McKinsey: Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ για το net-zero στην Ελλάδα

Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και κατά 100% (net-zero) έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, την οποία παρουσίασε ο Γεώργιος Τσόπελας, Chairman & Managing Partner της εταιρείας, στο 1st Καθημερινή Athens ESG Summit.

Από αυτές τις επενδύσεις,

τα 75 δισ. ευρώ αποτελούν νέα κεφάλαια και τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της McKinsey, η προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 3% ή περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης, ο ενεργειακός τομέας θα διπλασιάσει το μέγεθός του, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμα και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης, για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, το 60% των απαιτούμενων κεφαλαιουχικών δαπανών μπορεί να ανακτηθεί από την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων έως το 2050, με το εναπομείναν ποσό να ανακτάται τα επόμενα 10 χρόνια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσόπελας, η Ελλάδα εκπέμπει αυτή τη στιγμή 85,5 εκατ. τόνους CO2, με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% των εκπομπών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της McKisney, ενέργεια, μεταφορές και κτίρια μπορούν να φτάσουν τον στόχο του net zero, όμως δεν ισχύει το ίδιο στη γεωργία και τη βιομηχανία.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η McKinsey υπολογίζει ότι η απανθρακοποίηση απαιτεί επενδύσεις 28 τρισ. ευρώ (ή 2 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρώπης), εκ των οποίων τα 5 τρισ. ευρώ είναι νέες επενδύσεις.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσόπελας τόνισε ότι ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών είναι κατά 75 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα 50 χρόνια, ενώ το κόστος των φυσικών καταστροφών αυξάνεται πάνω από 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μεσόγειος κινδυνεύει πλέον με έξι μήνες ξηρασίας τον χρόνο, ενώ οι ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών διπλασιάζονται και οι πυρκαγιές υπερδιπλασιάζονται.

Χορηγοί του “1st Athens ESG & Climate Crisis Summit”:

Diamond: The Coca-Cola Company, Παπαστράτος, PwC Ελλάδας

Silver: AstraZeneca, Cenergy Holdings, Deloitte Ελλάδος, Huawei, Τράπεζα Πειραιώς, Zepos & Yannopoulos

Bronze: AIA Relate, Lamda Development, Ολυμπία Οδός, Πλαίσιο

Supporters: Κωτσόβολος, Όμιλος Quest, Schneider Electric

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών: Aegean

McKinseyΕΛΛΑΔΑnetzero
Keywords
Τυχαία Θέματα