Eurogroup: «Ανοιχτή συζήτηση» στο φόντο του διχασμού για το ευρω-ομόλογο
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν μια ανοικτή συζήτηση για τα λεγόμενα “κορονο-ομόλογα” ως εργαλείο για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού που φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Κάθετη παραμένει η γερμανική πλευρά, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να «κατακεραυνώνει» το σενάριο ευρωομολόγου,
Ο Σεντένο σε συνέντευξή του στην La Repubblica ανέφερε ότι «οι υπουργοί οικονομικών δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένοι έναντι της ιδέας ενός κοινού ομολόγου της ΕΕ χωρίς επαρκή συζήτηση».
«Θέλω μια ανοικτή συζήτηση επί του θέματος» είπε, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 7 Απριλίου, όπου θα συζητηθεί η αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο ιός.
Ο Μάριο Σεντένο είναι και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, μιας εκ των εννέα χωρών που υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν «κορονο-ομόλογα». Ο ρόλος του ως επικεφαλής του Eurogroup του δίνει επίσης την εξουσία να διαμορφώσει την ατζέντα των συνεδριάσεων του Eurogroup. «Ως πρόεδρος του Eurogroup στοχεύω στη συναίνεση, όμως, δεν είμαι μια παθητική φωνή: πάντα πιέζω για περισσότερη ενοποίηση», συμπλήρωσε ο Σεντένο.
Χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της ευρωζώνης μέσω της έκδοσης κοινού «κορονο-ομολόγου» και θεωρούν, όπως μεταδίδει το Reuters, πως πιο κατάλληλο εργαλείο είναι ο ESM.
Γερμανική κινητοποίηση αλλά... όχι από την Μέρκελ
«Μη-αλληλέγγυα, μικρόψυχη και δειλή» χαρακτηρίζει την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης στο αίτημα για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο - καταπέλτη για την κυβέρνηση της χώρας.Ταυτόχρονα, επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι υπογράφουν κοινή έκκληση, ζητώντας από το Βερολίνο να συναινέσει στην έκδοση «κορονο-ομολόγου». Στο κείμενο που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit και στη γαλλική Le Monde, τονίζουν ότι «η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μόνον εάν οι Ευρωπαίοι επιδείξουν αλληλεγγύη».
Την έκκληση υπογράφουν οι οικονομολόγοι Πέτερ Μπόφινγκερ και Μαρσέλ Φράτσερ, οι φιλόσοφοι Γιούργκεν Χάμπερμας, Άξελ Χόνετ και Γιούλιαν Νίντα-Ρύμελιν, οι καθηγητές Πολιτικής Επιστήμης Ουλρίκε Γκέροτ και Ράινερ Φορστ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο ευρωβουλευτής Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Εύα Μενάσε, οι σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ και Μαργκαρέτε φον Τρότα, ο ηθοποιός Πέτερ Σνάιντερ και άλλες προσωπικότητες.
«Δεν χρειάζεται να ανήκεις στους εραστές της μεσογειακής κουλτούρας, όπως εμείς οι υπογράφοντες, για να αντιληφθείς τις ανείπωτες συνέπειες της καταστροφής που προκάλεσε ήδη ο κορονοϊός σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου», αναφέρουν, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Η πρότασή τους, διευκρινίζουν, δεν θα πρέπει να εξισωθεί με το μοντέλο των ευρωομολόγων που είχε προταθεί για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης. «Στα ευρωομόλογα η πρόταση ήταν να θεσμοθετηθεί η κοινή ανάληψη ευθύνης για μεγάλο μέρος δημόσιου χρέους που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν. Με τα κορωνο-ομόλογα, αντίθετα, διασφαλίζεται η κοινή ανάληψη των χρεών που δημιουργούνται στην παρούσα φάση και τους επόμενους μήνες. Πρόκειται δηλαδή για ένα χρονικά περιορισμένο μέτρο, το οποίο θα επιτρέψει στην Ιταλία και σε άλλες χώρες που απειλούνται υπαρξιακά να επιβιώσουν πολιτικά και οικονομικά την κρίση και την εποχή που θα την ακολουθήσει. Τυχόν αδράνεια σήμερα θα ισοδυναμούσε με άρνηση παροχής βοήθειας σε κάποιον που κινδυνεύει».
«Ποιο το νόημα της ΕΕ εάν την εποχή του κορωνοϊού δεν δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι και αγωνίζονται για ένα κοινό μέλλον», διερωτώνται οι υπογράφοντες.
Κατά ευρω-ομολόγου ο Σόιμπλε
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στην έκδοση ομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Όπως υποστηρίζει «τα ομόλογα για τον κορονοϊό δεν βοηθούν σε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία. Πραγματικά, το θέμα μας δεν είναι η κοινοτικοποίηση χρέους. Αυτή η συζήτηση είναι επιβλαβής».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει σύμφωνα με την Deutsche Welle, στις ενδιαφερόμενες χώρες να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που άλλωστε αποτελεί επίσημη θέση του Βερολίνου. Όπως επισημαίνει «αυτός ο μηχανισμός έχει θεσπιστεί για μία τέτοια κατάσταση ανάγκης. Εάν δεν επαρκεί ο όγκος χρηματοδότησης, μπορούμε και πρέπει να τον διευρύνουμε. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει ό,τι μπορεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, ώστε να περιορίσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης».
Υπέρ Βεστάγκερ και Τζεντιλόνι
Σε αντίθετη κατεύθυνση η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η Δανέζα Επίτροπος λέει ότι «είναι σημαντικό να κάνουμε μία συζήτηση χωρίς ταμπού και ότι κατά πάσα πιθανότητα τα παλαιά εργαλεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν». Όπως επισημαίνει, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μία «πρωτοφανή οικονομική κρίση και κάθε επιχείρηση υφίσταται συνέπειες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, τάσσεται υπέρ του κοινού δανεισμού των κρατών-μελών αναφέροντας ότι «Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση ομολόγων. H έκδοση αυτών των ομολόγων θα πρέπει να είναι ειδικού σκοπού και ένα εφάπαξ μέτρο για εξαιρετικές καταστάσεις».
«Το μήνυμα προς τη βόρεια Ευρώπη είναι: Δεν μιλάμε για κοινοτικοποίηση-αμοιβαιοποίηση του χρέους. Θα πρόκειται για κοινά χρέη στον αγώνα κατά του κορονοϊού και των συνεπειών του, όχι για τα χρέη των τελευταίων 30 ετών», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
Οι προσδοκίες Σταϊκούρα
Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπάρχει προσδοκία για χορήγηση ρευστότητας στην Ευρώπη από έναν συνδυασμό μέσων που θα περιλαμβάνει: πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς όμως τις προϋποθέσεις και τους όρους του παρελθόντος (π.χ. «προληπτική γραμμή») και κονδύλια από τίτλους που θα εκδοθούν με εγγυήσεις των κρατών- μελών για τη στήριξη της απασχόλησης.
EurogroupΜάριο ΣεντένοευρωομόλογοκορονομόλογοκορονοιόςΕυρωζώνηΓερμανίαΒόλφγκανγκ ΣόιμπλεΒεστάγκερΧρήστος Σταϊκούρας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση από αδέσποτο σκύλο δέχτηκε εικοσάχρονος
- Συνολικά 68 θάνατοι και 60 νέα κρούσματα στην Ελλάδα- Παράταση του περιορισμού της κυκλοφορίας μέχρι 27 Απριλίου
- Πιο αυστηρά μέτρα για τους διεθνείς οδικούς μεταφορείς έλαβε, έως τις 20 Απριλίου, η Ελλάδα
- Τσίπρας: Θρηνούμε την Χελίν Μπολέκ
- Πώς θα καταβληθεί το επίδομα 600 ευρώ στους επιστήμονες
- Η Τουρκία «κατάσχεσε» αναπνευστήρες που είχε πληρώσει η Ισπανία
- Στα 15.362 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία- 681 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Ιταλία: Ελαφρά αύξηση κρουσμάτων, λιγότεροι οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Ανατροπή στο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων
- Κατάρρευση ΑΕΠ έως -35% “βλέπει” για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Eurogroup: «Ανοιχτή συζήτηση» στο φόντο του διχασμού για το ευρω-ομόλογο
- Σύσταση τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής για τις χρηματικές δωρεές για κορονοϊό
- Κορονοϊός: Παράταση των μέτρων περιορισμού μέχρι 27 Απριλίου-60 νέα κρούσματα
- Βαρουφάκης: Δημοσιονομική τόνωση τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ
- Υπουργείο Υγείας: Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος
- Τσίπρας: Χρειάζεται γενναίο πακέτο μέτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις
- Ο κορονοϊός έβαλε τέλος στην παραγωγή της μπύρας…Corona στο Μεξικό
- Ιασώ: Προσφέρει 70 κλίνες και πλήρη εξοπλισμό για δύο ΜΑΦ
- KΙΝΑΛ: Τρία κρίσιμα σημεία στη μάχη κατά της πανδημίας
- Τελευταία Νέα Reporter
- Eurogroup: «Ανοιχτή συζήτηση» στο φόντο του διχασμού για το ευρω-ομόλογο
- Τσίπρας: Χρειάζεται γενναίο πακέτο μέτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις
- Σύσταση τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής για τις χρηματικές δωρεές για κορονοϊό
- Ο κορονοϊός έβαλε τέλος στην παραγωγή της μπύρας…Corona στο Μεξικό
- KΙΝΑΛ: Τρία κρίσιμα σημεία στη μάχη κατά της πανδημίας
- Κορονοϊός: Παράταση των μέτρων περιορισμού μέχρι 27 Απριλίου-60 νέα κρούσματα
- Υπουργείο Υγείας: Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος
- Βαρουφάκης: Δημοσιονομική τόνωση τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ
- Ιασώ: Προσφέρει 70 κλίνες και πλήρη εξοπλισμό για δύο ΜΑΦ
- ΟΛΘ: Πώς κυλούν οι διαδικασίες για τον έκτο προβλήτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ικανοποίηση Συλλόγων Εκδοτών για την αναίρεση της αύξησης τιμολογίων της ACS
- Αυστρία: Σε 11.665 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και σε 186 οι θάνατοι
- Ανατροπή στο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων
- Σερβία: 1.624 τα κρούσματα του κορονοϊού, πέντε νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Δένδιας: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Ιταλίας
- Στα 15.362 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία- 681 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Η Τουρκία «κατάσχεσε» αναπνευστήρες που είχε πληρώσει η Ισπανία
- ΗΠΑ: Στους 630 οι θάνατοι στη Νέα Υόρκη σε 24 ώρες
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Ιταλίας
- Οι εφημερίδες της Κυριακής 05 Απριλίου 2020