«Αγκάθι» η ενέργεια: Πώς διαβάζουν οι Γερμανοί τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Σολτς
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα περιλάμβανε έναν όμορφο περίπατο στην Ακρόπολη, μια μάλλον αρμονική συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια συνέντευξη Τύπου που ανέδειξε τη δυστοκία στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης.
Στην Ελλάδα οι ερμηνείες για τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Σολτς... διχάζουν. Ας δούμε πως τις σχολιάζουν
Ήταν η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου ενός Έλληνα πρωθυπουργού και ενός Γερμανού καγκελάριου από την έναρξη της Ευρωκρίσης το 2010, που τη μεγαλύτερη πίεση από τους δημοσιογράφους την ένιωσε ο Γερμανός κι όχι ο Έλληνας. Κι όχι μόνο επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιζε εντός έδρας. Ο Όλαφ Σολτς ήταν αυτός που έπρεπε να απαντήσει -στο εσωτερικό του ακροατήριο- για την απόφαση να δώσει ένα ποσοστό μιας προβλήτας στο λιμάνι του Αμβούργου στην COSCO, αλλά και για τη δυστοκία της Γερμανίας να συνεργαστεί, ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Και οι απαντήσεις του, ειδικά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών πτήσεων στις τιμές του αερίου, ήταν μάλλον ασαφείς. Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί από μήνες -μαζί με 15 ακόμη ηγέτες της Ε.Ε.- υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και υποστηρίζει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο ότι, εάν η πρόταση υιοθετηθεί από την Ευρώπη, το πρόβλημα θα λυθεί.
Μάλιστα, στις εισαγωγικές δηλώσεις του ο Μητσοτάκης επικαλέστηκε ακόμη και μια ρήση του Βίλι Μπραντ από το μακρινό 1975, όταν τιμήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, για να δείξει πόσο απαραίτητη είναι και σήμερα μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. «Έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής», είχε πει ο πρώτος μεταπολεμικός Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973.
Μητσοτάκης και Σολτς προσπάθησαν φιλότιμα να επιδείξουν σύμπνοια στο ζήτημα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης, δηλώνοντας ότι «στόχος μας πρέπει να είναι να πέσουν οι τιμές, αλλά και να μην απειληθεί η ενεργειακή επάρκεια» και υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη ψηλά, καλώντας τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. τάχιστα να πάρουν τις αποφάσεις -και να μην ασχοληθεί και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το θέμα, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος τον χαμήλωσε, λέγοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στις αγορές ενέργειας.
Η επιτυχία της «κυκλικής ανταλλαγής» όπλων
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μείζον ήταν να μιλήσει στο πλάι του Γερμανού καγκελάριου για το τέλος της ευρωπαϊκής επιτροπείας, τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Να κάνει μια επίδειξη αυτοπεποίθησης. Με τον υποτονικό του τρόπο ο Όλαφ Σολτς επαίνεσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι είναι απτή η δυναμική της.
Ο καγκελάριος, από την πλευρά του, ήθελε να προβάλλει την επιτυχία του λεγόμενου «Ringtausch», της κυκλικής ανταλλαγής όπλων δηλαδή… μίας εφεύρεσης της γερμανικής κυβέρνησης να στέλνει μέσω τρίτων βαρέα όπλα στην Ουκρανία, για να μη στείλει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τα σύγχρονα τεθωρακισμένα που ζητάει το Κίεβο. Η Ελλάδα είναι μια από αυτούς τους τρίτους και στέλνει σαράντα δικά της σοβιετικής κατασκευής BMP-1 στην Ουκρανία για να πάρει αντίστοιχο αριθμό Marder από τη Γερμανία. Τα πρώτα έξι Marder έχουν φτάσει στη Βόρεια Ελλάδα και θα παρελάσουν αύριο στη Θεσσαλονίκη στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στο πλάι του Σολτς ότι τα Marder θα εγκατασταθούν στον Έβρο.
Δύσκολη ισορροπία με την Τουρκία
Για το ελληνικό ακροατήριο είναι σημαντικό να τοποθετούνται ξεκάθαρα απέναντι στην Τουρκία οι υψηλοί προσκεκλημένοι και γι' αυτό ο Σολτς ρωτήθηκε επανειλημμένα σχετικά. Τελικά, όταν το ερώτημα του ετέθη από τη γερμανική εφημερίδα Bild και δη σε αντιπαράθεση με τη σαφή στάση της υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ο Σολτς είπε, πως, «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες» και ο Μητσοτάκης έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την «πολύ καθαρή», όπως είπε, στάση του Γερμανού καγκελάριου.
