The winter is coming...

Συνεχίζεται η τεχνική αδυναμία και απαξίωση του Ελληνικού χρηματιστηρίου, υποβοηθούμενη και από την διορθωτική κίνηση των Διεθνών αγορών. Η νέα έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων για το Stimulus Program, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις αναπτυσσόμενες αγορές, δημιουργούν

ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία. Το σημερινό κερασάκι στις αρνητικές ειδήσεις είναι ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν θα ξεκινήσει αρχές του 2021, λόγω διαφωνιών Commission & Ευρωπαϊκού συμβουλίου, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την πολύ-τραυματισμένη Ελληνική οικονομία.

Τα σημαντικά προβλήματα και αδυναμία ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια.

Στα Ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει προς το παρόν καμία τάση βελτίωσης ή αποκλιμάκωσης. Τα σοβαρά προβλήματα της Τουρκικής οικονομίας και η συνεχιζόμενη και σήμερα ανεξέλεγκτη πτώση της Τούρκικής λίρας έναντι όλων των βασικών νομισμάτων δεν πτοούν προς το παρόν τους «καλούς μας γείτονες». Αντιθέτως η λαϊκή δυσαρέσκεια των Τούρκων , εξωτερικεύεται και επιταχύνει την Τουρκική επιθετικότητα με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP). Έτσι η χθεσινή επιτυχής επανέκδοση & υπερκάλυψη 15-ετους ομολόγου 2 δις με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,17% αποτελεί φυσικό επακόλουθο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δις, που ουσιαστικά χειραγωγεί την αγορά. Το αποτέλεσμα είναι οι Ελληνικοί κρατικοί τίτλοι να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης.

Όμως στο Ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχει «Λευκός Ιππότης». Έτσι όχι μόνο δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των ξένων αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, αλλά ενσωμάτωσε αμέσως όλες τις αρνητικές ειδήσεις.. Συνεχίζει δε να επιβαρύνει αρνητικά την μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες του, όσο και στις τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.

Η έγκυρη διάσπαση των 612 μονάδων μας προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται 605, 590 & 585 μονάδες. Θα πρέπει άμεσα (κλείσιμο εβδομάδας) να επανέλθει άνω των 615 μονάδων για να έχουμε αμυδρές ελπίδες για επαναπροσέγγιση της ζώνης 625-630 μονάδων.

Αντίστοιχα ο FTSE25 με την αδυναμία υπέρβασης των 1467 μονάδων μας προϊδεάζει για συνέχιση της καθοδικής του πορείας. Οι επόμενες στηρίξεις του εντοπίζονται στις 1434, 1410 & 1390 μονάδες.

Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει και θα αυξηθεί, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές, με τον Covid-19 να επανακάμπτει και την Τουρκική προκλητικότητα στα ύψη.

Αν και παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της αγοράς μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τοπικό γεωπολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά Θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και εξωστρέφεια.

Προετοιμάζουμε τα χαρτοφυλάκια όσο καλύτερα μπορούμε γιατί “The winter is coming” και προμηνύεται δύσκολος…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Λουκάς Παπαϊωάννουχρηματιστηριακή ανάλυσηFast Finance ΑΕΠΕΥΧρηματιστήριο ΑθηνώνΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα