Logistics και εμβόλιο: Ενστάσεις για τις πρώτες παρτίδες-Η δύσκολη συνέχεια

Η μεταφορά των εμβολίων σε όλη τη χώρα αποτελεί «στοίχημα» για την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και απαιτεί την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Ωστόσο, οι εικόνες από την άφιξη των πρώτων παρτίδων προκαλούν προβληματισμό σε φορείς του κλάδου.

Ειδικότερα, διατυπώνονται ενστάσεις για το αν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εμβολίων. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer - BioNTech,

το οποίο έφτασε στη χώρα μας, απαιτεί αποθήκευση και μεταφορά στους -70°C. Αυτός είναι και ο λόγος που «εκτοξεύτηκε» η ζήτηση για ξηρό πάγο, ο οποίος είναι στέρεη μορφή του διοξειδίου του άνθρακα σε θερμοκρασία -78° C. Με την αναπλήρωση ξηρού πάγου, τα εμβόλια μπορούν να διατηρηθούν έως και 15 ημέρες σε αυτές τις συνθήκες.

Οι «αστερίσκοι» της πρώτης διανομής

Μιλώντας στο Reporter, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics, κ. Διονύσης Γρηγορόπουλος, επισημαίνει ότι «από τα πλάνα που είδαμε στα τηλεοπτικά μέσα διαφαίνεται ότι δεν τηρήθηκε η ψυκτική αλυσίδα αξίας του εμβολίου».

Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγορόπουλος, «τα οχήματα δεν είχαν ιδιαίτερες προδιαγραφές. Η διακίνηση των εμβολίων φαίνεται να έγινε σε θερμοκρασία υψηλότερη των -20°C, καθώς, σε συνδυασμό με την εξωτερική θερμοκρασία, θα έπρεπε να "αχνίζει" κατά το άνοιγμα της πόρτας του φορτηγού, κάτι που δεν έγινε αντιληπτό. Επίσης, τα κιβώτια ήταν χάρτινα και δεν παρατηρήσαμε τον απαραίτητο ξηρό πάγο. Τέλος, η εκφόρτωση έγινε στο δρόμο, κατάσταση που δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση, καθώς αλλοιώνεται το όποιο προϊόν με τη διαφορά θερμοκρασίας». Ο κ. Γρηγορόπουλος σημειώνει ότι τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν από τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς, προσθέτει, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα. Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση είχε προτείνει τη δημιουργία ενός cluster για τη διεκπεραίωση του εγχειρήματος του εμβολιασμού.

Τι λέει η Pfizer

Από την πλευρά της η Pfizer έχει επισημάνει ότι έχει προχωρήσει σε καινοτομίες για το πακετάρισμα, την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων. «Έχουμε ειδικά σχεδιασμένα κιβώτια, των οποίων η θερμοκρασία ελέγχεται. Με τη χρήση ξηρού πάγου διατηρούνται οι προτεινόμενες θερμοκρασίες αποθήκευσης των -70°C±10°C για έως και 10 ημέρες χωρίς να ανοιχτούν» έχει τονίσει η εταιρεία.

Έγκαιρη και αποτελεσματική διανομή σε όλη τη χώρα

Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγορόπουλος περιγράφει μία σειρά από απαραίτητα βήματα για τη διανομή του εμβολίου σε όλη τη χώρα και έγκαιρα.

Αναλυτικά, πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα:

Το Cross Docking Handling στο αεροδρόμιο για τη μεταφορά στα κέντρα εναπόθεσης των εμβολίων.Ο συγχρονισμός της ψυχρής εφοδιαστικής σε συνδυασμό με όλα τα παρελκόμενα για τον εμβολιασμό.Η διαχείριση των παρτίδων και το πληροφοριακό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή.Η ιχνηλασιμότητα σε επίπεδο κέντρων και υποκέντρων.Η δημιουργία κινητών & ακίνητων μονάδων εμβολιασμού.Το Safety & Security στην διανομή και η μη ανακοίνωση των κέντρων αποθήκευσης των εμβολίων.Ο χρόνος εμβολιασμού ανά άτομο, ο οποίος είναι κατά μέσο όρο στα 40 λεπτά βάσει των υπολογισμών μας (επιβεβαιώθηκε κατά τους πρώτους εμβολιασμούς).Το ωράριο λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού.Η αναγκαιότητα χρήσης εκπαιδευμένων ατόμων στην διαχείριση της ψυχρής εφοδιαστικής.Η διαχείριση καταστροφών και επιστροφών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:

Στη συχνότητα εφοδιασμού, η οποία θα καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο και με βάση τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και τις διαδικασίες λειτουργίας που θα σχεδιαστούν.Στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διανομής κυρίως για τις περιφέρειες εκτός των μεγάλων πόλεων, καθώς και για τα νησιά μας.

Έτσι, «για κάθε περιφέρεια θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα μοντέλο Demand Planning & Forecasting για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκτίμηση των μηνιαίων ή τριμηνιαίων ποσοτήτων εμβολίων και εξοπλισμού που θα χρειαστούν», υπογραμμίζει ο κ. Γρηγορόπουλος και καταλήγει:

«Έχοντας αυτά τα δεδομένα, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε: α) το συνολικό όγκο των εμβολίων που θα διανεμηθούν και τον αριθμό των αποθηκευτικών χώρων και των ψυκτικών μέσων που θα απαιτηθούν, β) το συνολικό όγκο (σε κυβικά μέτρα) των παρελκόμενων προμηθειών για τον εμβολιασμό και γ) το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό».

Γιώργος Γεωργίου

Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους και LogisticsΔιονύσης Γρηγορόπουλοςμεταφορά εμβολίουεμβόλιο κορονοϊόςεμβόλιο κορονοϊούπανδημίακορονοιόςΨΥΓΕΙΑΦορτηγά Pfizer
Keywords
Τυχαία Θέματα