Wikipedia: Πώς σχεδιάζει να... επιζήσει στην εποχή της παραπληροφόρησης

Είναι ο ιστότοπος που επιλέγεις για πληροφορίες σχεδόν πάντα, αλλά μέχρι πρόσφατα η Wikipedia είχε αποφύγει τις διαμάχες για καταχρηστική συμπεριφορά και ψεύτικες ειδήσεις που πλήττουν τους κολοσσούς των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το τελευταίο διάστημα, όμως και καθώς αναλαμβάνει ένας νέος διευθύνων σύμβουλος, έχει ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ εθελοντών συντακτών της κινεζικής έκδοσης της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας για

το πώς απεικονίζονται τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ.

Η Tech Tent του BBC αναρωτιέται εάν η Wikipedia μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί στην εποχή της παραπληροφόρησης.

Η διαμάχη για το Χονγκ Κονγκ επικεντρώνεται σε μια βασική αρχή της Wikipedia, όπως εξηγεί στο πρόγραμμα η Selina Cheng, του Hong Kong Free Press: "Η Wikipedia δεν επιτρέπει πρωτότυπη ενημέρωση και αναφορές. Έτσι, όποιος θέλει να προσθέσει ή να επεξεργαστεί περιεχόμενο στα άρθρα της Wikipedia πρέπει να αναφέρει υπάρχουσες πηγές, για παράδειγμα, κυβερνητικά δελτία ή αναφορές στον Τύπο».

Αλλά αυτές οι πηγές πρέπει να χαρακτηριστούν ως αξιόπιστες - και εδώ υπήρξε μια βίαιη διαφωνία μεταξύ μιας ομάδας εθελοντών συντάκτων που θεωρούν την κινεζική κυβέρνηση ως αξιόπιστη πηγή και μιας άλλης, με έδρα κυρίως το Χονγκ Κονγκ, η οποία προτίμησε να βασιστεί στις αναφορές και δηλώσεις των διαδηλωτών.

Η Selina Cheng λέει ότι διακυβεύονταν πολλά επειδή ορισμένοι συντάκτες είχαν πρόσβαση σε εμπιστευτικές προσωπικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις κινεζικές αρχές: «Υπήρχαν φόβοι ότι, λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ συντακτών από αυτές τις διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, ορισμένοι διαχειριστές ενδέχεται να κάνουν κατάχρηση της πρόσβασή τους και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προσωπικά δεδομένα εναντίον ορισμένων συντάκτων.»

Αυτή την εβδομάδα, το ίδρυμα Wikimedia απαγόρευσε επτά συντάκτες που συνδέονται με μια ομάδα της ηπειρωτικής Κίνας, την οποία κατηγόρησε πως προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντα του κινεζικού κράτους διεισδύοντας στην εγκυκλοπαίδεια.

Η κίνηση ήρθε καθώς το ίδρυμα, το οποίο επιβλέπει το μη κερδοσκοπικό έργο της εγκυκλοπαίδειας, ανακοίνωσε το διορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Σύμφωνα με την καταχώρισή της στη Wikipedia, η Maryana Iskander είναι Αμερικανίδα Αιγυπτιακής καταγωγής κοινωνική επιχειρηματίας και δικηγόρος, η οποία σήμερα ηγείται του Harambee Youth Employment Accelerator στη Νότια Αφρική.

Όταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να προσεγγίσει προκλήσεις όπως αυτή στην Κίνα, ήταν προσεκτική να τονίσει ότι η κοινότητα της Wikipedia είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοδιοικητική: «Ένα από τα πολύ πρώιμα πράγματα που έμαθα σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι σίγουρα το ίδρυμα Wikimedia δεν παίζει ρόλο στον καθορισμό της συντακτικής πολιτικής και ότι αυτές είναι συζητήσεις που συμβαίνουν στις κοινότητες».

Αλλά είπε επίσης ότι η πρώτη δουλειά του ιδρύματος είναι να προστατεύσει την ασφάλεια των εθελοντών του και η άλλη βασική αρχή είναι η διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Wikipedia. Επισήμανε τον τρόπο με τον οποίο η Wikipedia χειρίστηκε τις αμερικανικές εκλογές του 2020 ως παράδειγμα του "διαφανούς, επαληθεύσιμου και ακριβούς" περιεχομένου της.

Αφότου η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια δέχτηκε κριτική για ανακρίβειες τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, θεωρήθηκε ότι το σύστημα αυτο-διόρθωσης του Wikipedia όπου οι εθελοντές παρακολουθούν συνεχώς άρθρα και συζητούν και εφαρμόζουν αλλαγές όταν φτάνουν νέες πληροφορίες, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για μια από τις λιγότερο αξιόπιστες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Η πόλωση της συζήτησης και η αποφασιστικότητα ορισμένων κυβερνήσεων να δουν την εγκυκλοπαίδεια να αντικατοπτρίζει την άποψή τους ως αλήθεια έχουν βάζει το σύστημα υπό πίεση, με ολοένα και πιο πικρούς πολέμους επεξεργασίας σε όλα τα θέματα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά η Maryana Iskander εξακολουθεί να πιστεύει στους Wikipedians, όπως αποκαλούνται οι εθελοντές: «Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον για μένα είναι να δω πώς αυτή είναι μια κοινότητα ανθρώπων που οργανώνεται και ενδιαφέρεται για αυτά τα μεγάλα ντιμπέιτ, είτε πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών, είτε πρόκειται για τη κλιματική αλλαγή».

Η αποστολή, εξηγεί, είναι να παρέχουμε ακριβείς και επαληθεύσιμες γνώσεις σε μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της εποχής μας. Τώρα ας δούμε αν στην εποχή των εναλλακτικών γεγονότων αυτή η αποστολή είναι ακόμα εφικτή.

Wikipediaμέλλον
Keywords
Τυχαία Θέματα