Reuters:Κινεζική πίεση στην ΕΕ να αποσύρει έκθεση για τον κορονοϊό

Η Κίνα προσπάθησε να μπλοκάρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταλόγιζε στο Πεκίνο προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν το Σαββατοκύριακο η έκθεση δημοσιοποιήθηκε αλλά με κάποιες τροποποιήσεις, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα αποτελεί απόπειρα των Βρυξελλών να διατηρήσει τις ισορροπίες την ώρα που η κρίση της πανδημίας περιπλέκει τις διεθνείς σχέσεις.

Η διπλωματική αποστολή της Κίνας στην

ΕΕ δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ενώ ούτε το κινεζικό ΥΠΕΞ απάντησε σε σχετικό αίτημα.

Από την πλευρά της ΕΕ, εκπρόσωπός της ανέφερε ότι η Ένωση "δεν σχολιάζει ποτέ το περιεχόμενο ή το υποτιθέμενο περιεχόμενο εσωτερικών διπλωματικών ανταλλαγών με τους εταίρους άλλων χωρών”. Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ από την πλευρά του αρνήθηκε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης υποβλήθηκε σε αλλαγές που μείωναν την ένταση των κατηγοριών περί κινεζικής παραπληροφόρησης.

Πάντως σύμφωνα με τέσσερις διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Reuters, η έκθεση αρχικώς ήταν να δημοσιευτεί στις 21 Απριλίου, αλλά καθυστέρησε μετά από κινεζική παρέμβαση, καθώς περιήλθε σε γνώση Κινέζων αξιωματούχων ότι άρθρο του Politico ανέφερε κάποια στοιχεία της έκθεσης. Μάλιστα γίνεται λόγος ότι υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος στο Πεκίνο επικοινώνησε την ίδια ημέρα με εκπροσώπους της ΕΕ στο Πεκίνο, αναφέροντας ότι αν η έκθεση έβλεπε το φως της δημοσιότητας εκείνη την ημέρα με τα στοιχεία που περιγράφονταν, αυτό θα ήταν πολύ κακό για τη διμερή συνεργασία.

Επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, o Yang Xiaoguang -αξιωματούχος του κινεζικού ΥΠΕΞ- ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΕ ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης θα "εξαγρίωνε το Πεκίνο” και τους κατηγόρησε ότι "προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν κάποιο άλλον”, ένα σχόλιο που οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ερμήνευσαν ως αναφορά στην Ουάσινγκτον.

Οι διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρουν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η δημοσίευση της έκθεσης. Η τελική της έκδοση, που βγήκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, διαφέρει από την αρχική, την οποία το Reuters ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του.

Στην πρώτη σελίδα της αρχικής έκθεσης που διανεμήθηκε στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις 20 Απριλίου αναφερόταν σύμφωνα με το Reuters: "Η Κίνα συνεχίζει να οργανώνει μια παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να να αποποιηθεί των ευθυνών της στη διάδοση του ιού και να βελτιώσει τη διεθνή της εικόνα. Και οι δύο αυτές εμφανείς και παράνομες τακτικές τελούν υπό παρακολούθηση”.

Όμως την Παρασκευή η περίληψη της έκθεσης που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή πύλη της ΕΕ περί παραπληροφόρησης (euvsdisinfo.eu), αποδίδει την παραπληροφόρηση σε "πηγές” που υποστηρίζονται από "διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και σε μικρότερο βαθμό από την κινεζική κυβέρνηση”. Πράγματι υπάρχει μια αναφορά για "σημαντικές ενδείξεις κρυφών κινεζικών ενεργειών στα κοινωνικά δίκτυα”, όμως η συγκεκριμένη αναφορά σπρώχτηκε στις τελευταίες έξι παραγράφους του κειμένου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ζήτημα της παραπληροφόρησης αποτελεί πηγή έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με εκπροσώπους των δύο πλευρών να αλληλοκατηγορούνται για απόκρυψη πληροφοριών αναφορικά με την πανδημία. Και βέβαια η διαμάχη ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο θέτει αρκετές φορές στη μέση την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο της Κίνας, καθώς το διμερές ημερήσιο εμπόριο ξεπερνά σε αξία το ένα δισ. ευρώ, την ώρα που η Κίνα είναι η δεύτερη αγορά (πίσω από τις ΗΠΑ) για τα ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες.

Ευρωπαϊκή ΕνωσηΚίνακορονοιόςδιασπορά ψευδών ειδήσεων
Keywords
Τυχαία Θέματα