Ultra-Fast Broadband: Οι προσωρινοί ανάδοχοι για τις επτά γεωγραφικές ζώνες

Την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο Ultra-Fast Broadband ανακοίνωσαν με κοινό Δελτίο Τύπου τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Ειδικότερα:

Με την 221/15.02.2022 Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη εγκρίθηκαν τα αντίστοιχα πρακτικά της Επιτροπής Διενέργειας / Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με τίτλο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας ULTRA-FAST BROADBAND».

Με

τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του έργου και προσωρινοί ανάδοχοι για τις επτά γεωγραφικές ζώνες (LOTs) υλοποίησης του έργου, που ορίζει η σχετική πρόσκληση, αναδείχθηκαν οι εξής:

ΟΤΕ ΑΕ: Γεωγραφικές Ζώνες 1, 3 και 7

Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ ΑΕ/GRID TELECOMS ΑΕ: Γεωγραφικές Ζώνες 2, 4, 5 και 6

Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται η υλοποίηση του έργου να ξεκινήσει εντός του 2022.

Το έργο αποτελεί μια μεγάλης κλίμακας δημόσια παρέμβαση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και την προώθηση της πολιτικής συνοχής, αφού το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημι-αστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί. Συγκεκριμένα, μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps.

Αναλυτικά, το πλήθος των νοικοκυριών / επιχειρήσεων, ανά γεωγραφική ζώνη (LOT), που θα αποκτήσουν δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα, έχει ως εξής:

Lot 1 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ Α.Ε.): Περίπου 124.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας)Lot 2 (προσωρινός ανάδοχος Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε./GRID TELECOMS Α.Ε.): Περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας)Lot 3 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ Α.Ε.): Περίπου 122.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων)Lot 4 (προσωρινός ανάδοχος Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε./GRID TELECOMS Α.Ε.): Περίπου 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου)Lot 5 (προσωρινός ανάδοχος Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε./GRID TELECOMS Α.Ε.): Περίπου 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας)Lot 6 (προσωρινός ανάδοχος Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε./GRID TELECOMS Α.Ε.): Περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας)Lot 7 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ Α.Ε.): Περίπου 101.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου)

Η αναβάθμιση των υποδομών συνδεσιμότητας αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας συγχρόνως στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ωφελούμενο πληθυσμό σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Ειδικότερα, η δράση αναμένεται να συμβάλει στα ακόλουθα:

Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society) και το 2030 (Digital Compass).Επίτευξη «ουσιαστικής αλλαγής» (step change) σε όρους ευρυζωνικής διαθεσιμότητας, σε περιοχές και αγορές στις οποίες έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει μηδενικό ή μειωμένο ενδιαφέρον ανάπτυξης σχετικών υποδομών και υπηρεσιώνΔιαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών επόμενης γενιάς.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη. Το έργο χρηματοδοτείται ως προς την κατασκευή από το ΕΣΠΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020 και ΕΣΠΑ 2021-2027) και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων, ενώ η λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης. Μετά το πέρας των 26 ετών το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο. Η συνολική αξία των συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου 884 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με ενωσιακή χρηματοδότηση 249 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας στη χώρα, όπως αυτός αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, που πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Μαζί με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν ένα σύνολο πρωτοβουλιών που σηματοδοτούν την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας στην αναβάθμιση των υποδομών συνδεσιμότητας της χώρας, αλλά λειτουργούν και ως καταλύτες για την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε σύγχρονες ευρυζωνικές υποδομές, με στόχο να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στους δείκτες συνδεσιμότητας.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το Ultra-Fast Broadband αποτελεί ένα από τα πιο κομβικά βήματα για την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας σε όλη την επικράτεια. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την “αποχαλκοποίηση” των δικτύων, ώστε να εξασφαλίσουμε ταχύτερες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις για όλους τους πολίτες, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκονται. Με έργα όπως το Ultra-Fast Broadband και με τις ιδιωτικές επενδύσεις που διαρκώς ανακοινώνονται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, πλησιάζουμε αυξανόμενα στον ευρωπαϊκό στόχο».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Ένα από τα κορυφαία έργα για την ψηφιακή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει. Με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταφέραμε να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να οριστούν προσωρινοί ανάδοχοι ώστε εντός του 2022 να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου κατασκευής υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, η ωφέλεια του οποίου θα είναι για την ελληνική οικονομία αθροιστικά τεράστια».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανακήρυξη προσωρινών αναδόχων, ξεκινά εντός του 2022 η υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων υπερυψηλής ευρυζωνικότητας στο σύνολο της επικράτειας. Με την εν λόγω ΣΔΙΤ, αυξάνεται η διαθεσιμότητα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας, αναβαθμίζοντας σημαντικά όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας. Μέσω των έργων ΣΔΙΤ διασφαλίζονται ο χρόνος, το κόστος υλοποίησης αλλά και η ποιότητα του έργου. Μοχλεύοντας δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, τα αναπτυξιακά έργα ΣΔΙΤ παράγουν προστιθέμενη αξία για το Δημόσιο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και σωστό σχεδιασμό».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και αναμφίβολα θα έχει καταλυτική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που αποτελεί έναν σε έναν από τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν το 20% των νοικοκυρών και των επιχειρήσεων της χώρας καθώς και περισσότερα από 10.000 δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερυψηλή ταχύτητα, αναβαθμίζοντας έτσι τις υποδομές τους και δημιουργώντας ένα ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία. Παράλληλα θα συμβάλει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ωφελούμενο πληθυσμό σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός».

διαγωνιστική διαδικασίαLOTSΟΤΕΤέρνα ΕνεργειακήGrid Telecom
Keywords
Τυχαία Θέματα