτουργίας του “Elevate Greece” (13.10.20-31.12.22) έχουν εγγραφεί συνολικά 728 επιχειρήσεις. Μέσα στο 2022 στο Μητρώο εγγράφηκαν 148 επιχειρήσεις. Το “Elevate Greece” αποτελεί ήδη πόλο έλξης για επενδυτές, venture capital funds και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Επίσης, λειτουργεί ως πόλος έλξης όχι μόνο κεφαλαίων, αλλά και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και έτσι συμβάλλει και θα συνεχίσει να συμβάλει στη στοχευμένη και συστηματική υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τη μορφή χρηματοδοτήσεων. Επιπρόσθετα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Μητρώου έχουν πρόσβαση σε χρηματικά έπαθλα και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών από τους Επίσημους Υποστηρικτές, ενώ κάποιες από αυτές έχουν εξαγοραστεί από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού και περίπου 138 κατόρθωσαν να αντλήσουν πιάνω από 1,13 δις ευρώ μοχλεύοντας τους πόρους του Equifund. Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν ότι το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων είναι υψηλής ποιότητας και δυναμικής και αυτό μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία και δομές χαρτογράφησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Τέλος, η αναβάθμιση της πλατφόρμας “Elevate Greece” και η μετεξέλιξή της σε εταιρεία του δημοσίου θα ενισχύσει περαιτέρω το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, τη δικτύωσή τους με την επιχειρηματική κοινότητα και την ελληνική βιομηχανία, την εξωστρέφειά τους αλλά και τη δυνατότητα εύρεσης εξειδικευμένων θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι το “Elevate Greece” να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα στην υλοποίηση του γενικότερου οράματός μας για τη σύνδεση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με την έρευνα, τη βελτίωση της χώρας μας στους διεθνείς δείκτες καινοτομίας και συνακόλουθα τη στήριξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Μιχάλης Δρίτσας - Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece AE:

«Η πλατφόρμα της Elevate Greece εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 παρουσία του Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προσδοκίες από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Το διάστημα που μεσολάβησε απέδειξε την χρησιμότητά της, τόσο για το ίδιο το οικοσύστημα, όσο και για την Πολιτεία. Σήμερα υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός πιστοποίησης των νεοφυών επιχειρήσεων που διασφαλίζει ότι μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτού του οικοσυστήματος, να το προβάλλουμε εντός και εκτός Ελλάδος, να διαμορφώνουμε πολιτικές και δράσεις υποστήριξης με τα συναρμόδια υπουργεία, να συνεργαζόμαστε με σημαντικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά και σημαντικούς θεσμικούς φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν την πρόοδο των startups.

Χάρη στην ύπαρξη του Μητρώου, η Πολιτεία μπόρεσε αξιόπιστα να προχωρήσει στη δράση ενίσχυσης με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19.

Η ΓΓΕΚ ανταποκρίθηκε σε 663 αιτήσεις χρηματοδότησης παρέχοντας ρευστότητα ύψους 39,9 εκ. € καλύπτοντας τις ανάγκες 521 επιχειρήσεων-μελών στη διετία 2021-2022. Επίσης η Πολιτεία μπόρεσε να εισάγει τον θεσμό των Επιχειρηματικών Αγγέλων και μέσω κατάλληλων φορολογικών κινήτρων καλλιεργείται πλέον ένα μοντέλο επενδύσεων σε αρχικό στάδιο από ιδιώτες επενδυτές καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό αρχικής χρηματοδότησης. Επίσης η εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options) αποτέλεσε μία ακόμα σημαντική θεσμική παρέμβαση. Η δυνατότητα προβολής του οικοσυστήματος εντός και εκτός Ελλάδος, αποτελεί μία ακόμα σημαντική συνεισφορά, όπως επίσης η δυνατότητα δικτύωσης με περισσότερους από 70 εταιρικούς και θεσμικούς υποστηρικτές.

Τον Ιανουάριο του 2023 συγκροτήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσύστατης πλέον Elevate Greece ΑΕ, με στόχο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Η αποστολή μας είναι να οργανώσουμε την εταιρεία με στόχο να είμαστε ακόμα πιο υποστηρικτικοί στο φυτώριο των καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας. Οι προκλήσεις μπροστά μας είναι πολλές σε ένα μέλλον αρκετά απρόβλεπτο όπως αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Φέτος προσθέσαμε τομείς για να αποκτήσουμε πληρέστερη εικόνα για το οικοσύστημα, με στοιχεία που αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες κλαδικές συγκρίσεις και συμπεράσματα.

Ο παρών Απολογισμός μας βοηθάει να έχουμε μια αξιόπιστη καταγραφή για το πού βρισκόμαστε ώστε να σχεδιάσουμε τις επόμενες πολιτικές και στρατηγικές ενδυνάμωσης.

Το EquiFund Ι έκλεισε τον επενδυτικό του κύκλο. Σύμφωνα με το Dealroom.co στο διάστημα 2017-2022 η αξία του οικοσυστήματος έχει μεγεθυνθεί 7,5x (8,2 δις €) και η χώρα μας βελτιώνει τη θέση της σε διεθνείς κατατάξεις (StartBlink). Τα νέα εθνικά υπερταμεία InnovateNow και EquiFund II που διαδέχονται το EquiFund I μαζί με την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και με την ενεργοποίηση περισσότερων Επενδυτικών Αγγέλων διασφαλίζουν μία σημαντική ροή επενδύσεων (dealflow) τα επόμενα έτη. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σημαντικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που σημειώνει συνεχείς επιτυχίες σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος και ο πρώτος “μονόκερος” είναι πλέον γεγονός! Η Elevate Greece AE θα συνεχίσει να υποστηρίζει αταλάντευτα τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας και αναμένονται πολλές επιτυχίες τα χρόνια που θα ακολουθήσουν!».

Δημήτρης Κώττας - CEO Lambda Automata (Defense and Space Manufacturing):

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση.Είμαστε μία νέα εταιρεία στον τομέα της άμυνας. Ιδρυθήκαμε στα τέλη του 2021. Η ιδρυτική ομάδα εργαζόμασταν όλοι σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής ή τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιστρέψαμε στην Ελλάδα για να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθειά μας.

Εμείς κατά βάση, η χρηματοδότησή μας προήλθε από το Marathon Venture Capital, το οποίο με τη σειρά του έχει αρκετή χρηματοδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και από άλλους επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζητήσεις μεγάλα Venture Capital Funds του εξωτερικού έτσι ώστε να έχουμε ένα δεύτερο, αρκετά μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης.

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η ανάγκη για καινοτομία και επιχειρηματικότητα, να μετατρέπεται σε θεσμική μνήμη μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Elevate Greece. Αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό για ανθρώπους που πέρασαν τη συντριπτική πλειονότητα της επαγγελματικής τους καριέρας στο εξωτερικό όπως εγώ. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό έτσι ώστε να κάνουν το βήμα να ξεκινήσουμε μία επιχειρηματική προσπάθεια στην Ελλάδα.

Τέλος θεωρώ ότι πέρα από αυτό θα πρέπει αντίστοιχα να μετατραπεί σε θεσμική μνήμη, το ότι η ανάγκη για καινοτομία δεν είναι κάποια πολυτέλεια. Η ευμάρεια που είχαμε και ως Ελλάδα και ως δυτικός κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες καινοτομούσαν, δημιουργούσαν προϊόντα τα οποία πουλούσαν στις υπόλοιπες χώρες.

Αυτά τα προϊόντα έχουν μια μεγάλη αλυσίδα παραγωγής που ενέπλεκε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό εξασφάλιζε την ευμάρειά μας. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι για να διατηρηθεί αυτή η ευμάρεια είναι αναγκαία προϋπόθεση να διατηρηθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Φώτης Τέκος- CEO FoodOxys:

«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή γιατί όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή το ’18 εμείς στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν υπήρχε κάτι μπροστά μας.

Έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε τη νομοθεσία, να δούμε πως μπορούμε να ιδρύσουμε μια startup, μια spinoff, αν θα ψηφιστεί από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου ή όχι, οπότε όταν μας κάλεσαν στη συνέχεια το ’19 στο Υπουργείο ο κύριος Δήμας να συζητήσουμε και να πούμε τα προβλήματα αυτά και διαβάζοντας στη συνέχεια το νόμο ο οποίος βγήκε, βλέπω ότι κανένα από τα προβλήματα που είχαμε εμείς το ’18 δεν υπήρχε για μια εταιρία που ήθελε να ιδρυθεί το ’20. Οπότε αυτό νομίζω είναι τεράστια επιτυχία και έχει βοηθήσει πάρα πολλές εταιρίες, το ξέρω επειδή συνομιλούμε.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η όλη προσπάθεια η οποία έγινε καθώς το ’19 ήρθε ο κορονοϊός. Εάν δεν υπήρχε η στήριξη με την χρηματοδότηση με τις 100.000 - εγώ μπορώ να πω ότι η εταιρία μας πήρε τις 100.000 ευρώ -, μπορεί να μην υπήρχε σήμερα η εταιρεία η οποία να πω ότι πήρε τη χρηματοδότηση και πλέον ένα κομμάτι της ήδη έχει σπάσει σε μια spinout, έχει επενδυτές από τη Νορβηγία, έχει επενδυτές και από την Ελλάδα. Οπότε αν δεν γινόταν αυτό πιθανόν να μην υπήρχε σήμερα αυτή η προσπάθεια.

Επίσης, εγώ έχω τελειώσει βιοχημεία, έχω κάνει μεταπτυχιακό στις βιοεπιστήμες, τοξικολογία, έχω τελειώσει το διδακτορικό μου πάλι πάνω στη βιοχημεία. Ωστόσο καθημερινά, σχεδόν κάθε δυο-τρεις εβδομάδες γίνονται σεμινάρια μέσα από το Elevate για πράγματα τα οποία μας έχουν ρωτήσει τι θέλουμε.

Εγώ έχω στείλει email στην πλατφόρμα να πω ότι με ενδιαφέρει να μάθω ας πούμε για το φορολογικό σύστημα. Έγινε εκδήλωση διαδικτυακή και μιλήσαμε για το φορολογικό σύστημα. Έστειλα τις δικές μου απορίες και μου απαντήθηκαν. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σχεδόν κάθε δυο με τρεις εβδομάδες που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μπορεί να βοηθήσει και είναι κάτι το οποίο γίνεται εξ αποστάσεως.

Μια άλλη καινοτομία την οποία θα ήθελα επίσης να αναφέρω, είναι το γεγονός ότι μιλάμε για ψηφιακή διακυβέρνηση πλέον. Και όντως μπορούμε να κάνουμε τις υπεύθυνες δηλώσεις και όλα τα υπόλοιπα διαδικτυακά. Κάτι το οποίο έγινε ενδεχομένως και πριν από αυτό, είναι το γεγονός ότι όλη η συνεργασία με το Elevate γίνεται διαδικτυακά, δε χρειάστηκε ποτέ να μιλήσω στο τηλέφωνο, έστειλα την αίτηση, έγινε δεκτή η αίτηση, με πήραν τηλέφωνο να μου πούνε αν θέλω κάτι. Οτιδήποτε χρειάζομαι γίνεται πλέον διαδικτυακά κι είναι κάτι το οποίο δεν συνηθιζότανε. Πριν από το 2019 έπρεπε να τρέχω συνεχώς, έτρωγα το μισό μου χρόνο να είμαι στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στο ΓΕΜΗ, να προσπαθώ να βγάλω άκρη και όλο αυτό πλέον έχει λυθεί και όλο αυτό μου δίνει τη δυνατότητα πλέον να αξιοποιώ το χρόνο μου για την εταιρεία, να μιλάμε με επενδυτές με το εξωτερικό.