Το πιο ξεκάθαρο στις δηλώσεις Σολτς, πάντως, ήταν ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη -και ενεργειακές- δυνατότητες, και είναι προς το συμφέρον όλων να τις αξιοποιήσουν. Γι' αυτό και πρόσθεσε πως «οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία δεν είναι σημαντικές μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», ενώ επανέλαβε ότι όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και με βάση το διεθνές δίκαιο.
Δυτικά Βαλκάνια και πολεμικές επανορθώσεις
Σολτς και Μητσοτάκης αναφέρθηκαν σύντομα και στα… υποχρεωτικά κάθε διμερούς συνάντησης. Ο καγκελάριος θύμισε τη δέσμευση του Βερολίνου στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης από 2003, στη διεύρυνση δηλαδή της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα των γερμανικών οφειλών, κυρίως του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Σολτς μια πρόσκληση στο τραπέζι της διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη - “θέλουμε να έχουμε άποψη για τη Λιβύη”, είπε, ενώ έχει αποδεχθεί την πρόσκληση για την αντίστοιχη διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια την ερχόμενη εβδομάδα.
ΣολτςΜητσοτακηςΓερμανίαΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Reds: Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ - Πρόεδρος ο Ευθύμιος Μπουλούτας
- Αυτά είναι τα παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου
- Μασκ: Το Twitter δεν θα γίνει μια κόλαση όπου ο καθένας θα λέει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες
- Πολωνία: Νέες κατεδαφίσεις μνημείων που τιμούσαν στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού
- «Αγκάθι» η ενέργεια: Πώς διαβάζουν οι Γερμανοί τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Σολτς
- Αυτή είναι η λίστα με τα 51 προϊόντα του καλαθιού
- Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα: « Ας μην μας θυμίζουν φωτιές και σεισμοί ότι είμαστε γείτονες»
- Στα ύψη η κατανάλωση παρά την ακρίβεια
- ΝΔ: Η «back to back» απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ για Σολτς
- Κωνσταντινόπουλος για α΄κατοικία: Ο δανειολήπτης να αγοράζει το δάνειο του στην ίδια τιμή με τα funds
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- «Αγκάθι» η ενέργεια: Πώς διαβάζουν οι Γερμανοί τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Σολτς
- Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από διαφωνίες
- Πολιτική σύγκρουση ΝΔ– ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον Σολτς
- Πούτιν: Η πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
- ΓΕΜΗ: Νέοι κανόνες για τη δέσμευση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου
- Galaxy Cosmos: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών στην ΕΝ.Α. PLUS
- Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της Reds
- Τρίτη σερί πτώση στο Χρηματιστήριο, αλλά εβδομαδιαία άνοδος
- «Ασκήσεις ισορροπίας» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- ΣΥΡΙΖΑ: Αδικαιολόγητη αισιοδοξία Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Σολτς
- Τελευταία Νέα Reporter
- «Αγκάθι» η ενέργεια: Πώς διαβάζουν οι Γερμανοί τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Σολτς
- Τρίτη σερί πτώση στο Χρηματιστήριο, αλλά εβδομαδιαία άνοδος
- Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από διαφωνίες
- «Ασκήσεις ισορροπίας» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Πολιτική σύγκρουση ΝΔ– ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον Σολτς
- Πούτιν: Η πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
- ΓΕΜΗ: Νέοι κανόνες για τη δέσμευση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου
- Galaxy Cosmos: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών στην ΕΝ.Α. PLUS
- Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της Reds
- ΣΥΡΙΖΑ: Αδικαιολόγητη αισιοδοξία Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Σολτς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα
- Με τη Μόσχα «απασχολημένη» στην Ουκρανία η Κίνα ίσως στρέψει το βλέμμα στην Ανατολική Ρωσία
- Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ δεν θα παραστεί στην COP27 στην Αίγυπτο
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με αντίποινα σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση κατά αμερικανικών δορυφόρων
- Παράγωγα: Η συσσώρευση του FTSE25 συνέβαλλε στην μείωση του τζίρου
- Στα ύψη η κατανάλωση παρά την ακρίβεια
- Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές αρχές στα βόρεια σύνορα της χώρας για αφρικανική πανώλη χοίρων
- Μπάιντεν: Η ενέργεια πρέπει να είναι εργαλείο συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατ. Μεσόγειο
- Κάθε Τετάρτη θα αλλάζει το «καλάθι του νοικοκυριού»