Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα εισέρχονται στα καλύτερα της Νότιας Ευρώπης

Δέκα χρόνια μετά την κρίση χρέους που άλλαξε ριζικά τις συνθήκες δανεισμού της χώρας, και λίγα 24ωρα πριν της κάλπες της Κυριακής, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι διαπραγματεύονται κοντά στα επίπεδα των ισχυρών περιφερειακών χωρών της Ευρώπης, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Καθώς το ελληνικό χρέος έχει βελτιωθεί και η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε θετική τροχιά, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν

δημόσιο χρέος σε σχέση με αυτό των περιφερειακών χωρών με υψηλότερη αξιολόγηση, όπως η Ισπανία, μειώνεται και θα μπορούσε ακόμη και να εξαλειφθεί.

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, παγκόσμιος επικεφαλής G10 Forex Strategy της Bank of America, σημειώνει ότι «η ελληνική αγορά (ομολόγων) δεν είναι τόσο ρευστή και τείνει να είναι πιο ευμετάβλητη, αλλά έχουμε πολλά καλά νέα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές είναι πλασματικές».

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη σε ευμετάβλητους τομείς όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, είναι λιγότερο ευαίσθητη στους αντίθετους ανέμους της μεταποίησης.

Πολιτική σταθερότητα

Όπως σημειώνει στην ανάλυση το πρακτορείο Reuters, η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Το ασφάλιστρο, ή spread, των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι εκείνων της Ισπανίας υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, περίπου στις 27 μονάδες βάσης. Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία διαπραγματεύονται με μικρότερο premium έναντι της Γερμανίας, από την Ελλάδα.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα spreads των περιφερειακών χωρών θα μπορούσαν γενικά να διευρυνθούν, καθώς οι τιμές των εν λόγω ομολόγων έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θετικές.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, υποχωρώντας κάτω από τον αντίστοιχο της Ιταλίας το 2026, με τους αναλυτές να προβλέπουν ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Μέχρι το τέλος του 2023, ο λόγος χρέους της Ελλάδας προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 160%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Ιταλία προβλέπεται στο 142%, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

«Ο συνδυασμός της χαμηλής ευαισθησίας στα επιτόκια πολιτικής, χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας που εξακολουθούν να ισχύουν, και η επενδυτική ώθηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως) παρέχουν πρωτοφανή στήριξη στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Φίλιππο Ταντέι, Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Η διαφορά μεταξύ των spreads της Ιταλίας και της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας μηδενίστηκε τον Νοέμβριο του 2019, αλλά διευρύνθηκε σημαντικά μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα.

«Το κλειδί για το γιατί το spread των ελληνικών αποδόσεων είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας είναι ότι η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Πιτ Χάινς Κρίστιανσεν, διευθυντής έρευνας σταθερού εισοδήματος της Danske Bank.

ReutersΟΜΟΛΟΓΑΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα