Gillian Tett-Κρίστιαν Χατζημηνάς: Ευκαιρίες για την Ελλάδα σε έναν κόσμο...αβεβαιότητας
Την εκτίμηση ότι η σημερινή περίοδος αβεβαιότητας μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την Ελλάδα εξέφρασε η Gillian Tett, αρθρογράφος - μέλος του συντακτικού συμβουλίου των Financial Times και κοσμήτορας στο Kings College του Cambridge, στην ομιλία της στην 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε. που πραγματοποιείται
«Βρίσκεστε σε πολύ προνομιακή θέση», ανέφερε η Gillian Tett απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε, «θα μπορούσατε με ριζικές αλλαγές, με δημιουργικό πνεύμα και τόλμη να αποκομίσατε κέρδη από αυτή την ταραχώδη περίοδο. Γνωρίζω ότι προωθείτε πολιτικές όπως ο οριακός φορολογικός συντελεστής. Ο κόσμος είναι πολύ αβέβαιος σήμερα, αλλά η αβεβαιότητα και η ρευστότητα δημιουργούν όχι μόνο προβλήματα αλλά και ευκαιρίες».
Στη συζήτηση που είχε με τον Κρίστιαν Χατζημηνά, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (E.ΕΝ.Ε), η Gillian Tett σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την χορήγηση της Golden Visa, την παραγωγή ΑΠΕ, την εισαγωγή φοροαπαλλαγών, επενδύσεις στην εκπαίδευση και την ενθάρρυνση όσων ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην χώρα, ώστε να ενισχύσει την αναπτυξιακή της προοπτική.
Επίσης, παρουσίασε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που γεννά η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Όσα γίνονται αυτήν τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία σε φορολογικό επίπεδο, ίσως δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ίδιο και στη Γαλλία. Βέβαια, η επόμενη χρονιά θα είναι κρίσιμη. Αλλά η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία», τόνισε. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι, εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να απαντήσουν με δικούς τους δασμούς και συμπλήρωσε πως «το σοκ της τραμπικής γραμμής για τους δασμούς και τη βιομηχανική πολιτική ελπίζω να αναγκάσει την Ευρώπη επιτέλους να κινητοποιηθεί και να δράσει άμεσα. Ένα πράγμα από αυτά που ξέρουμε για την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι, ανά τακτά διαστήματα, μόνο όταν εκδηλώνεται κάποια κρίση έρχονται ουσιαστικές αλλαγές στην Ευρώπη.»
Η Gillian Tett τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική της πολιτική, να δώσει φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ενισχύσει τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των ανθρωπίνων επιστημών και της πληροφορικής και να αξιοποιήσει την έρευνα που πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα.
«Η Ευρώπη επειγόντως πρέπει να διαμορφώσει βιομηχανική πολιτική, γιατί, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση. Δεν είναι μια οικονομία που κινείται αποκλειστικά βάσει της ελεύθερης αγοράς και είναι επικεντρωμένη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε η καινοτομία και η ιδιωτική επιχειρηματικότητα να ανθούν ελεύθερα, ούτε είναι, όμως, μια οικονομία όπου κυριαρχεί η κρατική βιομηχανική πολιτική, ώστε να συνδυαστούν δημόσια και ιδιωτική στρατηγική για το μέλλον της βιομηχανίας, όπως γίνεται π.χ. στην Κίνα. Οπότε, δεν είναι ή το ένα ή το άλλο, είναι ανάμεσα στα δύο. Ίσως αυτό το ενδιάμεσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, να είναι και η πιο καλή λύση τελικά. Συμφωνώ, όμως, με την έκθεση Ντράγκι. Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να βρει τρόπους να δράσει δυναμικά, μειώνοντας κατά πολύ τη γραφειοκρατία που πολύ συχνά περιόριζε την ιδιωτική επιχειρηματικότητα στο παρελθόν, κι επίσης να διπλασιάσει δυνάμεις σε τομείς-κλειδιά για το μέλλον, ώστε να δημιουργηθεί κοινή υποδομή για να το στηρίξει αυτό.»
Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Χατζημηνάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να επαναβιομηχανοποιηθεί, γιατί υστερεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της», υπογραμμίζοντας ότι στη διαδικασία επαναβιομηχανοποίησης εμπλέκονται μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή εταιρείες, ακόμα κι από τον κλάδο της εστίασης, που λειτουργούν σε ένα υψηλής τεχνολογίας περιβάλλον παραγωγής.
«Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην Ευρώπη είναι η χαμηλή παραγωγικότητα», είπε ο κ. Χατζημηνάς, αναφέροντας πως «ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας ήταν τρομακτικά χαμηλός σε αντίθεση με το πώς ήταν πολλά χρόνια πριν», ενώ τόνισε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις αυξήσεις μισθών.
«Αυτό που προτείνουμε είναι να μπει οριακός φορολογικός συντελεστής έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεκπαιδεύσουμε σωστά όλο το εργατικό δυναμικό μας. Να αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά να μην καταβάλλουμε το μη μισθολογικό κόστος, το οποίο, είναι τριπλάσιο του μισθού. Αυτός είναι ένας τρόπος να ξεκινήσουμε μια επανάσταση», επεσήμανε.
Να σημειωθεί ότι η 8η Διάσκεψη της ΕΕΝΕ ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βαρδή Βαρδινογιάννη, για τον οποίο ο Κρίστιαν Χατζημηνάς ανέφερε ότι «ήταν ένας άξιος οικογενειάρχης, που μεγαλούργησε ως επιχειρηματίας. Ήταν πάντα ένας θεσμικός επιχειρηματίας και αυτό είναι ένα παράδειγμα για όλες τις γενιές και δη τη δική μας».
#GILLIAN_TETT #Financial_Times #Χατζημηνάς- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρκία: Παίρνει 40 μαχητικά Eurofighter Typhoon μετά το γερμανικό «ναι»
- Ανοίγει η «ψαλίδα» στις συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
- Μητσοτάκης στην COP29: Η Ελλάδα μείωσε κατά 45% τις εκπομπές CO2
- ΕΚΤ: Η οικονομική ατζέντα Τραμπ απειλεί να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο
- Κ. Χατζηδάκης: Έχουμε περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους
- Βίβεκ Ραμασουάμι: Το «έτερον ήμισυ» του Έλον Μασκ στο DOGE – Ποιος είναι ο υπουργός που θέλει να κλείσει το FBI, την Εφορία και το υπουργείο Παιδείας
- Αυτό είναι το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης – Η έμπνευση από Βυζάντιο και… Νέα Υόρκη
- Το νέο λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης - Τι συμβολίζει
- BofA: Θετικοί οι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι
- BofA: Bullish οι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Ποιους κινδύνους βλέπουν για τις αγορές 200+ funds και ο "εφιάλτης" της σαρωτικής νίκης Τραμπ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Ανδρουλάκης: Τα τρία παράδοξα του Προσωπικού Γιατρού- Αναξιόπιστη η ΝΔ
- Θεοδωρικάκος: Συνέχιση των μέτρων και το 2025-Τι… φρενάρει τις τιμές
- Αυτό είναι το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης
- Gillian Tett-Κρίστιαν Χατζημηνάς: Ευκαιρίες για την Ελλάδα σε έναν κόσμο...αβεβαιότητας
- Το διεθνές περιβάλλον αναχαιτίζει το ΧΑ-Σε πτώση και οι τράπεζες
- Εκτόξευση κατά 150% της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος εντός τεσσάρων ημερών
- Ευρωκοινοβούλιο: Θα «χτυπήσει» με ψήφισμα τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας!
- Κίνα: Στο $1 τρισ. για πρώτη φορά το εμπορικό πλεόνασμα
- Autohellas: Κερδοφορία €76 εκατ. μετά από φόρους το 9μηνο
- ΠΙΝΔΟΣ: Νέο επενδυτικό πλάνο €45 εκατ. με ενεργειακό πρόσημο
- Τελευταία Νέα Reporter
- Gillian Tett-Κρίστιαν Χατζημηνάς: Ευκαιρίες για την Ελλάδα σε έναν κόσμο...αβεβαιότητας
- Ευρωκοινοβούλιο: Θα «χτυπήσει» με ψήφισμα τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας!
- Το διεθνές περιβάλλον αναχαιτίζει το ΧΑ-Σε πτώση και οι τράπεζες
- Θεοδωρικάκος: Συνέχιση των μέτρων και το 2025-Τι… φρενάρει τις τιμές
- Δικαστήριο ΕΕ: Απόρριψε προσφυγή της Deutsche Telekom εναντίον της Vodafone
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% των νέων αδειών κυκλοφορίας τον Οκτώβριο
- Alpha Bank: Συνεχίζονται οι δράσεις για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
- Βορίδης: Δεν είναι εφικτό τα 560 ευρώ να γίνουν 2.000
- Περίπου 150.000 νέα περιστατικά Διαβήτη εμφανίζονται κάθε χρόνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ακρίτα: Οι έδρες ανήκουν στο κόμμα- Καλή επιτυχία στον Κασσελάκη
- Κ. Χατζηδάκης: Έχουμε περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους
- Χατζηδάκης: Έχουμε περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους
- Δεκέμβριο προβλέπεται το κλείσιμο της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και Mercosur
- Η Beyoncé... γίνεται μάθημα στο Yale
- Σταϊκούρας: Σε 17 ημέρες παραδίδεται το μετρό για χρήση στους πολίτες
- Παρουσιάστηκε το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης
- Πώς θα γλιτώσετε τις αυξήσεις που έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος
- Μητσοτάκης στην COP29: Οι 4 προτάσεις για μια «έξυπνη πράσινη συμφωνία» – Έτσι θα μειωθούν οι τιμές ενέργειας