Wood: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,8% για την Ελλάδα - Οι αστερίσκοι

Για ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει το 2,8% όμως με απόκλιση ίσως μισής μονάδας που θα κριθεί από τα τουριστικά έσοδα του 2024, κάνει λόγο ανάλυση της Wood & Company για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο της οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010», όπως επισημαίνει η Wood,

που εκτιμά πως η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας θα κινηθεί προς το 3% περίπου, υπό τη βάση της βελτίωσης των ισολογισμών των εταιρειών και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία κρατά το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.

Η Wood σημειώνει για την Ελλάδα ότι τα εισοδήματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το κορυφαίο σημείο προ κρίσης, το 2009, ενώ προσθέτει ότι ο πληθωρισμός παραμένει στάσιμος και επηρεάζει αρνητικά με αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά των νοικοκυριών, ψαλιδίζοντας την αγοραστική τους δύναμη. Σημειώνει, δε, ότι η ανεργία βρίσκεται σε στάσιμο επίπεδο, το ίδιο και η οικονομική δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας όμως το 2024 ως ένα έτος μετάβασης.

Το 2023, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 20.920 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2022, αν και εξακολουθεί να είναι 2% κάτω από το επίπεδο του 2009. Το ποσοστό φτώχειας έχει μειωθεί από 32,4% το 2015 σε 26,1% το 2023. Το μερίδιο των εξαγωγών βελτιώθηκε στο 38,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 24% το 2010.

Μεταξύ άλλων, η Wood αναφέρει πως η Ελλάδα επωφελείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, την αυξημένη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το 2024 παραμένει έτος μετάβασης.

Οι εταιρικές καταθέσεις αυξάνονται με χαμηλούς μονοψήφιους ρυθμούς, ενώ ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να μειώνεται, αν και λιγότερο έντονα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ο υψηλός αντιληπτός και επίμονος πληθωρισμός περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς οι περισσότεροι μισθολογικοί συμβάσεις δεν δείχνουν αύξηση, με τα εισοδήματα να αυξάνονται κυρίως από υπερωρίες, μπόνους ή αλλαγές εργασίας.

Για την αγορά εργασίας, προσθέτει ότι ήταν υποτονική, με μειωμένη διάθεση προσλήψεων τον Ιούνιο, παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Το ποσοστό ανεργίας δυσκολεύεται να μειωθεί περαιτέρω με διατηρήσιμους ρυθμούς, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη ισχυρή.

#WOOD_&_COMPANY #ελληνική_οικονομία
Keywords
Αναζητήσεις
wood-vlepei-anaptyxi-28-gia-tin-ellada---oi-asteriskoi.htm
Τυχαία Θέματα