Eurobank: Προς νέα επιδείνωση η οικονομία-Ηπιότερες επιπτώσεις του δεύτερου lockdown

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εκ νέου λήψη αναγκαίων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του 2ου κύματος της πανδημίας, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να επιδεινωθεί το 4ο τρίμηνο 2020, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της η Eurobank, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η προβλεπόμενη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών ενδέχεται να είναι ηπιότερη από την αντίστοιχη του 2ου τριμήνου 2020.

Αυτό

υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν για το χρονικό διάστημα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τονίζει η τράπεζα.

Τρεις παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή την εκτίμηση:

1ον η συσσώρευση γνώσης αναφορικά με τη λειτουργία της οικονομίας σε συνθήκες πανδημίας (προσαρμογή),2ον η συσσώρευση γνώσης και η ενίσχυση των υποδομών στο υγειονομικό πεδίο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 και3ον ο κατά πολύ χαμηλότερος βαθμός έκπληξης των φορέων της οικονομίας, δηλαδή των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης, αναφορικά με τη διαταραχή του 2 ου κύματος σε σύγκριση με το 1ο.

Βέβαια υπάρχουν και παράγοντες που συνεισφέρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση όπως οι συσσωρευμένες ζημίες του 1ου κύματος. Τέλος, η διάρκεια που φαίνεται να έχει η διαταραχή της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγικό ιστό και τη δημοσιονομική σταθερότητα, επιδρά αρνητικά στη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.

Οι εθνικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το 3ο τρίμηνο 2020 είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα κατατείνουν σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020.

Επί παραδείγματι, στην περίπτωση που οι δείκτες όγκου λιανικού εμπορίου και μεταποιητικής παραγωγής παραμείνουν αμετάβλητοι τον Σεπτέμβριο 2020, τότε θα σημειώσουν τριμηνιαία ενίσχυση της τάξης του 6,9% και 9,5% αντίστοιχα το 3ο τρίμηνο 2020 από συρρίκνωση -9,0% και -10,3% αντίστοιχα το 2ο τρίμηνο 2020. Όπως ένα ποσοστό της απότομης κάμψης του 2ου τριμήνου 2020 ήταν τεχνικό, το ίδιο συνέβη και με ένα ποσοστό της προβλεπόμενης ανάκαμψης του 3ου τριμήνου 2020.

Η μελέτη επισημαίνει ότι ήδη πριν την όξυνση του 2ου κύματος της υγειονομικής κρίσης, η οικονομία της Ελλάδας, όπως και οι περισσότερες της Ευρωζώνης, εμφάνιζαν σημάδια επιβράδυνσης. Αυτό σε έναν βαθμό ήταν αναμενόμενο καθότι το στοιχείο της τεχνικής ανάκαμψης που ακολούθησε την άρση των περιοριστικών μέτρων του 1ου κύματος του κορωνοϊού COVID-19, θα υποχωρούσε σταδιακά.

Eurobankελληνική οικονομίαlockdown
Keywords
Τυχαία Θέματα