H Eλλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός αγορών για την επόμενη 10ετία

Βλέποντας τα δεδομένα, τις κινήσεις και τα «ηξεις αφήξεις» γύρω από το ελληνικό ζήτημα, καταλήγουν στο ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση το 2012, αλλά ούτε καν στην επόμενη δεκαετία. Οπως επισημαίνουν, οι σημερινές τιμές των ελληνικών ομολόγων όχι απλά αποκλείουν την οποιαδήποε επιστροφή στις αγορές, αλλά υπογραμμίζουν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το μόνο που
φαίνεται για το κοντινό μέλλον.Οπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Unicredit, Kornelius Purps, η πιθανότητα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές τον επόμενο χρόνο είναι πλέον μηδενική. Οπως προσθέτει, με περαιτέρω μακροπρόθεσμα δάνεια προς τη χώρα ή με μία σκληρή αναδιάρθρωσης μπορεί να δωθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και τονίζει πως πρέπει δυστυχώς να ακολουθηθεί ο «άσχημος» δρόμος. Η Ελλάδα χρειάζεται συνεχή στήριξη και η προ-τελευταία λύση είναι το haircut και η τελευταία ίσως, η έξοδος από το ευρώ. Αλλιώς ο κίνδυνος μετάδοσης της και δημιουργίας ενός ντόμινο στην υπόλοιπη υπερχρεωμένη Ευρωζώνη και η χρηματοοικονομική καταστροφή, είναι εξαιρετικά υψηλός.

Σύμφωνα και με τον αναλυτή της DZ Bank, Birgit Figge, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό ούτε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά ούτε δυστυχώς και στα επόμενα πέντε χρόνια. Οπως επισημαίνει, η άποψη του αυτή είναι μάλιστα… αισιόδοξη εάν κανείς δει τις απόψεις των περισσότερων αναλυτών οι οποίοι προειδοποιούν πως εάν το τεράστιο βουνό χρέους της Ελλάδας δεν μειωθεί και η αξιοπιστιά της στην αγορά δεν ανακτηθεί, θα παραμείνει αποκλεισμένη για πάνω από μία δεκαετία.

Οπως υπογραμμίζει και ο στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Richard McGuire, το re-profiling των ελληνικών κρατικών ομολόγων – ο επαναπροσδιορισμός των στοιχείων του ελληνικού χρέους, δηλαδή των επιτοκίων του δανείου και του χρόνου αποπληρωμής του - ως λύση, το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει χρόνο στην Ελλάδα αλλά δεν σβήνει το γεγονός πως η χώρα είναι «θεμελιωδώς αφερέγγυα». Oπως προσθέτει, τα σημερινά μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα δεν πείθουν με τίποτα τους επενδυτές και δεν αναμένεται σύντομα να εμπιστευτούν και πάλι το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τον αναλυτή πάντως, όπως ακριβώς έγινε και με την διάσωση της Ελλάδας το 2010 η οποία αποτέλεσε την αρχή και όχι το τέλος της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, κάτι ανάλογο θα γίνει και με την αναδιάρθρωση του χρέους της καθώς σίγουρα θα ενισχύσει τις φωνές που θα «δείχνουν» προς τους την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα