Tσιόδρας: Μας ανησυχεί η Όμικρον-Αν χρειαστεί θα προταθούν επιπλέον μέτρα
Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία, πραγματοποίησε τη Δευτέρα (20/12) το μεσημέρι η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στην οποία συμμετείχε ο Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι επιστήμονες μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα».
Τόνισε ωστόσο ότι τις ημέρες
Όσον αφορά τη διασπορά, είπε πως «όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν "θετικούς" και τα υπόλοιπα μελή της οικογένειας. Άρα γι' αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των εορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα».
Ερωτηθείς για την έρευνα που πραγματοποίησε με τον καθηγητή Λύτρα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως έχει ήδη απαντήσει και δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις, καθώς βρίσκονται σε επιστημονικό φόρουμ και οι ερωτήσεις πρέπει να είναι σχετικές με τα όσα είπαν οι επιστήμονες.
«Το DNA μας δεν κινδυνεύει από τα εμβόλια mRNA»
Ο κ. Τσιόδρας στάθηκε ιδιαίτερα στα εμβόλια mRNA, τονίζοντας ότι «το DNA μας δεν κινδυνεύει απο τα εμβόλια mRNA», καθώς δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο ανθρωπινό DNA, γιατί το υλικό που περιέχουν είναι εξαιρετικά ασταθές και βραχύβιο.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι «το mRNA εισχωρεί στο κυτταρόπλασμα και όχι στον πυρήνα του κυττάρου, καθώς του λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα για να κάνει εισχωρήσει στο DNA. Άρα τα εμβόλια mRNA απλά μεταφέρουν "οδηγίες" στον οργανισμό μας για το πώς να παράξει πρωτεϊνες που χρειάζεται για την ανοσία. Στη συνέχεια, εντός ολίγων ημερών αποσυντίθενται τα εμβόλια, γι' αυτό και δεν έχουν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».
Τέλος, ανέφερε ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων ανά δύο μέρες, υπάρχει όμως ο κίνδυνος μέσα σε ένα «κύμα Δέλτα» να υποκρύπτεται ένα «κύμα Όμικρον».
Ζαούτης: «Ίσως να υπάρξει και αυξημένο testing τις επόμενες ημέρες»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είπε πως ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την αυξητική τάση της Όμικρον σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε πως «ήδη προχωρούμε σε αυξημένη ιχνηλάτηση των περιστατικών και ίσως να υπάρξει και αυξημένο testing τις επόμενες ημέρες». Επίσης πρόσθεσε πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν επιπλέον μέτρα αν χρειαστούν. Ωστόσο είπε ότι η χώρα μας δεν έχει μπει ακόμη και στην δίνη της Όμικρον.
Στο σημείο αυτό η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για την οποία υπάρχουν ενδείξεις - αλλά όχι αποδείξεις ακόμα- ότι προστατεύει από την βαριά νόσηση όσον αφορά την Ομικρον προχωράει ικανοποιητικά στη χώρα μας καθώς 1 στους 2 από αυτούς που πρέπει με βάση τις συστάσεις, έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.
Εξαιρετικά υψηλό παραμένει το όφελος των εμβολιασμών σύμφωνα με τα όσα τόνισαν οι ειδικοί στη σημερινή εκδήλωση της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, το όφελος των εμβολιασμών παραμένει υψηλό όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στα παιδιά τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης, είπε ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας το 85% με 90% των διασωληνωμένων και των θανάτων, αφορούν ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε ότι το 2021 οι 8 έφηβοι που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο παίδων με κορονοϊό ήταν όλοι ανεμβολίαστοι, ενώ για όλη τη χρονιά κανένας εμβολιασμένος έφηβος δεν βρέθηκε στη ΜΕΘ.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νίκος Σύψας είπε ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με την Όμικρον, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Βρετανία, είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας και καταρροή. Προσέθεσε, δε, ότι μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση ιβερμεκτίνης δεν αποτρέπει τα συμπτώματα, ούτε τη νοσηλεία.
Κορονοϊός και παιδιά και έγκυοι
Σχετικά με τα παιδιά, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι τα περισσότερα κάτω των 10 ετών είναι ασυμπτωματικά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών.
«Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν. Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν έως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ήταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3. 000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κορωνοϊού, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο», πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου. «Στο 83% έχει φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, την ώρα που το ποσοστό αυτό σε Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία φτάνει το 90% και στην Ισπανία και την Πορτογαλία αγγίζει το 100%», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό.
Για τις παρενέργειες του εμβολίου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά είπε ότι μόνο ένα 2-5% εμφανίζει αναφυλακτικές αντιδράσεις, ποσοστό ανάλογο με εκείνο σε όλους τους εμβολιασμούς.
Ακόμα επεσήμανε ότι οι θάνατοι λόγω COVID-19 στα παιδιά είναι εξαιρετικά σπάνιοι, καθώς καταγράφεται περίπου ένας θάνατος ανά 45.000 κρούσματα.
Ωστόσο το ενδεχόμενο η παραλλαγή Όμικρον να σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά δημιουργεί προβληματισμό. «Κάποια παιδιά θα χρειαστεί να μπουν και μπαίνουν ήδη λόγω κορονοϊού στο νοσοκομείο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συνήθως οι επιπλοκές είναι σοβαρή πνευμονία, πιο σπάνια η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αλλά και οι θρομβώσεις καθώς και νεφρική ανεπάρκεια.
Ωστόσο η ίδια είπε ότι έχουν 7,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Το 25% των εισαγωγών, και το 40% των θανάτων σε παιδιά αφορά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.
Μεγάλο πρόβλημα όπως, είπε η κα. Τσολιά για τα παιδιά σε σχέση με τον κορονοϊό είναι η παχυσαρκία και μάλιστα ανέφερε πως «το 80% των εφήβων με βαριά πνευμονία που νοσηλεύτηκαν στην Ελλάδα ήταν παχύσαρκοι έφηβοι», ενώ μιλώντας για τα άλλα υποκείμενα νοσήματα είπε ότι αυτά είναι τα καρδιαγγειακά, τα αναπνευστικά, ο διαβήτης αλλά και νευρολογικά νοσήματα. Επίσης, η κυρία Τσολιά αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που φαίνεται ότι προσβάλλει ένα στα 3000 παιδιά που μολύνονται από κορονοϊό. Αυτό πρέπει να έχει την προσοχή των γιατρών και των γονέων είπε, τονίζοντας ότι το σύνδρομο εμφανίζεται από δύο έως και οκτώ βδομάδες μετά την λοίμωξη ακόμα και σε ασυμπτωματικά παιδιά που μολύνθηκαν και κανείς δεν αντελήφθη ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.
Το σύνδρομο έχει πυρετό -που αν επιμείνει πάνω από 2 με 3 ημέρες θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς -εξανθήματα στο σώμα, κόκκινα χείλη και μάτια και διόγκωση των λεμφαδένων.
Η ίδια εξήγησε ότι η μυοκαρδίτιδα που είναι στις επιπλοκές αυτού του συνδρόμου, μπορεί να είναι σοβαρή ενώ κι άλλες επιπλοκές έχουν καταγραφεί όπως η νεφρική ανεπάρκεια. Τα παιδιά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πιθανό να κάνουν ακόμη και πολυοργανική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα αυτού του συνδρόμου και ένα στα 100 παιδιά που προσβάλλονται από αυτό, χάνει τη μάχη για τη ζωή.
Η κα. Τσόλια είπε επίσης αναφερόμενη στην ασφάλεια των εμβολίων ότι η mRNA τεχνολογία είναι μια επανάσταση, και εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε να παρασκευάζονται κι άλλα εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα με βάση αυτή την μεθοδολογία. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν μπαίνει στο γενετικό υλικό του ανθρώπου και δεν το τροποποιεί.
«Μπορούμε να το δίνουμε με ασφάλεια στις εγκύους» είπε εμφατικά και επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τον εμβολιασμό μετά από χρόνια στην υγεία των ανθρώπων που εμβολιάζονται τώρα».
Αισιοδοξία για πρόοδο και στα θεραπευτικά μέσα
Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Τσιόδρας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα δούμε σύντομα πρόοδο και στα θεραπευτικά μέσα που αφορούν τον κορωνοϊό, ενώ μιλώντας για τα διαγνωστικά τεστ, ανέφερε ότι σε μία οικογένεια αν έχω ένα θετικό τεστ θα θεωρήσω ότι πιθανότατα όλοι οι υπόλοιποι είναι πιθανό να είναι θετικοί στον ιό.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι αν θα έπρεπε να συμβουλέψει το γιο του να πάει σε μία κοινωνική εκδήλωση μόνο με ένα αρνητικό self test, είπε πως δεν θα τον παρότρυνε να πάει.
Επίσης, έκανε ξεκάθαρο για μία ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει θετικό αυτοδιαγνωστικό τεστ, τότε πάντα θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με μοριακό τεστ, αλλά και το αρνητικό όπως είπε, δε σημαίνει ότι πάω όπου να'ναι ανεξέλεγκτα.
ΤσιόδραςΖαούτηςΕΚΠΑΠΑΙΔΙΑΕΓΚΥΟΙκορονοιός- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Προσοχή: Ποιοι κινδυνεύουν να τους κλειδώσει η εφορία τον ΑΦΜ
- Ανακοίνωση της Jumbo για τις καταγγελίες αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες στην εταιρεία
- Τσιόδρας: H Ευρώπη μπορεί να οδηγηθεί και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον
- Χριστούγεννα με δώρα για όλους!
- Η Γερμανία καταστρώνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να προστατευτεί από την Όμικρον
- Ηλεκτρονικά πλέον μελέτες και πιστοποιητικά Ενεργητικής Πυρασφάλεια
- Το δίκτυο της MyMarket έρχεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
- Επιβατική κίνηση: Στα μισά του 2019 το 11μηνο του 2021
- Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: 49χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε διαμέρισμα
- Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για ομοφοβικό επεισόδιο που καταγγέλθηκε σε σχολείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Επιβατική κίνηση: Στα μισά του 2019 το 11μηνο του 2021
- Ηλεκτρονικά πλέον Μελέτες και Πιστοποιητικά Ενεργητικής Πυροπροστασίας-Η Πυροσβεστική στο e-Άδειες
- Tσιόδρας: Μας ανησυχεί η Όμικρον-Αν χρειαστεί θα προταθούν επιπλέον μέτρα
- Σκρέκας:Η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει ακριβά στους Ευρωπαίους το 2022
- Folli Follie: Στο αρχείο η έρευνα δωροδοκίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Reporter
- Tσιόδρας: Μας ανησυχεί η Όμικρον-Αν χρειαστεί θα προταθούν επιπλέον μέτρα
- Folli Follie: Στο αρχείο η έρευνα δωροδοκίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
- Σκρέκας:Η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει ακριβά στους Ευρωπαίους το 2022
- Επιβατική κίνηση: Στα μισά του 2019 το 11μηνο του 2021
- Ηλεκτρονικά πλέον Μελέτες και Πιστοποιητικά Ενεργητικής Πυροπροστασίας-Η Πυροσβεστική στο e-Άδειες
- Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανατίμησης προϊόντος στην Ελλάδα
- Φορείς Τουρισμού:Ανάγκη αποφυγής του χάους στις διακοπές της εορταστικής περιόδου
- «Εκτοξεύτηκε» 40,6% ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο
- «Θύμα» της Όμικρον και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
- ΔΙΜΕΑ- Μέτρα κορονοϊού: Πρόστιμα 14.300 ευρώ- Αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σκρέκας: Πάνω από 350 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ενεργειακή κρίση στους Ευρωπαίους καταναλωτές το 2022
- EE: Εξετάζει την επιβολή περιορισμών για τα Χριστούγεννα καθώς η Όμικρον σαρώνει την ήπειρο
- Σκρέκας: Δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και ΜμΕ από τη διεθνή ενεργειακή κρίση
- Τέλος από την ΑΕΚ ο Βαουλέτ
- Ρωσία: "Είναι νωρίς να εκτιμηθεί αν θα τροποποιηθεί η συμφωνία του OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου"
- Κρεμλίνο: Νωρίς να εκτιμηθεί αν θα τροποποιηθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή πετρελαίου
- Η Γερμανία καταστρώνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να προστατευτεί από την Όμικρον
- Εορταστικό ωράριο: Πώς κινήθηκε η αγορά την Κυριακή 19/12 (vid)
- Μέχρι 31 Ιανουαρίου για επιλογή ασφαλιστικής κλάσης αγροτών
- Σκρέκας: Πάνω 350 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ενεργειακή κρίση στους Ευρωπαίους καταναλωτές το 2022