Eurostat- S&P: Ανακοινώσεις «βαρόμετρο» για την οικονομία
Τα «σήματα» για την πορεία της οικονομίας αναμένει η αγορά σήμερα από τη Eurostat, που θα αποφανθεί για το έλλειμμα και το χρέος του 2022 ώστε να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική εικόνα για το 2022, αλλά και την S&P, που αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το ελληνικό αξιόχρεο.
Η αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο είναι έκδηλη για το πώς έκλεισε το 2022 ωστόσο σε σχέση με την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά ότι προεκλογικά
Βέβαια, μένει να φανεί το τι θα πράξει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος βέβαια δεν είναι ο μόνος που έχει προγραμματίσει σχετικές ανακοινώσεις.
Στις 9 Ιουνίου ο οίκος Fitch έχει άλλη μια προγραμματισμένη ανακοίνωση για την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει κατατάξει τη χώρα κατηγορία «ΒΒ».
Στις 8 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά του καναδικού οίκου DBRS. Η δεύτερη αξιολόγηση του συγκεκριμένου οίκου είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα κομβική είναι η έκθεση της Moody’s. στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς διατηρεί τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Επίσης η Standard & Poor’s έχει «ραντεβού» και πάλι με την ελληνική οικονομία στις 20 Οκτωβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η δεύτερη έκθεση της S&P.
Τα δημοσιονομικά
Πάντως «γνώμονας» για τις αποφάσεις των οίκων αποτελούν τα δημοσιονομικά και βέβαια οι ανακοινώσεις από την Eurostat. Εκεί υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταγραφεί για τον προϋπολογισμό του 2022 μηδενικό έλλειμμα ή οριακό πλεόνασμα ( κάτι που έχει προβλέψει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες) έναντι στόχου για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Εξέλιξη δημιουργεί «θετική μετενέργεια» για φέτος, όπου στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ. Για του χρόνου, πάντως, ο δημοσιονομικός στόχος είναι φιλόδοξος, αφού σύμφωνα με την Κομισιόν ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το 2,2% του ΑΕΠ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ετήσιες δαπάνες για τους τόκους.
Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει «χαλινάρι» στις δαπάνες, όπως επιτάσσουν οι θεσμοί και άρα οι όποιες γενναιόδωρες πολιτικές που εφαρμόστηκαν με την άρση της ρήτρας διαφυγής είναι παρελθόν.
Επίσης, στο μέτωπο του δημόσιου χρέους η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία αναμένεται να επιβεβαιώσει το «κούρεμα» των 25 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος -από το 194,5% το 2021 σε 168,9% το 2022 (ή ενδεχομένως και χαμηλότερα) και στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023- λόγω του πληθωριστικού “φουσκώματος” που είχε η οικονομία από την ακρίβεια.
Πάντως, ως σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, έχοντας προστεθεί ένα μεγάλο ποσό. Από 353,4 το 2021 αυξήθηκε στα 355 δισ. ευρώ το 2022, ενώ το 2023 θα σκαρφαλώσει στα 357 δισ. ευρώ. Τα μόνα θετικά στα χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους είναι ότι έχει μέση διάρκεια 20 ετών, σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4%, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ.
Σε σχέση με τον πληθωρισμό, βέβαια, αν και υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης του Γενικού Δείκτη, οι τιμές σε τρόφιμα αναμένεται να εξακολουθούν να εντείνουν αβεβαιότητες για τα θέματα των ανισοτήτων, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.
Ήδη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat έπεσε στο 5,4%, έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο. Μειωμένος ήταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή και στην Ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, έναντι 8,5% τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα καταγράφει τον Μάρτιο τον πέμπτο χαμηλότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη, μετά το Λουξεμβούργο (2,9% σε ετήσια βάση), την Ισπανία (3,1%), την Ολλανδία (4,5%) και το Βέλγιο (4,9%), ενώ αμέσως μετά την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος με τον πληθωρισμό στο 6,1% τον Μάρτιο.
Βέβαια σημειώνεται πως τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό τα οποία είδαν άνοδο κατά 3,12 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούν οι υπηρεσίες με άνοδο 2,10 π.μ. και τα τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, με άνοδο 1,71 ποσοστιαίων μονάδων.
Μικρή ήταν η συμβολή των τιμών στον κλάδο της ενέργειας, καθώς εκεί η αύξηση έφτασε μόλις τις 0,05 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο η σύγκριση αφορά στις τιμές της ενέργειας του Μαρτίου 2021, όταν το κόστος στην Ευρώπη είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Γιώργος Αλεξάκης
eurostatS&PΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Αυστραλία δημιουργεί ένα συλλογικό κέντρο αποαλκοoλοποίησης για να διαφοροποιήσει την προσφορά των κρασιών της
- Όλες οι νέες γονικές άδειες
- Το bot τεχνητής νοημοσύνης του Snapchat είναι πλέον διαθέσιμο για όλους
- Μια απίστευτη εικόνα 140 megapixel απεικονίζει όλο το μεγαλείο του ήλιου
- Ρωσικά μαχητικά "βομβάρδισαν"... τη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ
- Τ. Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι θα χάσει τις εκλογές
- ΣΥΡΙΖΑ: Να αποδοθούν άμεσα ευθύνες για το θανατηφόρο ατύχημα ναυτικού στη Σύρο
- Κατά 13 δισ…. φτωχότερος σε ένα 24ωρο ο Έλον Μασκ
- Σούπερ μάρκετ: Ανατιμήσεις «φωτιά» 12,2% και πτώση κατανάλωσης
- Test drive ηλεκτρικών αυτοκινήτων για υπουργούς της ΕΕ από τη Volvo Cars
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Περιοδεία Μητσοτάκη σε Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία-Το πρόγραμμα
- Eurostat- S&P: Ανακοινώσεις «βαρόμετρο» για την οικονομία
- Βορίδης: Επί ημερών ΝΔ η χώρα…σκαρφάλωσε στον Δείκτη Διεθνούς Διαφάνειας
- Συνελήφθη για κλοπή ρολογιού ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο ΟΠΑΠ Game Time με τον Νίκο Ευαγγελάτο
- Μενδώνη για Μυρσίνη Ζορμπά: Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό
- Κρυπτονομίσματα: Απάτη με avatar και ηθοποιούς που εμφανίζονται ως CEO
- Αττική: Αύξηση αφίξεων, αλλά χωρίς γεμάτα ξενοδοχεία το α' τρίμηνο
- Αναγνωστοπούλου: Η εμπνευσμένη Μυρσίνη μας, δεν είναι πια μαζί μας
- Κύκλος Χρηματιστηριακή: Προσδοκίες για θετική αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας

- Τελευταία Νέα Reporter
- Eurostat- S&P: Ανακοινώσεις «βαρόμετρο» για την οικονομία
- Βορίδης: Επί ημερών ΝΔ η χώρα…σκαρφάλωσε στον Δείκτη Διεθνούς Διαφάνειας
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο ΟΠΑΠ Game Time με τον Νίκο Ευαγγελάτο
- Μενδώνη για Μυρσίνη Ζορμπά: Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό
- Κρυπτονομίσματα: Απάτη με avatar και ηθοποιούς που εμφανίζονται ως CEO
- Αττική: Αύξηση αφίξεων, αλλά χωρίς γεμάτα ξενοδοχεία το α' τρίμηνο
- Συνελήφθη για κλοπή ρολογιού ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου
- Περιοδεία Μητσοτάκη σε Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία-Το πρόγραμμα
- Κύκλος Χρηματιστηριακή: Προσδοκίες για θετική αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας
- Αναγνωστοπούλου: Η εμπνευσμένη Μυρσίνη μας, δεν είναι πια μαζί μας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Ένα άλλο προβληματικό δίπολο: η σχέση ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ». Τι αναφέρεται στο πόρισμα για τα Τέμπη
- Ν. Δένδιας για 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας: «Να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία μας»
- Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές
- KPMG Global Economic Outlook H1 2023: Υποχωρούν οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την εφοδιαστική αλυσίδα, συνεχίζεται όμως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία
- CMA CGM to change terminal in Poland
- ΠΟΓΕΔΥ: Επίθεση και απόπειρα τρομοκράτησης Επισήμων Κτηνιάτρων Κρεοσκόπων- από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικού σφαγείου στη Μαγνησία
- Aύξηση κερδών σημείωσε το 2022 η Intertech
- Twitter: Πάπας, Μπιγιονσέ, Κιμ Καρντάσιαν, Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπιλ Γκέιτς δεν είναι πια… αυθεντικοί
- Epsilon Net: Αύξηση των πωλήσεων κατά 47% το α’ τρίμηνο – Οι στόχοι για το 2023
- Η CMA CGM σε αποκλειστικές συνομιλίες για την απόκτηση της Bolloré Logistics