GRECO: Ζητά αποφασιστικά μέτρα για πρόληψη της διαφθοράς στην Ιταλία!

Η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ζητά αποφασιστικά μέτρα για την πρόληψη της διαφθοράς στην Ιταλία σε σχέση με άτομα με ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα (PTEFs), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της το Υπουργικό Συμβούλιο, υπουργους, υφυπουργους, έκτακτους και ειδικους επίτροπους, μέλη των γραφείων άμεσης συνεργασίας, καθώς και μέλη της Κρατικής Αστυνομίας, των Καραμπινιέρων και της Guardia di Finanza.

Στην έκθεση αξιολόγησής της, η GRECO σημειώνει ότι η Ιταλία

διαθέτει ένα σημαντικό νομικό πλαίσιο που ασχολείται με την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά ότι είναι περίπλοκη η πλοήγηση, εις βάρος της αποτελεσματικότητάς της.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στη ρύθμιση των συγκρούσεων συμφερόντων και της δημοσιοποίησης οικονομικών στοιχείων, όπου ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, αλλά δεν καλύπτουν επαρκώς όλα τα PTEF. Η GRECO σημειώνει ότι δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο ακεραιότητας που να ισχύει για όλα τα PTEF.

Μια συστημική ανάλυση των κινδύνων ακεραιότητας και ένας συγκεκριμένος κώδικας δεοντολογίας θα πρέπει να ισχύουν για όλους, που θα συμπληρώνεται από την κατάλληλη καθοδήγηση, την αφοσιωμένη ευαισθητοποίηση και την εμπιστευτική παροχή συμβουλών για ηθικά ζητήματα.

Ειδικότερα, πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες και οι οδηγίες σχετικά με τα δώρα, τα πλεονεκτήματα και τις προσκλήσεις, τις επαφές με τους εκπροσώπους συμφερόντων και τη μετά την πρόσληψη.

Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλες οι παραβιάσεις των ισχυόντων κανόνων επισύρουν κατάλληλες κυρώσεις, κάτι που δεν συμβαίνει επί του παρόντος.

Όσον αφορά την Κρατική Αστυνομία, τους Carabinieri και την Guardia di Finanza, η GRECO ανησυχεί για τη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών, ειδικά σε διευθυντικά επίπεδα. Και οι τρεις δυνάμεις διαθέτουν ένα ισχυρό σύστημα για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων ακεραιότητας. Θα μπορούσε, ωστόσο, να βελτιωθεί με την καθιέρωση ελέγχων ακεραιότητας στο πλαίσιο μεταθέσεων και προαγωγών, καθώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις πιο εκτεθειμένες λειτουργίες.

Η Κρατική Αστυνομία δεν διαθέτει ειδικό κώδικα δεοντολογίας και οι Carabinieri και η Guardia di Finanza πρέπει να συμπληρώσουν τους ηθικούς κανόνες τους με πιο πρακτική καθοδήγηση. Και οι τρεις δυνάμεις θα πρέπει επίσης να εισαγάγουν μηχανισμούς για εμπιστευτική παροχή συμβουλών σε θέματα ακεραιότητας.

Τέλος, θα πρέπει να οργανώνονται ειδικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για όλο το προσωπικό σε τακτική βάση σχετικά με τα μέτρα προστασίας των καταγγέλλωντων. Η εφαρμογή των 19 συστάσεων που απευθύνονται στην Ιταλία θα αξιολογηθεί από την GRECO το 2026 μέσω της διαδικασίας συμμόρφωσής της.

Νικος Ρούσσης - Στρασβούργο

#GRECO #Διαφθορά #Ιταλία
Keywords
Αναζητήσεις
greco-zita-apofasistika-metra-gia-prolipsi-tis-diafthoras-stin-italia.htm
Τυχαία Θέματα