Fitch: Συνεχίζεται η υπεραπόδοση της Ελλάδας σε ανάπτυξη, μείωση χρέους

Η οικονομία της Ελλάδας υπεραποδίδει συγκριτικά με πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης, σημειώνει η Fitch Ratings σε σημερινή ανάλυσή της, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ότι εμφανίζει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και την Πορτογαλία

ήταν οι μοναδικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης που αναβαθμίστηκαν από τη Fitch κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πλέον, η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ+ και σταθερές προοπτικές, ενώ το επόμενο review έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες του χρέους αποτελούν τον βασικό παράγοντα που επηρεάζει τις αξιολογήσεις της Fitch. Ενδεικτικά, ο οίκος σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του 2022, οι ισχυροί ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης αύξησαν τα έσοδα και βοήθησαν να μειωθούν οι δείκτες του χρέους ωστόσο φέτος τα δημοσιονομικά ζητήματα έχουν στο επίκεντρό τους τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις δαπάνες.

Ο οίκος αξιολόγησης περιμένει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί το 2023, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ κάνει λόγο για ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο που στοχεύει σε πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2024-2026, εν μέρει λόγω της βελτιωμένης είσπραξης εσόδων.

Οι όποιοι κίνδυνοι εντοπίζονται από τους αναλυτές στο μέτωπο των δαπανών.

Το βασικό σενάριο του οίκου

Έτσι, το βασικό σενάριο της Fitch μιλά για μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ πάνω από 50 μονάδες βάσης έως το 2025, από το υψηλό του 206% το 2020.

Ανάπτυξη 2% το 2023-2025

Τέλος, αναφορικά με το μακροοικονομικό μέτωπο, η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να ξεπεράσει τους ρυθμούς των περισσοτέρων χωρών της Ευρωζώνης, λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων και της πολύ ισχυρής αύξησης του τουρισμού το 2023.

Η Ελλάδα θα διατηρήσει μια μέση ανάπτυξη 2% το 2023-2025, σύμφωνα με τους αναλυτές.

FitchΕΛΛΑΔΑχρέος
Keywords
Αναζητήσεις
fitch-synechizetai-i-yperapodosi-tis-elladas-se-anaptyxi-meiosi-chreous.htm
Τυχαία Θέματα