Eurogroup για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό- Τι αναμένει η Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αν και η ανάκαμψη μπορεί να χάνει κάποια δυναμική, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η τρέχουσα αναταραχή θα αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανανεωμένη επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στη διάσταση της ευρωζώνης.

Οι

υπουργοί θα συζητήσουν πώς μπορεί το Eurogroup να χειριστεί την εν λόγω επανεξέταση και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στον συντονισμό των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών και τις προκλήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) μετά την πανδημία COVID-19». Επιπλέον, θα εξεταστεί η πορεία της τραπεζικής ένωσης και της προετοιμασίας για τη θέσπιση του κοινού μηχανισμού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να εκφράζει την άποψη πως πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο. Επίσης, η χώρα μας διεκδικεί το περιθώριο για μία μικρή έστω ενίσχυση της αγοράς ρεύματος.

Κατά τα λοιπά είναι σαφές πως σε εθνικό επίπεδο δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια, τουλάχιστον για το τρέχον έτος. Οι χώρες τηρούν στάση αναμονής, με την ελπίδα να μην υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στην οικονομική τους ανάκαμψη, μέχρι τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2022, μέσα στο οποίο θα μπορέσουν και πάλι να δώσουν ένα νέο πακέτο μέτρο στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, είναι φανερό ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και θα πρέπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να υπάρξει η ευελιξία για μία επέκταση των μέτρων. Eurogroup και Ecofin θα πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως για αυτό.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Eurogroupενεργειακή κρίσηΥΠΟΙΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα