Αυστραλία: Οι εντάσεις με την Κίνα... πληγώνουν τις εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος

Η Αυστραλία αναμένει μείωση των εσόδων από εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα απειλούν να διαταράξουν τη μεγαλύτερη βιομηχανία εξαγωγών της χώρας. Ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε ελαφρά στους 876 εκατομμύρια τόνους το 2021–2022 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στους 929 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023–24 - αλλά τα κέρδη αναμένεται να μειωθούν καθώς οι τιμές-ρεκόρ έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μείωση.

Στατιστικά στοιχεία από το Αυστραλιανό Γραφείο δείχνουν ότι ενώ ο τομέας των πόρων σημείωσε άλλο ένα έτος

ρεκόρ εξαγωγών με 38% αύξηση κερδών στα 288,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2021-22, η αξία των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος κατέγραψε 12% πτώση, πλησιάζοντας στα 93,3 δις. δολάρια.

Οι εξαγωγές άνθρακα ανήλθαν σε 76,4 δις.δολάρια, σημειώνοντας 180% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν αξίας 48,7 δις. δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν 130% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Τα αποτελέσματα αποτελούν φόρο τιμής σε περισσότερους από ένα τέταρτο εκατομμυρίου Αυστραλούς εργαζομένους στη βιομηχανία πόρων, οι οποίοι βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι η Αυστραλία παραμένει σταθερός και αξιόπιστος προμηθευτής πόρων και ενέργειας εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής που προκαλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID», δήλωσε η Madeleine King, Υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας.

Με τον τομέα εξόρυξης της Αυστραλίας να συνεισφέρει περίπου το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η Κίνα παραμένει βασική αγορά εξαγωγών με κέρδη 112,8 δις. $. Ο ασιατικός γίγαντας παραμένει η μεγαλύτερη αγορά σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80 τοις εκατό των εξαγωγών της Αυστραλίας για το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο με τη βιομηχανία χάλυβα να απορροφά περίπου το 56% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι συνολικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά μέχρι στιγμής το 2022, με τους συνολικούς όγκους το πρώτο τρίμηνο του έτους να ανέρχονται σε 354 εκατομμύρια τόνους, με μείωση 7,3% σε ετήσια βάση και 1,1% λιγότερο από την ίδια περίοδο το 2020 .

Οι ανησυχίες ότι οι αυξανόμενες εντάσεις θα επηρεάσουν τις εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας έρχονται σε μια στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κεντρικής πλατφόρμας αγορών σιδηρομεταλλεύματος, μια εξέλιξη που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ των Κινέζων παραγωγών στη θαλάσσια αγορά σιδηρομεταλλεύματος, κάτι που θα μπορούσε ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η China Iron and Steel Association ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σιδηρομεταλλεύματος της χώρας που βασίζεται στην αύξηση των εισαγωγών από την Αφρική, με τη Γουινέα και το Καμερούν να θεωρούνται ως υποψήφιοι προμηθευτές. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η κινεζική εταιρεία παραγωγής χάλυβα Sinosteel υπέγραψε σύμβαση 50 ετών με την κυβέρνηση του Καμερούν για την ανάπτυξη του ορυχείου Lobe με αναμενόμενη παραγωγή περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων μεταλλεύματος υψηλής ποιότητας ετησίως.

Τέλος, το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο για περαιτέρω εδραίωση της χαλυβουργίας του, με στόχο οι 10 κορυφαίες εταιρείες χάλυβα να αντιπροσωπεύουν το 60% της παραγωγής χάλυβα της χώρας μέχρι το 2025.

Μαρία Μπερτζελέτου

σιδηρομεταλλευματαΑυστραλίακέρδηεξαγωγές
Keywords
Τυχαία Θέματα