Eπιστρέφουμε στα εισοδήματα του 2004

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος.

“Επιστρέφουμε στα επίπεδα εισοδήματος του 2004”, είπε από το Βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού κ. Ε. Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα στους βουλευτές ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή της τρόικα

στην Ελλάδα και πως έχουν μείνει μόνο κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες θα ρυθμίσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα αναμένει ένα βελτιωμένο πακέτο, σε σχέση με ό,τι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.

Η τρόικα, δια των εκπροσώπων της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:

 

- Επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Δηλαδή σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό.

 

Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

 

-Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από την δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης.

 

Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.

 

Ακόμα, ετονες είναι οι πιέσεις και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για το Κτηματολόγιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.

 

Οι υπολογισμοί της τρόικας προβλέπουν μέτρα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2013.

 

Μάλιστα, οι προβολές της τρόικας περιλαμβάνουν δυσμενέστερες παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το 2012 που πλέον η ύφεση εκτιμάται στο 3% και όχι στο αναθεωρημένο -2,5% του προσχεδίου.

 

Προς τον σκοπό αυτό, οι διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης εστιάζουν σε πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 τ

Keywords
Τυχαία Θέματα