GRECO: Εκτελεστική εξουσία- αστυνομία στο κέντρο της διαφθοράς στο Μονακό!

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του πλαισίου που ισχύει στο Μονακό για την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ ατόμων με κορυφαία εκτελεστικά καθήκοντα και μελών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί το Μονακό να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη συμπλήρωση και επέκταση της πρόσφατης νομοθεσίας που εφαρμόζεται στα μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να καταστήσει το σύστημα καταπολέμησης της διαφθοράς πιο συνεπές και να παρέχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ακεραιότητας.

Η

GRECO συνιστά οι κανόνες δεοντολογίας και η υποχρέωση δήλωσης συμφερόντων και περιουσιακών στοιχείων να ισχύουν για τα άτομα που συνεργάζονται πιο στενά με τους υπουργούς, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους συμβούλους της κυβέρνησης.

Για όλες τις υψηλότερες θέσεις στην εκτελεστική εξουσία, αυτοί οι κανόνες πρέπει να συμπληρωθούν με καλύτερη αξιολόγηση της ακεραιότητας των διοριζόμενων, μεγαλύτερη διαφάνεια της δραστηριότητάς τους και μεγαλύτερη παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους κανόνες, καθώς και ένα σύστημα κυρώσεων.

Η GRECO συνιστά επίσης ορισμένα από αυτά τα μέτρα διαφάνειας και ακεραιότητας να ισχύουν για τον Αρχηγό του Κράτους, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με την επαφή μεταξύ αυτού και τρίτων και τα δώρα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εκτελεστικής λειτουργίας, πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων και χρήση των δημόσιων πόρων που διατίθενται για τη λειτουργία του κυρίαρχου νοικοκυριού.

Σημειώνοντας ότι στο Μονακό επικρατεί μια κουλτούρα διακριτικής ευχέρειας, η GRECO συνιστά να βελτιωθεί η πρόσβαση στις πληροφορίες, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι δεν υπάρχουν κανόνες που να διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ των δημοσίων υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των εκπροσώπων συμφερόντων, ούτε σύστημα που να διευκολύνει την παρέμβαση και την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Ζητεί να καταστεί πιο διαφανές το σύστημα δημοσίων συμβάσεων, στοχεύοντας ιδίως στον ρόλο λήψης αποφάσεων των κρατικών αξιωματούχων σε επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος είναι πλειοψηφικός μέτοχος αλλά λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τις ιδιωτικές εταιρείες. Ζητεί, επίσης, τη θέσπιση συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην αστυνομία για να καταστεί το σύστημα πιο συνεκτικό και αποτελεσματικό και να συμπληρωθεί το σύστημα δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και συμφερόντων.

Η GRECO καλεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις εξουσίες της αστυνομίας σε σχέση με την έκδοση αδειών διαμονής, οι οποίες παρέχουν δικαίωμα σε πλεονεκτικό φορολογικό καθεστώς και θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του προσωπικού. Τέλος, συνιστά τη θέσπιση κανόνων για τους καταγγέλλοντες και την προστασία τους για την αστυνομία

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΜΟΝΑΚΟ #ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ_ΕΞΟΥΣΙΑ #αστυνομία #Διαφθορά #GRECO
Keywords
Τυχαία Θέματα