Έγινε πρόταση να πάμε μαζί με το Υπουργείο και στο εξωτερικό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, μπορεί να γίνει και αυτό το επόμενο διάστημα. Είναι πάρα πολύ μεγάλες οι ευκαιρίες οι οποίες έχουν δοθεί.

Επιπλέον, έχει δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών. Μέχρι πρότινος, είμαστε από ένα πανεπιστήμιο και σε μία περιοχή πλέον στη Λάρισα, δεν είμαστε στο κέντρο, δεν είμαστε στην Αθήνα, όπου δεν υπήρχαν άλλοι συνομιλητές. Δεν υπήρχαν άλλες εταιρείες αντίστοιχες να μιλή

Keywords
αδωνις γεωργιαδης, υπουργείο παιδείας, έως ότου, ευχαριστώ πολύ, σταυρος δημας, σας ευχαριστώ, μαΐου, ceo, space, group, data, analytics, market, εβεα, τραπεζες, ελλαδα, βουλη, οφείλω, salt, city, amazon, microsoft, google, νέα, πατρα, τεστ, eurostat, εκλογες, δραση, σημαίνει, ΔΕΘ, angel, capital, funds, δις, εταιρεία, μνήμη, κορονοϊός, email, ικα, γεμη, λαρισα, αθηνα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, εσπα 2021, η ζωη ειναι ωραια, κομματα, αποτελεσματα, το στοιχημα, μνήμη, καταληψεις, βιντεο, χωρες, το θεμα, αιτηση, βημα, γεμη, γνωση, γυναικα, δανεια, δουλεια, δωρεαν, εμπορικη, εφορια, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, θητεια, ισραηλ, κηφισια, οικονομια, ονειρα, πλαισιο, σημερινη, τα νεα, τεστ, τηλεφωνο, το βημα, υπουργείο παιδείας, amazon, capital, ceo, email, microsoft, αγαπη, αγορα, αγορα εργασιας, αδωνις, αιτησεις, αμερικη, αμιλλα, ανθρωπος, απιστευτο, απλα, πηγαίνετε, εβδομαδες, βραδια, βρισκεται, γεγονος, γενικο λογιστηριο, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωσεις, διδακτορικο, δικη, δις, δοθει, δωσει, δριτσας, δρομος, εγινε, ευγενια, ευκολα, ευρω, ειλικρινης, υπαρχει, ελλη, ελξης, ενεργεια, ενημερωση, εν μερει, εννοια, εξετασεις, εξελιξη, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εποχη, εποχες, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ετη, ετων, ετος, ευρωπη, εφραιμογλου, ευχαριστώ πολύ, τεχνολογια, έως ότου, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, υπηρχαν, ησυχος, υφυπουργος, θαυμα, θαλπωρη, θεσεις εργασιας, εικονα, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κρατικο, κτιριο, λαθος, μαΐου, μητσοτακης, μικρο, μολοτοφ, μορφη, νοοτροπια, νορβηγια, ξερετε, ομαδα, παντα, ονομα, ουσια, οφείλω, παιδια, παμε, παρουσιαση, ποιοτητα, ροη, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, σας ευχαριστώ, σεμιναρια, σιγουρα, συζυγο, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σοφια, στιγμα, τιμη, τριτη, υλοποιηση, φυση, φυσικα, φυτωριο, φορα, χερι, χαθηκε, χριστος, χαρα, ψηφιακη, group, αγορες, αλυσιδα, analytics, βηματα, city, data, δικαιωματα, δουλειες, eurostat, εφαρμογη, ελληνικα, εθνικο, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, intel, υπουργειο, κομματι, κυριακου, κυριακη, μοιαζει, μπροστα, market, ο χριστος, salt, σημαίνει, space, σωστος, funds, τριαντα, τραπεζα, θελω να, θεσεις, βεβαιως, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα