Microsoft, Cisco και άλλοι πολυεθνικοί κολοσσοί επιλέγουν Ελλάδα

12:52 2/3/2021 - Πηγή: Reporter

Οι επενδύσεις πολυεθνικών κολοσσών στην Ελλάδα, αλλά και μία συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη περιλαμβάνονται στο τεύχος Μαρτίου, στο μηνιαίο συνδρομητικό Περιοδικό Epsilon7 του Ομίλου Epsilon Net.

Στο τεύχος αρθρογραφούν οι Γ. Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τ. Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-Helexpo, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, Β. Μόρφης, Modern Work Product Mgr Enterprise CEE, Microsoft, Α. Τσιμπούκης, Γεν. Διευθυντής Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία & Μάλτα, Cisco.

Επενδυτικός «πυρετός» µε Data Centers και Κέντρα Καινοτοµίας

Με ισχυρά αντισώµατα καινοτοµίας κατά των οικονοµικών συνεπειών της πανδηµίας «εµβολιάζουν» την ελληνική οικονοµία οι πρωτόγνωρες σε αριθµό και µέγεθος επενδυτικές κινήσεις πολυεθνικών κολοσσών που, είτε πολλοί εξ αυτών επέλεξαν από το 2018 και µετά τη χώρα µας και επενδύουν εν µέσω της υγειονοµικής κρίσης µε έργα που προκαλούν αίσθηση διεθνώς, είτε άλλοι έχουν προαναγγείλει για το επόµενο διάστηµα τα επόµενα βήµατά τους στην Ελλάδα, η θέση της οποίας στον παγκόσµιο «τεχνολογικό χάρτη» αλλάζει ραγδαία.

Microsoft, Cisco, Pfizer, Deloitte, TeamViewer, Ρersonal & Informatik AG, Lancom, Digital Realty, είναι µερικά από τα µεγάλα «ονόµατα» που είναι ικανά να αλλάξουν τις «τύχες» ολόκληρων περιοχών, εκεί όπου εγκαθιστούν ή σχεδιάζουν «θηριώδη» για τα ελληνικά δεδοµένα data centers, πρωτοποριακά κέντρα καινοτοµίας και ακαδηµίες ψηφιακής κατάρτισης. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Σύρος, είναι ως τώρα οι πλέον ωφεληµένες πόλεις µέσα από τις συνέργειες που δηµιουργούνται µε το δηµόσιο, την τοπική επιχειρηµατική κοινότητα και τα πανεπιστήµια.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κύριος Γιώργος Γεωργαντάς χαρακτηρίζει αυτές τις εξελίξεις ψήφο εµπιστοσύνης στη στρατηγική ψηφιακού µετασχηµατισµού της κυβέρνησης και στη φιλεπενδυτική της στάση. «Με την έκρηξη της πανδηµίας, όλες οι εκτιµήσεις για την εξέλιξη της εγχώριας επενδυτικής κατάστασης ήταν αρνητικές. Ωστόσο, η πραγµατικότητα τις διέψευσε. Οι πολιτικές που είχε ήδη προωθήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασµό µε τη σωστή διαχείριση της πρώτης φάσης της υγειονοµικής κρίσης και την υλοποίηση αναγκαίων µεταρρυθµίσεων σε τοµείς όπως ο ψηφιακός µετασχηµατισµός, διατήρησαν την εµπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην Ελλάδα ακλόνητη, κάνοντας τη χώρα µας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό», σηµειώνει.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι επενδύσεις των ξένων εταιρειών φαίνεται πως τη βρίσκουν «πιο έτοιµη από ποτέ». Σύµφωνα µάλιστα µε τον κύριο Τάσο Τζήκα, Πρόεδρο της Δ.Ε.Θ.-Helexpo και Πρόεδρο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, «η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα φόντα, αλλά και τους ανθρώπους για να κάνει σηµαντικά βήµατα µπροστά στο πεδίο των τεχνολογιών της πληροφορίας και της πράσινης ανάπτυξης και να γίνει ένα µικρό Σαν Φρανσίσκο στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να µπορέσει το σηµαντικό αυτό momentum που βιώνει η πόλη να αξιοποιηθεί είναι απαραίτητη η θέσπιση κινήτρων για τις IT επιχειρήσεις, τόσο φορολογικών όσο και ασφαλιστικών, µε µεγαλύτερη έµφαση, θα έλεγα, στις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε οι Έλληνες επιστήµονες να βρουν µια αφορµή για να επιστρέψουν και να διαπρέψουν στον τόπο τους».

Εντυπωσιακή, και όχι µόνο για τα ελληνικά δεδοµένα είναι η επένδυση κοντά στο 1 δισ. ευρώ της Microsoft, που θα κατασκευάσει το πρώτο της κέντρο δεδοµένων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο οποίο θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται δεδοµένα στο υπολογιστικό νέφος, µε τελικό στόχο να δηµιουργήσει συνολικά τρία κέντρα στην Αττική. Ο κύριος Βαγγέλης Μόρφης, Modern Work Product Mgr Enterprise CEE της Microsoft εξηγεί ότι «στη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας δηµιουργήσαµε την πρωτοβουλία GR for GRowth, που αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα προς τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της Ελλάδας, µε την τεχνολογία να αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη, προσφέροντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τα εργαλεία και την εξειδίκευση για να καινοτοµήσουν και να ευηµερήσουν στην ψηφιακή εποχή. Μέρος της πρωτοβουλίας, αποτελεί η δέσµευσή µας να προσφέρουµε ψηφιακή εκπαίδευση σε 100.000 πολίτες, εξοπλίζοντάς τους µε τις απαραίτητες δεξιότητες για τη σύγχρονη αγορά εργασίας»

Δύο είναι, ως τώρα, οι επενδύσεις της Cisco σε κέντρα Καινοτοµίας: το πρόσφατα ανακοινωθέν, από κοινού µε την ONEX, «επαναστατικό» Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτοµίας στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Νεωρίου της ONEX στο νησί της Σύρου, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηµατισµού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Θεσσαλονίκης.

Όπως σηµειώνει ο κύριος Αντώνης Τσιµπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, «στο Κέντρο, η Cisco µε την υποστήριξη του Δήµου Θεσσαλονίκης, των συνεργατών της, της ακαδηµαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δηµιουργεί οµάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τοµέα της οικονοµικής και κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, θα λειτουργεί και τµήµα εκπαίδευσης - Cisco Networking Academy (www.netacad.com), καθώς και τµήµατα STEM και Ροµποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, µαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελµατιών που επιθυµούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης».

Δείτε αναλυτικά στα συνημμένα αρχεία τη συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη, αλλά και το αφιέρωμα για τις επενδύσεις των πολυεθνικών κολοσσών.

Epsilon NetMicrosoftCiscoΕπενδύσειςΕΛΛΑΔΑΆδωνις ΓεωργιάδηςData Centersκέντρα καινοτομίαςE7_2021_03_COPY_ΑΦΙΕΡΩΜΑ.pdfE7_2021_03_COPY_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ_2.pdf
Keywords
Τυχαία Θέματα