Eurobank: Η μείωση του πληθυσμού ασκεί αρνητικές επιδράσεις στο ΑΕΠ
Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο 2023 διαμορφώθηκε στα 4.205,7 χιλ. άτομα (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), ενισχυμένος κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.
Οπως αναφέρει η Eurobank στο τακτικό της δελτίο για την οικονομία, στο σύνολο του 9μηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της
Η αντίστοιχη συνεισφορά του παραγωγικού συντελεστή του φυσικού κεφαλαίου προσδοκάται ότι θα περάσει σε θετικό έδαφος το 2024, καθότι προβλέπεται ότι οι επενδύσεις παγίων για πρώτη φορά μετά το 2009 θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις, δηλαδή θα αυξηθεί το φυσικό κεφάλαιο της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τον λόγο των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό, δηλαδή το ποσοστό ανεργίας, καταγράφηκε απότομη μείωση στο 10,4% το γ’ τρίμηνο 2023 από 11,3% το β’ τρίμηνο 2023. Η εν λόγω συρρίκνωση δεν προήλθε από ισχυρή αύξηση της απασχόλησης -ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων αυξήθηκε οριακά στα 4.205,7 χιλ. άτομα από 4202,9 χιλ. άτομα το β’ τρίμηνο 2023- αλλά από ισχυρή μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 45,2 χιλ. άτομα (-8,5%), μείωση που αποτυπώθηκε στη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού κατά 42,4 χιλ. άτομα το γ’ τρίμηνο 2023.
Παρά ταύτα, στο σύνολο του 9μηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 η ετήσια συρρίκνωση του ποσοστού ανεργίας στο 11,0% από 12,6% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι αντανακλάται τόσο στη μείωση του αριθμού των ανέργων (-79,7 χιλ. άτομα, -13,3%) όσο και στην αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων (+66,4 χιλ. άτομα, +1,6%), με το εργατικό δυναμικό να συρρικνώνεται σε ετήσια βάση κατά 13,4 χιλ. άτομα ή 0,3%, δηλαδή με έναν ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με την προ πανδημίας τάση.
Τέλος, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό, ήτοι το ποσοστό των ατόμων στον πληθυσμό που εργάζονται ή δεν εργάζονται αλλά αναζητούν απασχόληση, διαμορφώθηκε στο 60,4% το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 από 60,3% το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 και 59,7% το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 (προ πανδημίας επίπεδα).
Η έκθεση της Eurobank Research σχετικά με τη συνεισφορά συγκεκριμένων μακροοικονομικών μεταβλητών της αγοράς εργασίας στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
Η τρέχουσα μείωση του πληθυσμού (-0,4% σε ετήσια βάση το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023), η οποία ασκεί αρνητικές επιδράσεις στο ΑΕΠ καθότι συρρικνώνονται οι διαθέσιμοι πόροι του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας, δύναται να επιβραδυνθεί βραχυχρόνια μέσω της αντιστροφής της καθαρής εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) σε καθαρή εισροή ανθρώπινου κεφαλαίου (brain gain) με ευεργετικές συνέπειες και στη συνιστώσα της παραγωγικότητας της εργασίας. Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό (π.χ. μέσω αύξησης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό των γυναικών και των νέων) και η περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδευτεί και από μείωση του φυσικού ποσοστού ανεργίας (δομική ανεργία) έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις, μεσοπρόθεσμα δύνανται να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τη μείωση του πληθυσμού. Αυτό δείχνει ότι για κάποια χρόνια, όχι για πολλά, ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας στην Ελλάδα δύναται να έχει θετική συνεισφορά στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης, καθότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στον πληθυσμό (υπολείπεται σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης) και περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας (υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης) μέσω των κατάλληλων πολιτικών, κυρίως στο πεδίο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Μακροχρόνια η επίδοση της Ελλάδας στο πεδίο της οικονομίας (και όχι μόνο) αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς από το τρέχον δημογραφικό πρόβλημα (υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού) το οποίο ασκεί αρνητικές επιδράσεις στον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης. Ο ρυθμός μεταβολής της απασχόλησης έλκεται από τον ρυθμό μεταβολής του πληθυσμού και μακροχρόνια ισούται με αυτόν. Απαιτείται σήμερα να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές (π.χ. κίνητρα για την αύξηση του ρυθμού των γεννήσεων) έτσι ώστε το πρόβλημα να αμβλυνθεί στο μέλλον. Τέλος, όταν εξαντληθούν οι θετικές επιδράσεις στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης από την αύξηση της συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και από τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, ο μόνος παράγοντας που δύναται να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του τρέχοντος δημογραφικού προβλήματος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η εν λόγω συνιστώσα δύναται να έχει θετική συνεισφορά στον ρυθμό μεγέθυνσης και στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, καθότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των επενδύσεων ιδιαίτερα σε παραγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, βελτίωσης της ποιότητας των θεσμών και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, δηλαδή παραγόντων που αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας. #ΕΛΣΤΑΤ #Eurobank #Ανεργία #αύξηση_απασχόλησης #μείωση_ανεργίας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Από Έλληνες το 30% των παραγγελιών VLCCs
- Πώς θα νικάς πάντα το στρες
- H βιτρίνα του Νοεμβρίου στο Meat News
- Εξειδίκευση μέτρων: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Αφήνει τα εσωκομματικά και καταπιάνεται με την Ακρίβεια ο Κασσελάκης – «Υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών»
- HFSF: 22% of National Bank will be sold from 5.30 euros per share and above
- Συνάντηση, αύριο, στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τους συμβολαιογράφους για την αποχή από τα καθήκοντά τους
- Eurobank: «Αγκάθι» για το ΑΕΠ το δημογραφικό
- Singapore Airlines: Κέρδη ρεκόρ στο εξάμηνο – Στα $1.554 εκατ.
- Το emea.gr στο Παρίσι: Η Huawei ενισχύει την υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Λυμπερόπουλος (Ταξί): Δεν συζητάμε το νομοσχέδιο- Αποσύρετέ το
- Υδρογονάνθρακες ώρα μηδέν: Η ευκαιρία της Ελλάδας και τα εμπόδια
- Προσέλκυση ταλέντων, βιωσιμότητα και AI οι άξονες της συζήτησης ΣΟΕΛ-ACCA
- Χρηματιστήριο: Διατηρεί το θετικό momentum- Στόχος οι 1240 μονάδες
- Σταϊκούρας: 140 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία τον Απρίλιο στην Αθήνα
- ΑΑΔΕ: Πώς θα κάνει διασταυρώσεις σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας
- Eurobank: Η μείωση του πληθυσμού ασκεί αρνητικές επιδράσεις στο ΑΕΠ
- Σι: Η Κίνα δεν θέλει να πολεμήσει με κανέναν
- O CFO της JTI Καναδά στo «The Greeks are Back»
- «Συμβουλές» Τσίπρα στον Κασσελάκη για ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Reporter
- Eurobank: Η μείωση του πληθυσμού ασκεί αρνητικές επιδράσεις στο ΑΕΠ
- Σταϊκούρας: 140 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία τον Απρίλιο στην Αθήνα
- Η Protergia καλωσορίζει τα καταστήματα της WATT+VOLT
- Κασσελάκης: Χρειάζονται σοβαροί έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ, όχι κατάργηση προσφορών
- O CFO της JTI Καναδά στo «The Greeks are Back»
- H SingularLogic συντονίζει το Ευρωπαϊκό έργο INHERIT
- «Η Θεοτόκος» γιόρτασε τα 60 χρόνια με μια μεγάλη εκδήλωση
- Προσέλκυση ταλέντων, βιωσιμότητα και AI οι άξονες της συζήτησης ΣΟΕΛ-ACCA
- «Συμβουλές» Τσίπρα στον Κασσελάκη για ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ
- ΑΑΔΕ: Πώς θα κάνει διασταυρώσεις σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
- Ν. Ανδρουλάκης: Κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο – «Τιμούμε όσους είχαν το σθένος να αντιμετωπίσουν τη δικτατορία»
- Εξειδίκευση μέτρων: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Θα ταξιδεύατε σε νησί αυτή την εποχή;
- Το emea.gr στο Παρίσι: Η Huawei ενισχύει την υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης
- Υψηλή ζήτηση για τις πρώτες ελληνικές φράουλες από Αγγλία και Γερμανία
- Κασσελάκης: Με έναν τρόπο θα έπρεπε να παρέμβει η κυβέρνηση στα σουπερμάρκετ: Έλεγχοι
- WE LEAD Tech Bootcamps για Γυναίκες: Ξεπέρασαν τις 400 οι αιτήσεις από όλη την Ελλάδα
- Ηλεκτρικό φορτηγό της Bolloré Logistics θα πραγματοποιεί last mile παραδόσεις στη Νέα Υόρκη
- Eurobank: Οι λόγοι που μειώθηκε η ανεργία στο 9μηνο - Σημαντικές προκλήσεις στο μέλλον