MIT: Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επιβραδύνει την πανδημία

Σύμφωνα με πρώιμη ανάλυση επιστημόνων του MIT, οι κοινότητες που ζουν σε πιο θερμά μέρη φαίνεται πως έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Την έρευνα του MIT έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times, αναφέροντας πως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού συνέβησαν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 3 και 17 βαθμών Κελσίου

(37,4-62,6 βαθμών Φαρενάιτ).

Ενώ οι χώρες με κλίμα Ισημερινού και αυτές στο Νότιο Ημισφαίριο, που βρίσκονται εν μέσω καλοκαιριού, είχαν ανακοινώσει κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο οι περιοχές με μέσες θερμοκρασίες άνω των 18 βαθμών Κελσίου (64,4 βαθμών Φαρενάιτ) αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής λιγότερο από το 6% των παγκόσμιων κρουσμάτων.

«Όπου οι θερμοκρασίες είναι ψυχρότερες, ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται γρήγορα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Qasim Bukhari. «Το βλέπετε αυτό στην Ευρώπη, αν και το σύστημα υγείας εκεί είναι από τα καλύτερα στον κόσμο».

Η σχέση με τη θερμοκρασία είναι εμφανής και στις ΗΠΑ, καθώς σε νότιες πολιτείες, όπως στην Αριζόνα, στη Φλόριδα και το Τέξας, ο ρυθμός ανάπτυξης της επιδημίας είναι βραδύτερος σε σχέση με τις βόρειες πολιτείες όπως της Ουάσινγκτον, της Νέας Υόρκης και του Κολοράντο.

Το εποχικό μοτίβο μοιάζει με αυτό που έχουν παρατηρήσει οι επιδημιολόγοι και με άλλους ιούς. Η Δρ. Deborah Birx, παγκόσμια συντονίστρια για το AIDS στις ΗΠΑ και μέλος της task force που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δήλωσε πρόσφατα πως η γρίπη, στο Βόρειο Ημισφαίριο, γενικά ακολουθεί μια τάση εκδήλωσης από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Οι τέσσερις τύποι του κορονοϊού που προκαλούν το κοινό κρύωμα κάθε χρόνο, επίσης ελαττώνονται όταν ζεσταίνει ο καιρός.

Η Δρ. Birx σημείωσε επίσης πως το μοτίβο μοιάζει με αυτό της επιδημίας SARS το 2003, τόνισε όμως πως επειδή οι επιδημίες του ιού στην Κίνα και τη Νότια Κορέα ξεκίνησαν αργότερα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν ο νέος κορονοϊός θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, τουλάχιστον δυο ακόμα μελέτες που εκδόθηκαν σε δημόσια αποθετήρια μελετών, καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα για τον κορονοϊό. Η μια ανάλυση που έκαναν αναλυτές σε Ισπανία και Φινλανδία βρήκε πως ο ιός φαίνεται πως βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» σε ξηρές συνθήκες και θερμοκρασίες από -2 έως 10 βαθμών Κελσίου (28,3 έως 49 βαθμών Φαρενάιτ).

Μια άλλη ομάδα ερευνητών βρήκε πως προτού η κινεζική κυβέρνηση αρχίσει να επιβάλει επιθετικά μέτρα περιορισμού, οι πόλεις με υψηλότερες θερμοκρασίες και περιβάλλοντα με υψηλότερη υγρασία, ανέφεραν βραδύτερο ρυθμό μετάδοσης της μόλυνσης στις αρχές της επιδημίας.

Ωστόσο, καμία από τις μελέτες δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες και ο Δρ. Bukhari παραδέχθηκε πως παράγοντες όπως οι περιορισμοί στα ταξίδια, τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, οι διαφοροποιήσεις στη διαθεσιμότητα τεστ και τα βάρη στα νοσοκομεία, μπορεί να επηρέασαν τον αριθμό των κρουσμάτων σε διάφορες χώρες.

έρευναNew York Timesκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα