Nissan-Honda: Ναυάγησε το mega deal των $60 δισ.

Την Πέμπτη (13/2), η Nissan και η Honda τερμάτισαν τις συνομιλίες τους για το ενδεχόμενο συγχώνευσης και τη δημιουργία μιας ενιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση αυτή θα εντείνει την κρίση για τη Nissan, ρίχνοντάς την σε βαθύτερη αβεβαιότητα και υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη, καθώς ο μεγάλος ανταγωνισμός προκαλεί τριγμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι δύο εταιρείες – η δεύτερη (Honda) και η τρίτη (Nissan) μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας – βρέθηκαν να πελαγοδρομούν, καθώς εγκλωβίστηκαν στις διαφορές τους , με αποτέλεσμα η συμφωνία να ναυαγήσει.

Οι δύο εταιρείες, ωστόσο, που είχαν επιδιώξει να τις δυνάμεις τους για να αντισταθούν στην ενισχυόμενη δύναμη της Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα, σκοπεύουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στην τεχνολογία και σε άλλους τομείς.

Η Nissan βγαίνει με τις μεγαλύτερες πληγές από αυτήν τη μη… συγχώνευση, αφού είναι η πιο προβληματική από τις μεγάλες παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς δεν έχει καταφέρει, μέχρι σήμερα, να ανακάμψει πλήρως από τα χρόνια της κρίσης και της διοικητικής αναταραχής που προκάλεσε η σύλληψη και απομάκρυνση του πρώην προέδρου Carlos Ghosn το 2018.

«Η Honda είναι αρκετά σίγουρη και έχει πολλά υπέρ, ενώ η Nissan βρίσκεται σε άσχημη θέση. Δεν έχουν εταίρο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρίχτερ, αναλυτής ιαπωνικών αυτοκινήτων στη χρηματιστηριακή CLSA.

«Μάλλον πρέπει να σκεφτούν να κάνουν κάτι διαφορετικό», είναι η διαπίστωση στην οποία καταλήγουν οι αναλυτές, εξηγώντας ότι χάθηκε μία ευκαιρία πρώτης τάξεως να δημιουργηθεί ο 4ος μεγαλύτερος Όμιλος αυτοκινήτων στον κόσμο με βάση τις πωλήσεις οχημάτων, μετά την Toyota, τη Volkswagen και τη Hyundai.

Η Mitsubishi, μικρότερος εταίρος στη συμμαχία που προσπαθούσε να κλείσει η Nissan με τη Renault, ήταν μέρος των συζητήσεων για τη συγχώνευση, αν και πηγές είχαν πει ότι ήταν απίθανο να συμμετάσχει. Αποχώρησε επίσης από τις συνομιλίες την Πέμπτη (13/2).

Εκτός από την ταχεία άνοδο των κινεζικών κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η BYD, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν την προοπτική των δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια άλλη σημαντική αγορά.

Η Nissan προωθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο και περιλαμβάνει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας και τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας κατά 20%. Δεν έχει ακόμη αποκαλύψει λεπτομέρειες, όπως το ποιες τοποθεσίες θα επηρεαστούν.

Πηγές ανέφεραν τον Δεκέμβριο ότι η Nissan θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τη δυναμικότητά της στην Κίνα, όπου λειτουργεί οκτώ εργοστάσια μέσω της κοινοπραξίας της με την Dongfeng Motor. Έχει ήδη αναστείλει την παραγωγή στο εργοστάσιο Changzhou στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτιστοποίησης των λειτουργιών της.

Η Nissan είναι τώρα ανοιχτή στη συνεργασία με νέους εταίρους, με την ταϊβανέζικη Foxconn να θεωρείται ως ένας υποψήφιος, ανέφεραν πηγές την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Foxconn Young Liu δήλωσε την Τετάρτη (12/2) ότι η εταιρεία του θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο στη Nissan, αλλά ότι ο κύριος στόχος της είναι η συνεργασία.

Οι μετοχές της Nissan σημείωσαν άνοδο άνω του 60% και της Honda περίπου 26% στα τέλη Δεκεμβρίου, αφού αναφέρθηκαν για πρώτη φορά οι συνομιλίες για συγχώνευση στις 17 Δεκεμβρίου. Τα κέρδη αυτά έχουν μειωθεί έκτοτε στο 21% για τη Nissan και στο 11% για τη Honda.

Η κεφαλαιοποίηση της Nissan είναι τώρα σχεδόν πέντε φορές μικρότερη από εκείνη της Honda, η οποία είναι περίπου 7,5 τρισεκατομμύρια γιεν (48,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Πριν από μια δεκαετία, και οι δύο αξίζουν περίπου 4,6 τρισεκατομμύρια γιεν.

#Nissan #Honda #MEGA_DEAL #συγχώνευση
Keywords
Αναζητήσεις
nissan-honda-navagise-to-mega-deal-ton-60-dis.htm
Τυχαία Θέματα
Nissan-Honda, Ναυάγησε,Nissan-Honda, navagise