Fitch: Διατήρησε το «BB» για την Ελλάδα με σταθερό outlook

Στη διατήρηση του «BB» για την ελληνική οικονομία με σταθερό outlook προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, που σημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας

αντανακλά τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνά κατά πολύ τόσο τις χώρες με αξιολόγηση ΒΒ όσο και αυτές με ΒΒΒ, καθώς και τα επίπεδα διακυβέρνησης, που ξεπερνούν χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την Fitch, τα πλεονεκτήματα αυτά αντισταθμίζουν την αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας, ακόμα και μετά το σοβαρό σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 10,2% το 2020. Παράλληλα, αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την επόμενη διετία, υπό την υπόθεση σημαντικής βελτίωσης στην παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω των εμβολίων, καθώς και της εμπροσθοβαρούς απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Fitch εκτιμά ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα εκταμιευθούν το 2021 και το 2022, υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα οι επιχορηγήσεις θα ανέλθουν στα 16,2 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να λαμβάνει το 10% φέτος και το 60% εντός του 2022.

Ωστόσο, η Fitch προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο φέτος, αν και οι επιπτώσεις από το 2020 και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί το πρώτο τρίμηνο περιορίζουν την πρόβλεψη για την ενίσχυση του ΑΕΠ στο 3% φέτος.

Ακόμη, ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε από το 1,5% το 2019 στο 7,2% πέρυσι. Η Fitch αναμένει σταδιακή μείωση του ελλείμματος την επόμενη διετία, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7% το 2022.

Η αξιολόγηση της Fitch ήταν αναμενόμενη, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν πως ο οίκος δεν θα προχωρήσει ακόμα σε κάποια αλλαγή της «βαθμολογίας» ή των προοπτικών της Ελλάδας. Άλλωστε ο οίκος είναι ο λιγότερο αυστηρός, καθώς αξιολογεί τη χώρα μας δύο σκαλοπάτια κάτω από τη επενδυτική βαθμίδα, ενώ οι Moody’s, S&P και DBRS τρία.

Επόμενο «ραντεβού» της Ελλάδας με οίκο αξιολόγησης είναι στις 19 Μαρτίου με τη DBRS και στις 23 Απριλίου η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου Standard and Poor 's.

Ο πρώτος κύκλος αξιολογήσεων των ξένων οίκων για το 2021 κλείνει στις 21 Μαΐου με τη Moody’s. Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας ξεκινά στις 16 Ιουλίου, ξανά με τη Fitch, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει το στίγμα της η DBRS και στις 22 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου η S&P και η Moody’s αντίστοιχα.

Investment gradeεπενδυτική βαθμίδασταθερές προοπτικέςΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣFitch RatingsΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα