H Σαουδική Αραβία κόντρα στο...ρεύμα του OPEC-Οι τιμές στα ύψη

10:03 9/6/2022 - Πηγή: Reporter

Το χάσμα μεταξύ αυτού που ανακοινώνεται στις αγορές αργού πετρελαίου και αυτού που πραγματικά συμβαίνει στον φυσικό κόσμο των εμπορικών συναλλαγών είναι μεγάλο. Καταδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι παρά τη δέσμευση του OPEC+ να ενισχύσει την παραγωγή, το κορυφαίο μέλος του, η Σαουδική Αραβία, προχωρεί σε αύξηση των τιμών.

Η ομάδα παραγωγών OPEC+ γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προωθήσει αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου

για να αντισταθμίσει τη χαμένη ρωσική παραγωγή, που μοιραία μειώθηκε μετά το εμπάργκο από Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε μετά τη συνεδρίασή του στις 2 Ιουνίου ότι θα αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούλιο – ή 0,7 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης – και παρόμοιο ποσό τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο για προσθήκη 432.000 bpd το μήνα. Η αγορά πετρελαίου δεν εντυπωσιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την υπόσχεση του ΟΠΕΚ+ για υψηλότερη παραγωγή, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent να κερδίζουν 1,8% στις 3 Ιουνίου για να κλείσουν στα 119,72 δολάρια το βαρέλι. Το Brent είναι τώρα περίπου 24 τοις εκατό υψηλότερο από ό,τι ήταν την ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεδομένης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει περίπου το 90 τοις εκατό των εισαγωγών της από τη Ρωσία, το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη άνοδο είναι πιθανό.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η ενέργεια του ΟΠΕΚ+ έγινε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι η προσφορά ανταποκρίνεται στη ζήτηση και να συγκρατηθούν οι τιμές, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις επίσημες τιμές πώλησης από τον Ιούλιο για τους πελάτες της στην Ασία και την Ευρώπη.

Το πρόβλημα για τις αγορές πετρελαίου είναι ότι η αξιοπιστία του OPEC+ αμφισβητείται, δεδομένης της αδυναμίας του ομίλου να παράγει τόσο αργό όσο λέει ότι πρόκειται να προσφέρει. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ ήταν 24,72 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, πολύ κάτω από τον στόχο που είχε συμφωνηθεί από την ευρύτερη συλλογικότητα του OPEC+. Αυτή η αποτυχία να επιτευχθούν οι στόχοι κερδίζει αυξανόμενη προσοχή σε μια αγορά που ανησυχεί για τον... αστάθμητο παράγοντα Ρωσία.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να πει ότι θα ενίσχυε την παραγωγή έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας να ηρεμήσει την αγορά σε επίπεδο προσφοράς και έτσι να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι τιμές δεν θα εκτοξευθούν σε επίπεδα που θα οδηγούσαν σε παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και σε καταστροφή της ζήτησης.

Αύξηση των τιμών από Σαουδική Αραβία

Είναι όμως, περίεργο το γεγονός ότι η Saudi Aramco, η ελεγχόμενη από το κράτος παραγωγός πετρελαίου του βασιλείου, επέλεξε σε αυτή τη συγκυρία να αυξήσει τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για τα διυλιστήρια στους κορυφαίους προορισμούς της στην Ασία και την Ευρώπη, για φορτία που φορτώνουν τον Ιούλιο.

Η αύξηση των επίσημων τιμών πώλησης για την Ασία ήταν πάντα στο προσκήνιο, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των περιθωρίων διύλισης, καθώς και της αύξησης του premium του αργού πετρελαίου Brent έναντι του ισοδύναμου του Ντουμπάι. Ένα τυπικό διυλιστήριο στη Σιγκαπούρη που επεξεργάζεται αργό πετρέλαιο του Ντουμπάι απολαμβάνει περιθώριο κέρδους περίπου 25,19 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό αντικατοπτρίζει την ισχυρή ζήτηση, ειδικά για το ντίζελ, και την απότομη μείωση των εξαγωγών διυλισμένων καυσίμων από την Κίνα φέτος, καθώς και από τη Ρωσία, η οποία έχει σφίξει τις αγορές προϊόντων.

Αν και είναι λογικό για την Aramco να αυξήσει τις τιμές για να αξιοποιήσει ορισμένα από τα υψηλά περιθώρια διύλισης, φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα του ΟΠΕΚ+ και προκαλεί ερωτηματικά στην αγορά. Η έλλειψη αξιοπιστίας δεν ευνοεί κανέναν και τελικά οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Μαρία Μπερτζελέτου

Σαουδική ΑραβίαOPECΤιμέςΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα