Tρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη-Ακόμα στο 56% συνολικά

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας (13/9) για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος επανέλαβε πως η διαδικασία είναι ασφαλής για τα παιδιά, ενώ άνοιξε τη συζήτηση για χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους. Ανακοινώθηκε επίσης πως ποσοστό 56% στον γενικό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι στιγμής.

Η διαδικασία για να κλείσουν ραντεβού οι ανοσοκατεσταλμένοι έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο, θα ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες πολιτών. Η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως οι υγειονομικοί

που εμβολιάστηκαν νωρίς, στις αρχές του έτους, είναι λογικό να λάβουν σύντομα και τρίτη δόση.

Συγκεκριμένα τόνισε πως τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης που προκύπτουν από μελέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δείχνουν πως κι άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν για τρίτη δόση εμβολίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υγειονομικοί, κατηγορία επαγγελματιών που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό καθώς εκτίθενται άμεσα, σε περιβάλλοντα λοίμωξης.

Γενικότερα, όμως, είπε πως η χορήγηση της τρίτης δόσης πρέπει να γίνει έξι έως 8 μήνες μετά την δεύτερη. Εξαίρεση αποτελούν οι ανοσοκατεσταλμένοι που μπορούν να εμβολιαστούν ακόμα και 4 εβδομάδες μετά τη δεύερη δόση.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως ακόμα είναι νωρίς για να τεθεί επί τάπητος η τρίτη δόση σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Σε ερώτηση για τον συνδυασμό της γρίπης με τον κορωνοϊό στη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Ετοιμάζεται εγκύκλιος για αντιγριπικό εμβολιασμό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, λόγω των άγνωστων δεδομένων. Και φέτος θα δώσουμε αντίστοιχη προσοχή, για άτομα που περιλαμβάνονται στις ενδείξεις,έτσι ώστε να εμβολιαστούν, ενώ ίσως γίνουν και παράλληλοι εμβολιασμοί με τον κορωνοϊό».

Η Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα συζήτησης του εμβολιασμού εφήβων 15-17 ετών και εκτίμησε πως πολλά ερωτήματα- προβληματισμοί για το ζήτημα θα απαντηθούν και με την επικοινωνία γονέων παιδιών και παιδιάτρων θα αρθούν οι τυχόν λανθασμένες αντιλήψεις

Ζήτημα αποτελούν επίσης οι εμβολιασμοί σε ακόμη μικρότερες ηλικίες με τις μελέτες που εξελίσσονται να δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να δοθεί έγκριση κατεπείγουσας χρήσης.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στη διαδικασία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμα ότι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης είναι κάτω των 35 ετών.

«Ξεπεράσαμε τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθησμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 56% στον γενικό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως», σημείωσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με αμοιβή 10 ευρώ ανά εμβολιασμό. Όπως είπε, περίπου 1.000 γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα.

«Από τον Αύγουστο, ισχύει πως για κάθε νέο ραντεβού που κλείνουν γιατρός και φαρμακοποιός, αμείβονται με 10 ευρώ. Μπορούν να κλείσουν ραντεβού για κάθε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ μπορεί να το κάνει γιατρός κάθε ειδικότητας. Για τους ιδιώτες γιατρούς, αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και με 50 ευρώ για κατ' οίκον εμβολιασμό. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου, έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 1.000 ιδιώτες γιατροί ενώ ως τώρα έχουν γίνει 1.110 εμβολιασμοί (οι 860 κατ' οίκον). Το πρόγραμα αφορά σε εμβολιασμούς σε ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ως τώρα και δεν σχετίζεται με τις αναμνηστικές δόσεις. Το πρόγραμμα για τους παιδίατρους θα βασιστεί σε αυτό για τους ιδιώτες γιατρούς» σχόλιασε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΔΟΣΗεμβόλιουγειονομικοί
Keywords
Τυχαία Θέματα