Optima: Εφικτός ο στόχος της METLEN για EBITDA €1,1 δισ.

Σύμφωνα με ανάλυση της Optima Bank, η ΜETLEN βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει ή και να υπερβεί τη φιλόδοξη πρόβλεψη για EBITDΑ άνω του 1,1 δισ. ευρώ για το 2024. Λαμβάνοντας υπόψη την ελκυστική αποτίμηση (η ΜΕTLEN διαπραγματεύεται σήμερα με EV/EBITDA 6,3x και P.E. 7,4x για το 2024) και την αναμενόμενη εισαγωγή της μετοχής στον FTSE 100x του Λονδίνου, η Optima προχωρά στη σύσταση αγοράς για τη μετοχή, με την τιμή-στόχο στα 49,0 ευρώ ανά μετοχή.

Η

METLEN (Μυτιληναίος) πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την Πέμπτη 25 Ιουλίου πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

Ενόψει αυτής της ανακοίνωσης, η Optima αναμένει ότι η περαιτέρω ανάκαμψη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αυξημένη παραγωγή από τη θερμική παραγωγή και η ισχυρότερη συνεισφορά από τον τομέα των μετάλλων (υποστηριζόμενη από την αποτελεσματικότητα του κόστους) θα υπεραντισταθμίσουν την ασθενέστερη συνεισφορά από τον τομέα εμπορίας και προμήθειας LNG (σε δύσκολη συγκριτικά κατάσταση και λόγω των χαμηλότερων σε ετήσια βάση τιμών αερίου).

Κατά συνέπεια, τα έσοδα του ομίλου στα 1.248 εκατ. ευρώ, παρουσιάζονται αυξημένα κατά 7,8% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα του ομίλου EBITDA στα 204 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,2% σε ετήσια βάση, σε μια κατανομή 131 και 72 εκατ. ευρώ για μέταλλα και ενέργεια αντίστοιχα, και λαμβάνοντας υπόψη τις αποσβέσεις ύψους 34 εκατ. ευρώ, τα χρηματοοικονομικά έξοδα 31 εκατ. ευρώ και τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή 22%, προκύπτουν καθαρά κέρδη 109 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 23,8% σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα πάντα με την Optima, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα του ομίλου MELTEN παρουσιάζονται μειωμένα στα 2,39 δισ. ευρώ, πτώση κατά 5% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα EBITDA κυμαίνονται στα 456 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 4,1% σε ετήσια βάση), με περισσότερα από τα 2/3 να προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας. Στον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη τις αποσβέσεις ύψους 64 εκατ. ευρώ, τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 56 εκατ. ευρώ και τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή στο 23%, παρατηρούνται καθαρά κέρδη ύψους 267 εκατ. ευρώ, (σταθεροποιημένα σε ετήσια βάση).

Η Οptima αναμένει την κερδοφορία να επιταχυνθεί στο υπόλοιπο του έτους, λόγω α) της ισχυρότερης συνεισφοράς της θερμικής παραγωγής, λόγω της υψηλότερης ζήτησης και των χαμηλότερων εισαγωγών, β) των έργων ΑΠΕ που ωριμάζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, γ) της σταθερής απόδοσης των μετάλλων, με αρκετά περιθώρια κέρδους και ελεγχόμενα έξοδα που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια και δ) του εξορθολογισμού της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και των αυξανόμενων μεριδίων αγοράς για τη ΜETLEN.

Τέλος, όσον αφορά την ενδεχόμενη κυβερνητική παρέμβαση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η Optima δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στη ΜETLEN- υπενθυμίζεται ότι παρόμοιος μηχανισμός πλαφόν επιβλήθηκε το 2022 κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ο οποίος έδωσε περιθώρια στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

#Optima_Bank #MYTILINEOS #EBITA #Ανάλυση
Keywords
Αναζητήσεις
optima-efiktos-o-stochos-tis-metlen-gia-ebitda-11-dis.htm
Τυχαία Θέματα