Market Pass: Ποιες επιχειρήσεις διεκδικούν τη «μερίδα του λέοντος»

Στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία, όπου η μέση απόδειξη αγορών είναι μεγάλη και ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως οι ψηφιακες πληρωμές, αλλά και σε φούρνους - ζαχαροπλαστεία αναμένεται να περάσει μεγάλο μέρος του τζίρου από τη νέα επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο κλείσιμο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2023.

Πάντως, εν όψει, της νομοθετικής ρύθμισης, που αναμένεται με μορφή τροπολογίας να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή,

πολλοί κλάδοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ότι και πάλι τα σούπερ μάρκετ θα έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτό το όχι και ευκαταφρόνητο ποσό στην αυγή του νέου χρόνου.

Εκτός, προς ώρας, είναι τα εμπορικά καταστήματα, κάτι που έχει ήδη συναντήσει την αντίδραση παραγόντων της αγοράς, όπως ανέφερε μιλώντας στην πρωινή ζώνη του OPEN ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Μίμης Κουγιουμτζής. Όπως είπε και πάλι κερδισμένα αναμένεται να είναι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα οποία δίνεται κι ένα “επικοινωνιακό μπόνους” λόγω και του “καλαθιού του νοικοκυριού” όπως τόνισε, σε συνέχεια των ήδη μεγάλων τζίρων που κατέγραψαν την περίοδο της πανδημίας.

Επίσης θέμα υπάρχει και με τις λαϊκές αγορές, καθώς οι ταμειακές και τα POS δεν είναι και τόσο … “διαδεδομένα”. Με βάση, πάντως, τα όσα είπε, μάλιστα, χθες στον Τ/Σ ΣΚΑΙ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, η νέα αυτή επιδότηση είναι σχεδιασμένη να ισχύει και στις λαϊκές αγορές. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, “θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και, υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές”, είπε συγκεκριμένα.

Πάντως στους κερδισμένους αναμένεται να είναι και τα κρεοπωλεία, ή και όσοι φούρνοι πουλούν και είδη ζαχαροπλαστείου, εκεί δηλαδή που η μέση απόδειξη αγορών είναι μεγάλη και ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως οι ψηφιακες πληρωμές.

Να σημειωθεί το μοντέλο μέσα από το οποίο αναμένεται να “τρέξει” η όλη διαδικασία είναι ανάλογη με το Fuel Pass. Συγκεκριμένα:

Τα ποσά επιδότησης θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Τα ποσά της επιδότησης θα καλύπτουν αγορές από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023).

Η ενίσχυση θα καλύπτει το 10% των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Με βάση, δε, την εμπειρία του Fuel Pass και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης το εισόδημα αναμένεται προσμετράται σε καθαρή βάση κι όχι μικτή. Μένει να φανεί, όμως, με την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες αυξήσεις στις αντικειμενικές πολλά νοικοκυριά έχουν δει ανεβασμένη την αξία της περιουσίας τους, κι έτσι συχνά βγαίνουν εκτός περιμέτρου συγκεκριμένων μέτρων στήριξης.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Με βάση την κυβέρνηση δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Μάλιστα η κυβέρνηση, με το εν λόγω μέτρο, επιδιώκει παράλληλα με το "καλάθι του νοικοκυριού" και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα να "στήσει ανάχωμα" στην ακρίβεια. Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα διυλιστήρια της χώρας.

Γιώργος Αλεξάκης

MARKET PASSεπίδομαέκπτωση
Keywords
Τυχαία Θέματα