UNRAWA και Γκουτέρες τα φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), και ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι οι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία. Ενδέχεται ωστόσο να υπάρξουν εκπλήξεις, συμπεριλαμβανομένης και της μη-απονομής του βραβείου για το 2024.

Προβλέψεις ειδικών έχουν μεν χρίσει ως φαβορί για το φετινό βραβείο τον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι

Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Αρκτικής τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο δεν προβλέπεται η δυνατότητα να λάβει κανείς το βραβείο μετά θάνατον, όπως μεταδίδει το Reuters. Ένα άλλο φαβορί είναι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και δεν συγκεντρώνει πιθανότητες να κερδίσει, καθώς ηγείται ενός κράτους που βρίσκεται σε πόλεμο.

Ειδικοί εκτιμούν επίσης, ότι η επιτροπή ενδέχεται να επικεντρωθεί στους ανθρωπιστικούς φορείς που βοηθούν στην ανακούφιση ταλαιπωρημένων πολιτών.

Η αμφιλεγόμενη URNAWA

«Η UNRWA έχει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για μία δυνατή υποψηφιότητα. Παράγουν εξαιρετικά σημαντικό ανθρωπιστικό έργο για τους αμάχους Παλαιστίνιους, που βιώνουν τα δεινά του πολέμου στη Γάζα», δήλωσε ο Χέρνικ Ούρτναλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στο Όσλο. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η βράβευση της UNRWA θα ήταν αμφιλεγόμενη, δεδομένων των ισχυρισμών του Ισραήλ ότι κάποιοι από το προσωπικό της συμμετείχαν στην επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, η οποία ήταν ουσιαστικά η έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ορισμένες χώρες διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA λόγω αυτών των ισχυρισμών. Οι περισσότεροι δωρητές επανήλθαν έκτοτε. Τον Αύγουστο, εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ ανέφερε ότι εννέα μέλη του προσωπικού ενδέχεται να εμπλέκονται στην επίθεση και έχουν απολυθεί.

Η UNRWA δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να διαλύσει την οργάνωση. Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1949 μετά τον πόλεμο για τη δημιουργία του Ισραήλ, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.

Η υποψηφιότητα Γκουτέρες

Η μυστική πενταμελής επιτροπή απονομής, που διορίστηκε από το νορβηγικό κοινοβούλιο, μπορεί επίσης να θελήσει να επικεντρωθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς παγκόσμιας τάξης, όπως εκείνη διαμορφώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και του κορυφαίου θεσμού της, των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η έμφαση θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη βράβευση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με ή χωρίς το Διεθνές Δικαστήριο, δήλωσε ο Άλσε Σβεν, ιστορικός που έχει μελετήσει το υπόβαθρο του Νόμπελ Ειρήνης.

«Ο Γκουτέρες είναι το κορυφαίο πρόσωπο του ΟΗΕ», δήλωσε ο Σβεν και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό καθήκον του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι να διασφαλίσει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το Διεθνές Δικαστήριο καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι δεν διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα, σε μια συνεχιζόμενη υπόθεση που το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως αβάσιμη.

Η επιτροπή θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να μην απονείμει φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, κάτι που έχει συμβεί σε 19 περιπτώσεις, την τελευταία φορά το 1972.

286 οι συνολικές υποψηφιότητες για τη φετινή χρονιά

Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να προτείνουν ονόματα, συμπεριλαμβανομένων πρώην βραβευθέντων, μελών κοινοβουλίων και καθηγητών ιστορίας ή νομικής. Οι υποψηφιότητες είναι μυστικές για 50 χρόνια, αλλά όσοι προτείνουν μπορούν να επιλέξουν να αποκαλύψουν τις επιλογές τους. Συνολικά 286 υποψήφιοι έχουν προταθεί για το φετινό βραβείο.

Πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στη Narges Mohammadi, μια φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Η συγκεκριμένη βράβευση ερμηνεύτηκε ως μια πράξη επίπληξης προς τους θεοκράτες ηγέτες της Τεχεράνης και ως ενίσχυση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

#Νόμπελ_Ειρήνης #Γκουτέρες #UNRAWA #ΟΗΕ
Keywords
Αναζητήσεις
unrawa-kai-gkouteres-ta-favori-gia-to-fetino-nobel-eirinis.htm
Τυχαία Θέματα